fbpx

Kako je Huaweiev oblikovalec zvokov navdih poiskal v naravi?

Lifestyle

Najbolj odmevni so zvoki narave. Kapljanje vode, šumenje listov in žuborenje potoka. Celo nežen vsakdanji zvok, skriva v sebi raznolikost življenja in lepoto narave. Nick pa ima prirojeno sposobnost ločevanja zvokov, saj prepozna človeka po zvokih hoje ali dihanja v telefonsko slušalko.

Nick od malih nog zbira in preučuje snemalne naprave in prenosne glasbene predvajalnike, lotil pa se je tudi gradnje radijskih sprejemnikov in fonografov. Njegova zbirka z zvokom povezanih naprav je zato občudovanja vredna. Med njimi pa so najbolj edinstvene vakuumske cevi, ki jih je v sedemdesetih letih kupoval v Nemčiji, Združenih državah, Rusiji, Veliki Britaniji, Kitajski in drugje. Nick je namreč obseden s toplim blagim zvokom ojačevalnika, v katerem igrajo osrednjo vlogo, zato redno preizkuša različne kombinacije. Da ustvari jasen zvok z izrazitimi »plastmi«, ki prenašajo najširši razpon obogatenih zvokov, od edinstvenosti človeškega glasu do mogočnih ritmov nizkih tonov.

Občutljivost in neomejena radovednost je Nicka spodbudila, da uporabi zvok kot orodje za izražanje čustev in prodorno opazovanje. Prvo glasbeno skupino je ustanovil v srednji šoli, od takrat pa igra v različnih zasedbah s široko paleto glasbenih slogov. Nick je namreč vsestranski glasbenik, igra kitaro, klaviature in bas, pa tudi petje mu ni tuje. Kljub zasedenosti z delom je sodeloval na sedmih albumih, v pripravi pa je že osmi. Igral pa je tudi na glasbenih festivalih po vsej Kitajski, vključno z Macaom in Tajvanom, kjer je po lastnih besedah nepopisno užival.

Motocikli so še en njegov konjiček. Tako kot pri glasbi ga tudi tu privlačijo zvoki. Rohnenje motorja motocikla. »Avtomobili so le vozila, motocikli pa imajo moč, da vas resnično osvobodijo«, pojasnjuje. Ob delovnikih vozi rdečo Hondo CB500 po mestnih ulicah, ob vikendih pa z Yamaho Magician uživa pišu vetriča med vožnjo s prijatelji po podeželju.

Visoka občutljivost za zvoke, ljubezen do glasbe in bogate življenjske izkušnje so Nicku pomagale, ko je sestavljal zvoke in melodije zvonjenja za sistem EMUI. Obsegajo različne sloge in so tudi samostojno zelo izvirna domiselna dela. Izražajo celotno paleto čustev in poosebljajo utripe in tokove vsakodnevnega življenja s toni, tempom, glasnostjo, višavami in barvami. Pri zvoku alarma na primer, je vključil instrumente s svežimi toni in sestavil melodijo, ki brezhibno dviguje tempo. Ritem marimbe in zvok čeleste ob ptičjem žvrgolenju in šumenju valov pa dajejo vtis, da se prebujate v mirnem naravnam okolju.

Zvoki in melodije zvonjenja v sistemu EMUI 10 so bili natančno posneti in večkrat predvajani na zvočnikih in slušalkah, da bi ugotovili njihov učinek v različnih primerih rabe. Zvočniki v pametnih telefonih zaradi kompaktnosti in majhnosti oddajo drugačne zvočne frekvence, zato se lahko »zveni« enakih zvokov opazno razlikuje od naprave do naprave. Poleg tega zvoke različno občutimo, odvisno od barv in višav. Zato EMUI 10 zvoke in melodije oddaja v frekvenčnem razponu med 20 Hz in 220 kHz, kar optimizira njihove učinke, poveča udobje in zmanjšuje zvočno utrujenost, dobro pa so slišni tudi v hrupnem okolju.

Čeprav EMUI omogoča prilagajanje melodij zvonjenja in zvokov, se Nick zaveda, da večina obdrži tiste, ki jih ponudi sistem. To dejstvo navdihuje njegovo delo in poudarja njegov perfekcionizem. Opazil je, da med vsemi melodijami zvonjenja najbolj priljubljena Huawei Tune Living, sledi pa ji Tune Clean. Ženskam pa sta najbolj všeč klasični melodiji Hello Ya in Dream It Possible.

Ker je Nicku strast do zvokov poklic in konjiček, ostaja zavezan, da bo svoj dar še dolgo delil z milijoni uporabniki ekosistema EMUI.

Foto: Huawei


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam