Kaj morate vedeti o razlikah med Hepatitisom A, B IN C?

28. julij 2021

Kaj morate vedeti o razlikah med Hepatitisom A, B IN C?

28. julij 2021

Virusi hepatitisa A,B,C,D IN E so nalezljive bolezni, ki prizadenejo jetra. Lahko tudi povzročijo akutne in kronične bolezni. Akutni hepatitis traja manj časa, a je prav tako lahko zelo hud, kronični hepatitis pa se nanaša na trajno vnetje jeter (daljše od šestih mesecev).

  • Na svetu je približno 400 milijonov obolelih za hepatitisom,
  • Zaradi posledic obolenja z virusnim hepatitisom vsako leto umre 1,4 milijona ljudi,
  • Ocenjujejo, da 95 odstotkov ljudi s hepatitisom sploh ne ve, da ga ima,
  • Če se ne zdravi lahko povzroči poškodbe in odpoved jeter,
  • Okužba pogosto povzroči le blage simptome, ali pa jih sploh ne.

»Po podatkih registra nalezljivih bolezni, ki ga nadzira Hrvaški inštitut za javno zdravje so v zadnjih peti letih zabeležili, da je v letu povprečno registriranih 105 bolnikov s hepatitisom B in 195 bolnikov s hepatitisom C. Izjemoma so leta 2020 zaradi epidemije zabeležili le 19 primerov hepatitisa B in 99 primerov hepatitisa C. V prvih petih mesecih leta 2021 je bil šestim diagnosticiran hepatitis B in petim hepatitis C. Število novih primerov hepatitisa B nenehno upada od uvedbe cepljenja proti hepatitisu B v nacionalni program cepljenja. Na Hrvaškem so otroci, starejši od 12 let, redno cepljeni proti hepatitisu B že od leta 1999, od leta 2007 pa tudi že dojenčki. V Republiki Hrvaški nismo zabeležili nobenih primerov hepatitisa D. Število bolnikov s hepatitisom A pa se je v zadnjih 50 letih bistveno zmanjšalo, k čemur so pomembno prispevali izboljšani življenjski pogoji in uspešni preventivni ukrepi pri vzdrževanju osebne in komunalne higiene in sanitarnih prostorov,« navaja Hrvaški inštitut za javno zdravje.

Hepatitis A

Je zelo nalezljivo virusno stanje, ki povzroča vnetje, ki vpliva na sposobnost delovanja jeter. Hepatitis A se najpogosteje prenaša iz onesnažene hrane, vode ali nekoga, ki je okužen. Imenuje se tudi ‘nalezljiva zlatenica‘. Primeri lažjih oblik ne zahtevaj zdravljenja in večina okuženih popolnoma ozdravi, brez trajnih poškodb jeter. Tej vrsti hepatitisa rečemo tudi bolezen umazanih rok, ker je izvajanje higiene rok eden najboljših načinov za zaščito pred hepatitisom A. Za to vrsto hepatitisa obstaja cepivo, priporočljivo pa je ljudem, ki potujejo v države z nizkimi higienskimi standardi.

Hepatitis B

Pri manjšem številu zbolelih postane okužba s hepatitisom B kronična, kar pa lahko povzroči odpoved jeter, raka jeter ali cirozo. Ta stanja povzročajo trajno brazgotinjenje jeter. Širi se s telesnimi tekočinami, večinoma s krvjo. Večina odraslih si popolnoma opomore, tudi če so simptomi resni, pri otrocih in dojenčkih pa je večja verjetnost, da bodo razvili kronično okužbo. Večina obolelih v akutni fazi nima izrazitih simptomov, vendar se lahko simptomi pojavijo v obliki zlatenice, temnega urina, izrazite utrujenosti, slabosti in bruhanja do bolečin v trebuhu.

Čeprav za hepatitis B ni zdravila, so na voljo simptomatske možnosti zdravljenja bolezen pa lahko prepreči cepivo. Cepljenje je priporočljivo za dojenčke, ljudi, ki se zdravijo od spolno prenosljivih okužb, zdravstvene delavce in druge, ki pridejo v stik s krvjo z ledvičnimi okužbami ali okužbami hepatitisa B. Četudi je oseba že okužena, lahko s previdnostnimi ukrepi prepreči širjenje na druge.

»Hepatitis B je najpogostejši v podsaharski Afriki, vzhodni Aziji (5-10 odstotkov prebivalstva), v vzhodni Amazoniji ter južnih in vzhodnih delih srednje Evrope. Ocenjuje se, da je na Bližnjem vzhodu in v Indiji kronično obolelih 2 do 5 odstotkov prebivalstva. V zahodni Evropi in Severni Ameriki je ta odstotek manjši od ena,« navaja CNIPH.

Hepatitis C

Večina ljudi, okuženih s hepatitisom C, nima simptomov. In večina sploh ne izve do desetletij kasneje, ko med rutinskimi zdravniškimi preiskavami odkrijejo poškodbe jeter. Ne splošno velja za enega najresnejši od treh virusov. Hepatitis C se prenaša preko kontaminirane krvi, najpogosteje preko igel, ki se delijo med nezakonito uporabo drog. Okužbo s hepatitisom C se zdravi s protivirusnimi zdravili, ki so namenjena odstranjevanju virusa iz telesa.

Cepiva za hepatitis C ni. Okužba s hepatitisom C je lahko desetletja asimptomatska in je običajno prepoznana šele kot težava z jetri, kadar pride do padca imunosti ali zaradi kakšne druge bolezni. Vse vrste hepatitisa moramo jemati zelo resno, saj je virusni hepatitis glavni vzrok za raka in presaditev jeter v Evropi. “Hepatitis C je razširjen po vsem svetu, najbolj pa so prizadeta območja Afrike ter Srednje in Vzhodne Azije. Hrvaška je ena izmed držav z nizko stopnjo hepatitisa C; po ocenah je na Hrvaškem okuženih približno 40.000 ljudi,” je dejal CNIPH.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic