Kaj lahko vpliva na nastanek aken po telesu?

04. september 2023

Kaj lahko vpliva na nastanek aken po telesu?

04. september 2023
Foto: Unsplash
Kaj lahko vpliva na nastanek aken po telesu?

Kaj lahko vpliva na nastanek aken po telesu?

04. september 2023
Foto: Unsplash

Hormoni in genetika so največkrat vzrok za nastanek aken na dekolteju ali hrbtu, vendar ne zanemarite še ostalih možnih vzrokov.

Akne so za vse, ki se spopadajo z njimi, moteče, bodisi nastajajo na obrazu bodisi telesu. Tudi, če so akne telesa skrite pod obleko, vseeno kvarijo videz, sploh če želite obleči lepo obleko, ki razgalja hrbet in ramena ali poleti, ko so kopalke del vsakdana.

Akne so posledica vnetja zaradi nabiranja nečistoč in odmrle kože, ki zaprejo pore. Četudi nimate nobene genetske bolezni povezane z nastankom aken, ali vaši hormoni niso porušeni, lahko nastanejo tudi na vašem telesu. Največkrat se pojavijo na predelu dekolteja, na hrbtu, zadnjici, tudi pod pazduho in ramenih. V kolikor se tudi vam pojavijo akne, preverite kateri od morebitnih vzrokov vpliva na njihov nastanek.

Tesna, sintetična oblačila

Ste opazili, da se akne pojavijo tam, kjer so naramnice nedrčka ali športnega perila, na bikini predelu, ob robu hlačk ali pod pazduho, kjer vas je obribal del obleke? Znoj, ki se nabere pod tesnimi oblačili, še posebej, če niso narejena iz naravnih, koži prijaznih materialov, lahko povzroči, da se pore zamašijo, kar posledično vodi do nastanka aken.

Predvsem oblačila za šport so tista, ki vam lahko delajo preglavice, zato je pomembno, da se oprhate takoj po vadbi.

Foto: Canva

Mehčalec in parfumi

Omamni vonj mehčalcev nas velikokrat premami, a vsebuje tudi veliko kemikalij, ki so lahko vzrok za nastanek aken. Če imate težave z aknami, poizkusite za nekaj pranj opustiti mehčalec in počakajte. Obenem perilo, brisače in posteljnino perite bolj pogosto, saj na oblačilih in drugih tkaninah ostajajo ostanki kozmetičnih izdelkov, znoj in odmrle kožne celice, prah in drugo.

Previdni morate biti tudi pri uporabi parfumov. Če ga nanašate direktno na kožo vratu ali dekolteja, je to lahko vzrok za nadležen izbruh mozoljev, ki kvarijo videz. Olja v parfumih lahko povzročijo zamašitev por, zato raje odišavite vaša oblačila ali izberite parfum za lase.

Foto: Canva

Sestavine v produktih

Pred nakupom kozmetičnih izdelkov, ki jih nanašate na kožo, je dobro preveriti sestavine. Predvsem na komedogene, to so tiste, ki povzročajo zamašitev por. Pozorni bodite na isopropyl palmitate, isopropyl myristate, butyl stearate, isopropyl isostearate, decyl oleate, isostearyl neopentanoate, isocetyl stearate, myristle myristate, kakavovo maslo, acetylated lanolin.

Če med tuširanjem ne sperete dobro gela za prhanje ali regeneratorja za lase s hrbta in dekolteja, je lahko prav to glavni krivec za akne. Bodite pozorni, da res dobro sperete ostanke izdelkov s telesa in ne uporabljate izdelkov s komodogenimi sestavinami.

Foto: Canva

Mlečni in mastni proizvodi

Študija iz leta 2010, v kateri je sodelovalo več kot 5.000 kitajskih najstnikov in mladih odraslih, je pokazala, da je prehrana z visoko vsebnostjo maščob povezana s 43-odstotno povečanim tveganjem za nastanek aken.

Poleg mastnih jedi in čokoladnih izdelkov, so lahko tudi mlečni izdelki vzrok za akne. Če je vaša koža nagnjena k nečistočam, za nekaj časa zmanjšate vnos mlečnih izdelkov.

Foto: Canva

Slaba higiena in prekomerno znojenje

Vzrok za nastanek aken po telesu je lahko tudi slaba higiena in prekomerno znojenje. Čeprav lahko znojenje očisti pore, lahko prisotnost umazanije, olj in odmrlih celic, ki jih blokirajo, povzroči nastanek aken.

Redno čiščenje kože je najboljši način, da to odpravite. Še posebej bodite pozorni na prhanje po sončenju, saj so kreme z zaščitnim faktorjem še posebej mastne in lahko v kombinaciji z morsko soljo, potenjem in soncem kaj hitro povzročijo rdeče in boleče akne.

Foto: Canva

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic