fbpx

Kako čim prej prepoznaš narciska ali klovna in ga brcneš v pozabo?

Lifestyle, Odnosi, slider, Zanimivosti

Vejemite mi na besedo: ta tip vas bo grozno onesrečil, zato ga nogirajte, še preden se vam splazi pod kožo…

Kar vnaprej je treba povedati: najpogosteje to boleče dejstvo, da smo bile v zvezi z narcisoidnim kretenom, spoznamo šele po koncu razmerja z njim, ko je za nami toliko agonije, da bi se pred njo primerjalno skrila katerakoli grška tragedija, vključno z Ojdipom, Antigono, Medejo, Orestejo ali še kakšnim od teh nesrečnikov. Šolnina za napake, ki jih storimo sami, je lahko tako visoka, da nas bo glava bolela še leta, ne samo mesece.

Ker svojega življenja ne želiš spremeniti v starogrški tragični ep, ter za vedno zasovražiti vse moške na svetu in ždeti zagrenjena doma do konca svojih dni (zapomni si: tvoje prijateljice so sposobne o Njem, kretenu brez primere na tem svetu, poslušati samo omejeno število ur na teden), si prihrani to obupno lekcijo kar vnaprej in se uči od tistih, ki so nekako preživele razmerje z narciskom/klovnom in ostale žive, da povedo svojo zgodbo ter ti zaupajo opozorilne znake, kako ga prepoznaš.

Mimogrede, zakaj klovn? Predlagam, da poguglaš angleško sopomenko ‘assclown’ in se poučiš o tem tipu moških. Dobesedni prevod bi bil ‘ritni klovn’, alias seronja, alias drekač. Zato ti toplo polagam na srce, da si pridobiš znanje, tako boš s to podsorto moških imela v prihodnosti čim manj opravka. Po možnosti nič.

# Zelo bo šarmanten ter intenziven

Ta moški bo šel na prvo žogo. Ocenjeval te bo, kot bi preučeval insekt pod povečevalnim steklom in iskal tvoje napake ter slabosti, na katerih bo gradil nadaljnje korake, da bi te dobil in na koncu strl. Če je njegov pogled preveč intenziven, vrtajoč ali prodoren, imaš opravka ne samo z narcisoidnim tipom, ampak tale primerek meji že na psihotika/psihopata.

 

# O njem boš vedela vse in nič obenem

Tipček je zverziran ‘v nulo’, kot se temu pravi. Je ‘mastermind’ nastopaštva in obenem skrivaštva na svojem Facebook profilu, na katerem prizadevno skriva nešteto ‘prijateljic’ in ‘oboževalk’. To je tip, ki ne more brez svojega harema, saj mu vsak všeček ali komentar nabije ego do zvezd in nazaj.

Ker se te igre ne gre prvič, bo navidezno na začetku do tebe zelo pozoren, a le zato, da bo pridobil prednost na igrišču. Kajti zanj si ti samo plen in vse, kar načrtuje, je igra (s poraznim koncem oziroma rezultatom zate).

# Rad govori o sebi

Ponavadi je zelo zverziran tudi verbalno, kar pomeni, da ti bo nasul še pa še zanimivih zgodbic o svojem življenju. Seveda te bo fasciniral. In seveda si dama ter si se naučila, da je grdo skakati v besedo tako, da prekinjaš pripoved s primerjanjem ali lastnimi iztočnicami v slogu ‘O, jaz tudi…’ in tako naprej. Zato boš postavljala vprašanja, ker si vljudna punca in poslušala. Na vse ti bo odgovoril ali pa, če ga boš prekinjala, že nekako speljal žogo nazaj na svojo polovico igrišča. Na koncu ‘dejta’ se ti bo zdelo, da si ves čas poslušala samo o njem, kar bo tudi res.

S tem ti daje vedeti, da je on veliko bolj zanimiv in pomemben od tebe in da si lahko pravzaprav ‘počaščena’, da si je sploh vzel čas zate, ti nepomembno in mikrskopsko zemeljsko bitjece. On je namreč v svojih predstavah polbog, če ne kar bog. Mimogrede, ne laskaj si, koliko ti je zaupal: teh zgodbic se je naučil na pamet in jih obnavlja vsaki novi potencialni žrtvi…

# Poudarja svojo superiornost

Budala se bo izdala tako, da bo natakarju, ki ga ne postreže takoj, začela metati žaljivke. Ampak, če imaš opravka s super inteligentnim narcisom/klovnom, bodo znaki bistveno bolj subtilni. Bodi pozorna, če se je pripeljal z avtom, ki je podaljšek njegove lastne božanskosti in mu pomeni več, kot katerakoli ljubezenska zveza na tem svetu.

Superiornost ti bo inteligenten narcis razkril tudi s tem, da o vsaki temi ve vsaj nekaj in ti ga boš, odprtih oči in ust, začarano poslušala, medtem ko se bo on samozadovoljno smehljal. Če je izobražen in situiran, bo prikazal plejado bleščečih trenutkov, ki se tičejo njegovega premoženja/statusa/pameti. Kajti če že ni najlepši na tem svetu, je prav gotovo naj-pa-met-nej-ši! In to moraš vedeti vnaprej, ti inferiorna trapa.

# Kritizira prav vse

Ne bo ti odkrito rekel, da je v kakšnih škripcih ali da njegovo življenje ni ravno sanjsko. Za vse bo premeteno valil krivdo na druge, recimo na sistem, državo, šefa, itd. Kajti vsi omenjeni so znatno manj sposobni od njega, ki bi lahko vodil državo, kontinent, planet in še galaksijo obenem. Opazila boš to grandioznost v načinu govora in poudarkih, če boš le malo bolj pozorna. Na prikrit način tudi igra žrtev: on bi si zaslužil več in boljše in to po možnosti takoj! S čim manj lastnega truda.

Ta tip bi ti moral iti že na živce, če imaš vsaj malo soli v glavi in nisi nasedla, kot si dolga ter široka, na njegov spolni šarm. V vsaj enem primeru sem si (za nazaj) zaželela, da bi tipa na prvem zmenku snemala z diktafonom, kajti, če bi celotno materijo še enkrat v miru doma preposlušala, mu ne bi dala prav nobene prilike za drugi zmenek…

# Obseden je s televizijo in pretežno osamljen

Narcisoidni moški so ponavadi mestni ali velemestni tipčki, ker se lahko skrivajo za anonimnostjo. Čeprav se zdijo na prvi pogled družabni in obdani s prijatelji, je dejstvo, da so dokaj osamljene pokveke. Nihče prav dolgo ne zdrži v njihovi družbi, tudi najboljši prijatelji ne, saj vse preveč radi pametnjačijo in mora vedno obveljati njihova.

Uspevajo predvsem v velikih podjetjih in se izkazujejo kot rešitelji v kvazi vodstvenih situacijah, kjer lahko za kratek čas impresionirajo sodelavce in dominirajo nad drugimi, ne da bi morali trpeti dolgoročnih posledic svoje slabe reputacije. So rojeni blebetači, ki pa zvečer ponavadi obsedijo sami pred televizijo, s katero so naravnost zasvojeni, kakor so zasvojeni tudi z nenehnim nadzorom drugh ljudi na družbenih omrežjih.

# Je serijsko monogamen ali redko v zvezi

Narcisoiden tip bo redko želel resno zvezo, namesto tega mu je pomembnejše, da ima pod pasom (dobesedno, hm) čim več trofej. Trofeje zbira tudi preko FB, ampak tega seveda ne boš vedela, ker ima nastavitve zasebnosti višje, kot katerikoli CIA agent. Če se boš spustila v kakršnokoli razmerje z njim, pričakuj, da bo trajalo le nekaj mesecev ali največ leto dni, saj bo tisti hip, ko bo vedel, da si ‘padla’ v celoti, povsem izgubil zanimanje zate (pa tudi spoštovanje) in te zamenjal hitreje, kot bi vrnil embalažo v trgovino.

Dokler je na lovu, je intenziven do te mere, da se zdi obseden s tabo; in na nek način tudi je. To je ta njegov temačni šarm, ta njegova zagnanost, ki ti bo laskala, da boš morda spregledala velik, utripajoč opozorilni znak.

# Govori eno, dela drugo

Poudarja pomen zvestobe ali monogamije, a v resnici je ves čas na preži za novo ‘zalogo’ in potencialnimi osvojitvami. Imela boš občutek, da ceni zvestobo, a v resnici ti bo marsikaj dalo vedeti, da je promiskuiteten. Kot pravita ameriška psihologa Joshua Foster (Univerza Južna Alabama) in W. Keith Campbell (Univerza Georgia), se narcisoiden primerek moškega šele takrat, ko je prepričan, da je ‘plen’ res samo njegov, požene v lov za drugo žrtvijo.

Bolj, kot je njihova izbranka predana in zvesta, bolj bodo občutili željo po varanju. Pri tem bodo seveda vam metali očitke, da vidite in slišite stvari narobe ali da si domišljate. Enostavno bodo zanikali, da se karkoli dogaja. Tak moški te bo nalašč zmedel, kajti v taktiki poigravanja s tvojimi možgani in občutki dobesedno uživa in se z rezultati hrani, kot vampir s krvjo. Ponovimo še enkrat: edina želja narcisoidnega primerka je, da s svojim obnašanjem in govorom ohrani moč ter vodilni položaj v odnosu.

Poln je dvojnosti. Drugi po njegovem mnenju delajo vse narobe; nasul ti bo primere neprimernega obnašanja drugih (denimo v prometu), potem pa ga boš na svoje oči videla, da krši prometna pravila. Zanj (saj veš, on je izjema, polbog) pravila ne veljajo, ta so za vse druge tepce, vključno s tabo.

Za konec: hitro boš ugotovila, da mora biti vse po njegovo. Ko zazvoni ta alarm, si res naredi uslugo: vse, kar sta imela, odvrzi na smetišče pozabe. Tudi, če te je že uspel raniti, mu ne dopusti, da bi naredil še več škode. Za naslednjič pa boš že na prvem zmenku vedela, kdo si zares zasluži, da mu odpreš srce in kdo uporablja strategije za to, da bi ga odprla, z enim samim neplemenitim namenom: da ti srce stre.

 

Foto: Power of Positivity, The Open Mind, Buzzist, The Odyssey Online, Thought Catalog


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam