fbpx

Kaj si Francozinje v resnici mislijo o modnem slogu Brigitte Macron?

Moda, Novice, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Prva dama Francije ruši meje in stereotipe ter se ne uklanja šablonskemu oblačenju.

Koliko let šteje določena dama – no, ob ta podatek se še nobena Francozinja ni obregnila; ampak, kaj pa modni slog? To je že druga pesem.

Poglejmo, kaj si tamkajšnje ženske, ki slovijo po šiku in modni razgledanosti, zares mislijo o prvi dami Francije, Brigitte Macron. Mimogrede, tudi o stilu prejšnje prve dame, Carle Bruni, so imele mnogo za povedati.

Povod za članek je seznam 10 najboljše oblečenih slavnih žensk po izboru revije Vogue, o katerem smo pred kratkim pisali. Na tem seznamu se je znašla tudi Brigitte Macron.

Vogue med prvo deseterico najboljše oblečenih znanih dam torej ni uvrstil denimo jordanske kraljice Ranie, ki slovi po brezhibnem modnem slogu, niti Melanie Trump, ki se vse bolj izpostavlja kot ikona stila, prav tako na seznamu ni Letizie Ortiz, španske kraljice, ki smo jo še pred kratkim tudi mi hvalili.

 

To, da je na Vogueovem seznamu nekdanja učiteljica in sedanja prva dama Francije, je, blago rečeno, mnoge modne poznavalce šokiralo, pa tudi razdražilo, sploh ob ‘boljši ponudbi’ prvih dam po vsem svetu, ki se znajo bolj skladno obleči.

Kar nekaj časa je trajalo, da je tisk, zlasti modni, sprejel Brigitte Macron, šele sedaj o njej pišejo nekoliko bolj naklonjeno.

Vendar stvar sploh ni v tem, da ima Macronova 64 let, da nima tako zanimivega družinskega ozadja oziroma družbenega pedigreja, kot nekatere druge prve dame; prav tako nima nihče nič proti, da je skoraj četrt stoletja starejša od svojega moža (nasprotno, prav to dejstvo se nam zdi spodbudno, romantično, zanimivo in prikupno).

Kaj je potem razlog, da je Brigitte v modnem svetu še vedno nekakšna persona non grata?

Zdi se, da ima s tem statusom več opraviti dejstvo, da Macronova še v sedmem desetletju nosi mini Louis Vuitton torbico, kot s čemerkoli drugim. No, pa dejstvom, da vse prerada še vedno obleče hlače ali hlačni kostim, pa jeans ali mini krilo.

Razburjenje modnih vseznalcev zaradi lestvice najboljše oblečenih je bilo povod, da je ekipa ameriške revije Vogue odpotovala v Francijo in tam na mestu samem vprašala resnične Francozinje iz vsakdanjega življenja, kaj menijo o modnem slogu Brigitte Macron.

Toda namesto na pljuvanje in ogorčenje, kakršnega so izkazali modni elitisti, so naleteli na povsem drugačne odzive, kot so jih pričakovali…

“Za nas je Brigitte močna ženska, ki navdihuje. Daje vtis samozavestne ženske, obenem pa je krhka, nežna in dobronamerna,”

je o prvi dami Francije denimo povedala Chantal Paillat, lastnica znanega pariškega butika Valois Vintage.

Prva dama Francije s pevko Rihanno

Paillatova meni, da na svojo prvo damo podobno kot ona gleda večina žensk v Franciji, predsedniški par  z veliko razliko v letih pa jim je nadvse pri srcu. To pripisuje tudi temu, da so Francozi nepopravljivi romantiki in obožujejo pristne ljubezenske zgodbe s srečnim koncem.

Macronova je namreč zapustila umirjeno in predvidljivo družinsko življenje zaradi mnogo mlajšega moškega. Med njenimi otroki in njenim izbrancem pa ni nobenih trenj – je kaj lepšega kot taka ‘prepovedana’ ljubezen s happy endom?

Christelle Graillot, podpredsednica skupine za medije in komunikacije Vivendi Talent Management, trdi, da je Macronova uspela navdihniti ženske vseh let, še posebej pa starejše.

“Brigitte je starejše ženske poenotila in jih osvobodila pritiska ‘staranja žensk’. Pokazala jim je, da je treba z odprtimi rokami sprejeti staranje, da se lahko ženska tudi po vstopu v sedmo desetletje počuti čudovito in močno, gube na obrazu gor ali dol.”

Graillotova meni, da je starejšim ženskam danes vse težje živeti v svetu, ki na veliko slavi in promovira samo še mladost.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegova žena Brigitte

Je morda potemtakem za zgražanje nad seznamom res kriva tista mini Louis Vuitton torbica?!

Macronova izbira včasih nenavadne modne kombinacije, tudi jeans nosi celo ob državniških priložnostih. Še Carla Bruni, bivša manekenka in nadvse privlačna ženska, se na Elizejskih poljanah ni pojavljala v jeansu, usnjenih hlačah ali mini krilu. Jasno je, da je Brigittina garderoba tu ‘stopila na mino’ in razdelila javnost.

“Glede tega smo Francozinje morda malce razdeljene. Slog prve dame je včasih zelo kontroverzen in neprimeren za njen položaj. Vseeno pa so tudi mnoge, ki so navdušene, da modni slog predsednikove žene ni brezdušen, uniformiran in dolgočasen,”

dodaja Christelle Graillot.

Brigitte Macron in Melania Trump

Stéphanie Delpon, ustanoviteljica pariške kreativne agencije Pictoresq, recimo meni, da je modni stil Macronove nadvse pogumen in tudi eleganten.

“Navdušuje me njen pariški duh, mešanje ženskih in moških kosov garderobe, pa tudi zvestoba suknjiču, ki je osnovni kos garderobe vsake Parižanke. Všeč mi je, da nosi pristne domače blagovne znamke, kot so Balmain, Alexandre Vauthier in Louis Vuitton. Tudi krajše obleke ji pristojijo, saj ima nadvse lepe noge!”

Delponova meni, da gre ljudem na živce prav to, da Macronova ruši meje in stereotipe in se noče uklanjati šablonskemu oblačenju.

Živi in oblači se po svoje, dobro se počuti v svoji koži, kar je opazno. Porogljive komentarje pa pričaka z nasmehom – to je tisto, kar ljudi živcira pri prvi dami, meni Stéphanie Delpon.

Mini krilo pri 64 letih? Zakaj pa ne – s takimi nogami obvezno!

Brigitte je vsekakor avtentična in zvesta sama sebi, dobrovoljna in nasmejana, zato ženske, ki jih je Vogue spraševal za mnenje, prvo damo občudujejo in ji ploskajo. Prav tako pa menijo, da si Brigitte in njen mož Emmanuel zaslužita spoštovanje in občudovanje.

Le  kje piše, kako se mora kdo oblačiti in živeti, pa naj bo predsednik ali njegova žena ali kdorkoli si že bodi?

Za Francozinje je ta predsedniški par pokazatelj, da je vse mogoče in da ne obstajajo merila, po katerih bi morali presojati druge ljudi. Še manj pa jih dušebrižniško kritizirati in jim ‘priporočati’, kaj naj oblečejo.

Ali ne živimo v sodobnem svetu brez meja, v svetu, ki se hitro spreminja? Mar ni to simbol nove, liberalne Francije? Tako so povedale anketirane dame, ki so enotno stopile v bran Brigitte Macron in njenega (modnega) stila.

 

Foto: Pinterest, Vogue, NBC News, Observer, Footwear News, The Fashion Spot, Anne of Carversville


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam