Kaj razkriva naša govorica telesa?

03. julij 2024

Kaj razkriva naša govorica telesa?

03. julij 2024
Foto: Instagram @valeriarudy
Kaj razkriva naša govorica telesa?

Kaj razkriva naša govorica telesa?

03. julij 2024
Foto: Instagram @michellesalasb

Splošno znano dejstvo je, da naše telo govori mnogo več od besed.

Strokovnjaki zatrjujejo, da je človeška govorica večinoma neverbalna, Travellergazette pa poroča o znakih govorice telesa, ki razkrivajo zamolčane pomene.

Skrivanje nečesa

Če se med pogovorom zalotite, da ste prekrižali noge pri gležnjih, obstaja velika verjetnost, da nekaj prikrivate. Morda je to skrivnost, misel ali občutek, ki ga želite zadržati zase. 

Ko prekrižamo noge, ustvarimo prepreko med seboj in drugo osebo. To je način, da zaščitimo svoje misli in čustva.

Občutek razumevanja

Če opazite, da se nekdo med vašim pogovorom počasi nagiba naprej, je to odličen znak, da ga zanima, kar govorite. Nagnjenost naprej lahko ustvari občutek intimnosti, povezanosti in razumevanja, zaradi česar se govornik počuti bolj samozavestno in udobno. 

Foto: Pexels

Posvečanje pozornosti 

Ko privzdignemo obrvi, sporočamo, da smo zelo pozorni na to, kar nam nekdo sporoča, hkrati pa se na to čustveno odzivamo. Privzdignjene obrvi so lahko sicer tudi znak jeze, če je oseba pri tem resna. Če smo pozorni na neverbalne znake, nam ti omogočajo vpogled v čustveno stanje drugega.

Ustvarjanje povezave

Zrcaljenje govorice telesa našega sogovornika je tehnika za vzpostavljanje odnosa in povezave z drugo osebo. Ko zrcalimo govorico telesa nekoga drugega, mu sporočamo, da smo usklajeni z njegovimi čustvi, kar ustvarja občutek empatije in razumevanja ter pomaga pri izgradnji močnejšega odnosa.

Foto: Pexels

Laganje

Ko nekdo laže, praviloma kaže znake živčnosti ali napetosti, kar se odraža kot nemirnost, trzanje ali z drugimi oblikami omejena gibljivost. To je zato, ker je laganje večini stresno in neprijetno, naše telo pa pogosto izda prave občutke tudi takrat, ko jih želimo skriti. 

Odprtost in poštenost 

Odprte dlani so univerzalni znak za poštenost in sporočajo, da ničesar ne skrivamo. Ta preprosta gesta pomaga zgraditi zaupanje. Ni čudno, da ljudje na položajih pogosto uporabljajo to gesto v svojo korist.

Foto: Pexels

Pri pogajanjih ali pri prepričevanju je lahko odprta dlan močno orodje, ki kaže na pripravljenost za sodelovanje in prizadevanje za obojestransko koristen rezultat.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic