fbpx

Kaj lahko vpliva na nastanek aken po telesu?

Lepota, Prva stran

Hormoni in genetika so največkrat vzrok za nastanek aken na dekolteju ali hrbtu, ne zanemarite pa ostalih opisanih možnih vzrokov.

Kot da akne po obrazu niso dovolj moteče, se pojavijo še po telesu. Že morda, da so skrite pod obleko, pa vseeno kvarijo videz, sploh če želimo za novoletno zabavo obleči  lepo obleko, ki na ogled postavi cel naš hrbet.

Hormoni in genetika so lahko vzrok za nastanek aken na dekolteju ali hrbtu, ne zanemarite pa naslednjih možnih vzrokov.

Naramnice

Ste opazili, da se ponavadi akne pojavijo tam, kjer so naramnice bodisi od nedrčka bodisi od oblačili za šport. Znoj, ki se nabere pod naramnicami, lahko povzroči, da se pore zamašijo, kar posledično vodi do nastanka ogrcev. Predvsem oblačila za šport so tista, ki nam lahko delajo preglavice, zato je pomembno, da se oprhamo takoj po vadbi.

straps

Mehčalec

Njegov omamni vonj nas velikokrat premami, vsebuje pa tudi veliko kemikalij, ki so lahko vzrok za nastanek aken. Če imate težave z njimi, poiskusite za nekaj pranj opustiti mehčalec in počakajte.

softner

Parfum

Če nanašate parfum direktno na kožo vratu ali dekolteja, je to lahko vzrok za nadležen izbruh mozoljev, ki kvarijo videz. Olja v parfumih lahko povzročijo zamašitev por.

Chanel-number-5

Sestavine v produktih

Pred nakupom kozmetičnih izdelkov, ki jih nanašamo na kožo, je dobro preveriti sestavine. Predvsem komedogene, to so tiste, ki povzročajo zamašitev por. Pozorni bodite na naslednje: isopropyl palmitate, isopropyl myristate, butyl stearate, isopropyl isostearate, decyl oleate, isostearyl neopentanoate, isocetyl stearate, myristle myristate, cocoa butter, acetylated lanolin.

Če med tuširanjem ne sperete dobro gela za tuširanje ali regeneratorja za lase iz hrbta in dekolteja, je lahko prav to glavni krivec za akne. Ravno regeneratorji lahko vsebujejo t. im. stranske proizvode nafte, ki mašijo pore. Bodite pozorni, da res dobro sperete ostanke mil iz telesa.

Mlečni proizvodi

Poleg mastnih jedi in čokoladnih izdelkov, so lahko tudi mlečni izdelki vzrok za akne. Če je vaša koža nagnjena k nečistočam, za nekaj časa zmanjšate vnos mlečnih izdelkov.

Rokavice

Veliko ljudi v nočni ritual nege vključi tudi roke, ki jih na debelo namažemo s kremo. Med spanjem pa se velikokrat dotikamo kože obraza in ravno mastna krema za roke lahko posledično vpliva na nastanek aken na obrazu in vratu. Rešitev: nadenite si bombažne rokavice, ki bodo še dodatno poskrbele za kožo na rokah, hkrati pa ščitile vaš obraz.

cotton gloves

Navlažite kožo

Ohranjajte vlažnost kože z ustreznimi nekomedogenimi izdelki.

pc clear reg str

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam