fbpx

Kaj se je zgodilo z velikostjo konfekcije oziroma oblačil?

Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Prva stran, Zanimivosti, Ženska moda

Ljudje so se ‘povečali’, številke zmanjšale. Obleka v številki 8 je danes ustrezna velikosti 16 iz leta 1958. Kako je to mogoče?

Se vam je že primerilo, da ste šle najprej v eno trgovino in kupile ali vsaj pomerile hlače v svoji velikosti, potem pa ste šle še v drugo, kjer ste prav tako kupovale hlače z isto oznako velikosti in se vanje nikakor niste mogle stlačiti?

Podobno bi lahko dejali recimo za bluze, suknjiče in vse, kar je oprijetega oziroma natančno sledi linijam telesa. Ne, niste zmešane – kalup je ostal isti, številke pa se spreminjajo. No, številke konfekcije so se spreminjale tudi skozi zgodovino; natančneje bi morali zapisati: oznake za velikost.

Obleka v številki 8 je danes ustrezna velikosti 16 iz leta 1958, medtem ko velikost št. 8 iz 50. let sploh ne obstaja več v sodobnem svetu! Nore številke, kot je številka 0 oziroma vsestransko osovražena ‘size zero’ pa niso obstajale vse do začetka novega tisočletja in v primeru številke 0 celo do leta 2011. Kakšne muhe ima modna industrija, se najbrž sprašujete podobno ogorčeno, kot se mi.

No, ne gre za muhavost, ampak za dobro premišljeno taktiko, ki se popolnoma sklada z žensko nečimrnostjo. Koliko žensk poznate, ki bodo z zadovoljnim izrazom na obrazu kupile oblačilo v številki L ali celo XL? Ne veliko, kajne? Vsako zbode, da se ne more stlačiti v S ali vsaj v M velikost.

Vse statistike pa seveda kažejo, da smo se prebivalci sodobnega sveta precej poredili v zadnjih desetletjih. Če vzamemo za primer Američane (za katerimi Evropejci po pridobivanju teže v povprečju ne zaostajamo več prav dosti), povprečna Američanka danes tehta toliko, kot je povprečen Američan tehtal v v 60. letih. Ker pa je kupec kralj in ker je osnovno gonilo kapitalizma potrošnja, je trebu kupcu, sploh če je ženska, laskati.

Treba jih je z občutkom potrepljati po rami in jim zašepetati: “Ne skrbi, punca, še naprej se lahko stlačiš v številko 38.” V prevodu pa to pomeni: “Delali se bomo, da gre za številko 38, čeprav nam je vsem jasno, da je ta velikost v resnici 42, kajne?”

 

Foto: Chicago Tribune, YouTube, Fashion.hr, The Odyssey Online


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam