Kaj pomeni delati na sebi?

24. februar 2022

Kaj pomeni delati na sebi?

24. februar 2022

Ko odraščamo in se spreminjamo, pogosto slišimo, da je treba delati na sebi. Vendar, kaj točno to pomeni in kako začeti?

V obdobju svojega odraščanja je pomembno, da se posvetimo tudi sebi in “delamo na sebi”. Vendar kljub temu, da mnogokrat to slišimo, se lahko zgodi, da ne vemo, kaj to sploh pomeni. In kako začeti?

Kako začeti?

Prvi korak dela na sebi je, da si priznate, da ste lahko še boljša verzija sebe. Mnogokrat ljudje menimo, da počnemo vse po svojih najboljših močeh, a zagotovo si zaslužimo še boljše.

Delo na sebi predvsem pomeni, da začnete več svoje energije posvečati sebi in se osredotočite nase. Ni nujno, da se najprej počutite slabo ali zbolite, da se končno začnete posvečati sami sebi. Le želeti si morate boljšega življenja in počutja zase. Zato se vprašajte: “Kaj lahko spremenim na sebi? Zakaj želim to spremeniti?”

Pot pa vsekakor ni preprosta, saj je potrebno stopiti iz svoje cone udobja, da lahko zrastemo.

Ko se torej odločite, da si želite boljšega življenja in počutja, vzemite list papirja, se usedite in premislite o svojih ciljih. Zapišite si o čem sanjate, česa si želite zase, kaj želite prejeti v svojem življenju in si zastavite cilje. Vaši cilji naj bodo pozitivni, ne uporabljajte besede “ne”. Na primer namesto “ne bom več lena,” si zapišite “postala bom bolj aktivna”.

Naredite načrt

Ko boste pred seboj na listu videli, kako vidite boljšo verzijo sebe, naredite načrt, kako to narediti. Če želite biti bolj sočutni in prijazni, si zastavite, kako boste vsak dan vsaj eni osebi pomagali. Če želite bolj zdravi, si zastavite vsaj 30 minut vadbe na dan, itd.

Jasno si zastavite korake svojega procesa do vaše rasti in tako bo veliko lažje, saj boste vedeli, kaj sledi. In tudi kadar postane težko, se vam ne da ali imate občutek, da se nikamor ne premikate, si je veliko lažje reči “samo še to”, ko že veste kaj vas čaka. Na vsak dan glejte kot na nov korak. Narediti samo en korak res ni težko, kajne?

Foto: Unsplash

Motivirajte se

Ko delate na sebi, ste vi svoj največji sovražnik, a tudi svoj največji motivator. V težkih trenutkih ste vi edini, ki si lahko pomagate in se porinete naprej po poti. Motivacija je gonilna sila napredka, saj vas spodbuja in vam daje odločnost, spodbuja navdušenje, daje energijo in pomaga premagovati težave.

Zavedati se morati, da ste vi sami svoj zaveznik. Zaslužite si le najboljše in zaslužite si ves napredek, ki pa je odvisen le od vas. Ko pride dan, ko preprosto nimate motivacije, pomislite, kdo bo to naredil namesto vas? Nihče. Kdo bo napredoval namesto vas? Nihče. Vaš uspeh je odvisen le od vas.

Stopite v stik s samimi seboj, s svojimi čustvi in se spomnite, zakaj si tega želite. Zamislite si, kako dobro se boste počutili, ko boste naredili nekaj zase. Vaše dobro počutje naj bo vaša glavna motivacija.

Delajte na sebi

Zadnji korak je, da to preprosto storite. Začetki so pogosto najtežji, a ko boste imeli vse že začrtano, bo pot veliko lažja. Ne razmišljajte preveč in ne počnite preveč stvari na enkrat. Posvetite se enemu področju svojega življenja in vložite svojo pozornost in energijo v to.

Nekje na poti pa boste ugotovili, da se počutite veliko bolje in v procesu pravzaprav uživate. Takrat se prava rast začne.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic