Kaj se zgodi s kožo, če uporabljate neprimerne kreme za vašo starost?

18. april 2024
Kaj se zgodi s kožo, če uporabljate neprimerne kreme za vašo starost?

Kaj se zgodi s kožo, če uporabljate neprimerne kreme za vašo starost?

18. april 2024
Foto: Instagram @valerakomarova

Uporaba negovalnih izdelkov za napačna leta lahko naredi več škode kot koristi.

Pred meseci so drogerije preplavile najstnice, ki so kupovale blazno veliko negovalnih izdelkov, kar pa je bilo najhuje je, da so dekleta stara deset ali celo manj svoje košarice polnila s kremami, ki so namenjene njihovim mamam ali celo babicam. Lepotno industrijo je mnogo ljudi pozvalo, da je treba to spremeniti in jim ne prodajati izdelkov, ki niso ustrezni zanje.

Ob zapisu na deklaraciji kreme, da je primerna samo za določena leta, tako marsikdo (tudi te mlade punce) samo zamahne z roko v prepričanju, da gre samo za oglaševalski trik, vendar pa lahko uporaba kreme za napačna leta lahko naredi več škode kot koristi.

Foto: Instagram @sirenibeauty

V poplavi lepotnih izdelkov

Danes ženske uporabljamo več ličil in zaradi tega moramo večjo pozornost nameniti tudi negi kože. Predvsem pa nas življenjski stil in onesnaženo okolje, pa družbenega omrežja z vplivnicami in trendi z vsega sveta `napeljujejo`, da kupujemo vse več negovalnih izdelkov, ne glede na ustreznost.

Neustrezno čiščenje obraza lahko povzroča prezgodnje staranje in starejši kot smo, bolj se stanje kože slabša. Neustrezni izdelki z močnimi aktivnimi sestavinami za mlado kožo predstavljajo težavo.

Foto: Profimedia

Pri tem se pojavlja vprašanje, kakšne izdelke uporabljati? Osnovna načela čiščenja kože so enaka tako pri dvajsetletnici kot tudi sedemdesetletnici. Bistvenega pomena je obnavljanje površinske plasti kože, ki je poškodovana zaradi različnih zunanjih vplivov.

Katere izdelke uporabljati?

V 20. letih koža veliko bolje prenaša negativne vplive in se tudi hitreje regenerira, saj hitreje absorbira vse hranljive sestavine v izdelku. V tem življenjskem obdobju koža ne potrebuje dodatnih izdelkov, zadošča le uporaba vitaminskih izdelkov, ki vsebujejo zaščitni faktor.

Če bi že v teh letih uporabljali izdelke za kožo, ki so namenjeni 40-letnicam, bi bila koža preprosto preobremenjena, ker določene sestavine niso potrebne in lahko pride do raznih izpuščajev ali drugih vnetij.

Foto: Instagraam @dzejlaramovic

V zrelih letih koža proizvaja vse manj maščob, postaja bolj izsušena in slabše absorbira vitamin in minerale. Zmanjša se raven estrogena, ki je bistvenega pomena za gladko in mehko kožo. V 40. in 50. letih naj bi uporabljali izdelke, ki obnavljajo kožo in vsebujejo vitamin B in E ter maščobne kisline, kot je na primer arganovo olje.

20. leta

V tem obdobju bi morali uporabljati negovalne izdelke z visokim zaščitnim faktorjem, vitaminom C in serume z antioksidanti. Kreme za predele okoli oče še ne potrebujete, saj se ta predel dovolj nahrani z izdelki, ki jih uporabljate za preostali del obraza. Izberite izdelke z vsebnostjo retinola, ki pomagajo vzdrževati raven kolagena.

Foto: Profimedia

30. leta

Ko se približujete 30-im letom, pa naj kreme za okrog oči postanejo del vaše redne lepotne rutine. V tem obdobju priporočamo redno uporabo nežnih pilingov z AHA kislinami, ki spodbujajo obnovo kožnih celic. Ustrezne so kreme z zaščitnim faktorjem, antioksidanti in vitaminom C, za nočno nego pa uporabljajte izdelke z retinolom, za proizvajanje kolagena.

Foto: Profimedia

40. leta

V svojo lepotno rutino vključite izdelke s hialuronsko kislino, saj absorbira kar tisočkrat več vlage kot druge sestavine. V tem obdobju je še posebej pomembna nočna nega za večjo regeneracijo, uporabljajte izdelke z večjo vsebnostjo retinola.

Foto: Profimedia

50. leta

Izdelki, ki jih uporabljate v tem obdobju, morajo vsebovati vitamin C in E ter peptide, kot so aminokisline in beljakovine, ki pospešujejo nastanek kolagena in regeneracijo prožnosti kože.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic