Kaj pa, če bi živeli bolj počasi?

08. april 2023

Kaj pa, če bi živeli bolj počasi?

08. april 2023

V današnjem hitrem instant svetu je čas, da sprejmemo počasnejše, bolj trajnostno življenje. Kako to doseči?

“Slow living” oz. počasno življenje je način življenja, ki poudarja počasnejši, bolj previden pristop do vseh vidikov vsakdanjega življenja. Gre za to, da ugotovite, kaj najbolj cenite v svojem življenju, in temu primerno strukturirate svoj čas. “Osnovno načelo filozofije Slow je, da si vzamemo čas, da naredimo stvari pravilno in s tem v njih bolj uživamo,” pravi kanadski novinar Carl Honoré v svoji knjigi Hvalnica počasnosti.

Namesto, da bi čim hitreje hiteli čez naše dneve, da bi bili “bolj produktivni,” nam upočasnitev pomaga uživati ​​življenje namesto križarjenja na avtopilotu. Knjiga Carla Honoréja je pomagala razložiti povezavo med počasno hrano in počasnim življenjem, s čimer je slednjega zacementirala v mentaliteto mnogih mladih.

Foto: Instagram @minishelfstyle

Koncept je postal priljubljen med pandemijo, ko je svetovna upočasnitev povzročila, da so se številni ljudje želeli umakniti in se “ponovno povezati s pomembnimi hobiji, naravo in samimi seboj,” pravijo na Slow Living LDN.

Kako je počasno življenje nastalo?

Gibanje za počasno življenje se je rodilo po odprtju McDonald’sa v središču Rima. Leta 1986 je veriga hitre prehrane odprla podružnico na Španskem trgu ob dnu Španskih stopnic. Takrat največji McDonald’s na svetu je sprožil proteste Italijanov in celo tožbo modne znamke Valentino – ameriška nadloga je oskrunila znameniti rimski spomenik. A ta McDonald’s obstaja še danes.

V odgovor je politični aktivist Carlo Petrini leta 1989 ustanovil mednarodno gibanje Slow Food, ki se je osredotočalo na lokalno, tradicionalno pripravljeno hrano, katere antiteza je bila “hitra hrana”. Danes počasno življenje vključuje veliko različnih vidikov – eden je počasna hrana, drugi pa so počasna moda, počasno potovanje, počasen fitnes, počasen interjer in počasne novice. In zapomnite si, da vam ni treba živeti v hiški na podeželju, z vrtom in brez interneta, da bi živeli počasno življenje.

Foto: Instagram @slow_living_hotels

Zakaj je počasno življenje pomembno?

Glavno načelo počasnega življenja je povrnitev časa – izklop dejavnosti, ki ne služijo vašim interesom, kot je preživljanje preveč časa na mobilnem telefonu, neskončno gledanje Netflixa ali učenje reči “ne” določenim obveznostim. Zaradi tega se lahko dejansko počutimo, kot da imamo več časa – več ur na dan, da se posvetimo temu, kar je za nas pomembno, kot so hobiji, prijatelji in družina ali užitek.

Počasno življenje nam omogoča, da v svoje življenje pritegnemo več usmerjanja. Usmerjanje nam pomaga najti več smisla in zadovoljstva v vsakdanjih dejavnostih, nas spomni, zakaj počnemo to, kar počnemo, namesto da smo le na avtopilotu in ne uživamo v majhnih stvareh.

“Vse od našega zdravja in prehrane do naših odnosov, družin, skupnosti in šol trpi zaradi hitrega življenja,” pravi Honoré, ta pa škodi tudi naši sposobnosti razmišljanja in povezovanja, inovacijam, delu, produktivnosti in ustvarjalnosti. ” Živeti počasneje pomeni tudi živeti v boljšem sožitju z naravo. Sprejemanje odločitev, ki bodo koristile vašemu zdravju in dobremu počutju, bo koristilo tudi zdravju planeta z ukrepi, kot so uživanje lokalno pridelane hrane ter hoja in kolesarjenje kadar koli je to mogoče.

Foto: Instagram @ameliedltg

Kako živeti počasi?

Če si želite tudi sami bolj počasnega življenja, imamo za vas nekaj nasvetov, kako sprejeti počasen način življenja:

Jejte lokalno. Kupujte živila na kmetijah in rančih kadar koli je to mogoče, ali še boljše, imejte svoj vrt doma. Kuhajte hrano, v kateri dejansko uživate, namesto hitrih obrokov, ki jih le “vržete” vase.

Družbena omrežja uporabljajte previdno. Družbeni mediji so lahko neverjeten vir navdiha in povezave z drugimi, vendar so zasnovani tudi tako, da povzročajo odvisnost. Uporabite aplikacije, kot je screen time, da nadzirate svojo uporabo in sledite samo osebam in profilom, ki objavljajo vsebino, ki vas navdihuje. Medtem ko čakate, da kava zavre, se uprite želji, da primete telefon in bodite raje sami z mislimi.

Skrbno vzdržujte odnose. Namesto hitrega pošiljanja sporočil povabite prijatelja na kavo ali večerjo ali se dogovorite za telefonski klic s sorodnikom.

Foto: Instagram @slow_living_hotels

Vadite reči “ne”. To je še posebej pomembno pri delu – naučite se reči “ne,” da se izognete nevarnosti izgorelosti.

Potujte previdno. Zmanjšanje letalskih potovanj je ključnega pomena za zmanjšanje našega ogljičnega odtisa – poleg tega vam lahko omogoči boljše počitnice. Raziščite, kaj vse je mogoče doseči z avtomobilom ali vlakom, in našli boste nekaj skritih draguljev, ki bi jih sicer morda zgrešili. In tudi če potujete z letalom, si vzemite čas za potovanje – namesto, da obiščete štiri destinacije v osmih dneh, se odpravite na tedensko potovanje na samo eno destinacijo.

Delajte na hobijih, v katerih uživate. Vzemite si čas, da počnete stvari za zabavo, ne samo za produktivnost – ni vam treba biti v nečem popolni, da bi v tem uživali!

Preživite čas sami s seboj. Poiščite tolažbo v tem, da ste sami s svojimi mislimi in delate na prizemljenem, mirnem razmišljanju.

Foto: Unsplash

Ne pozabite, bistvo vsega tega je, da nikoli ne boste popolni. Zamisel o počasnem življenju je zamisel o življenju, v katerem lahko razmišljate o tem, kako in zakaj počnete stvari. “To ni dirka s startom in ciljem,” pravi Brooke McAlary v svoji knjigi Slow: Simple Living for a Frantic World. “To življenje je počasno, nepopolno, namerno in se razvija.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic