fbpx

Kako je svoj slog oblačenja oblikovala ena najbolj slavnih modnih muz 20. stoletja Wallis Simpson?

Moda, Novice, Znani

Wallis Simpson ni bila lepotica, čeprav je bila zanimiva ženska, ki se je povzpela v visoko družbo. A to, kar jo je naredilo posebno, je bil njen izjemen okus za modo, oblačenje in sestavljanje videza. Zgodovinarji pravijo: “Wallis je modo uporabljala kot svoje orožje!”

Iz Wallisinega primera lahko vidimo, kam nas pripelje dobro in okusno oblačenje: med svetovno priznane modne in stilske ikone. Wallis je bila, če odštejemo njeno vitkost, dokaj povprečnega videza, a fant, kako se je znala obleči! Američanka Wallis Simpson se je rodila leta 1895, v zgodovino pa se je vpisala kot vojvodinja Windsorska, soproga britanskega kralja Edvarda VIII, ki se je zaradi ljubezni do nje odrekel prestolu in se z Wallis poročil leta 1937.

Le kateri moški danes še naredi kaj takega za žensko ali ljubezen? Njuna zveza se tudi zaradi tega elementa uvršča med najlepše ljubezenske zgodbe v zgodovini človeštva. Sodobnim članicam britanskega kraljevega dvora se ni več bati, da bi bile kot običajne meščanke ali celo ločenke neprimerne za kraljevo družino, a tisto so bili drugi časi. Preden se je poročila z nesojenim kraljem Edwardom VIII, je imela namreč Wallis že kar dva propadla zakona za sabo!

V obleki takrat zelo slavne modne oblikovalke Else Schiaparelli, na snemanju za Vogue

Člani kraljeve družine na zahtevo kralja Georgea VI niso smeli na poroko, britanska kraljeva družina pa ameriške ‘izobčenke’ nikoli ni sprejela medse in bojda naj bi imela Wallis slab odnos tudi s še vedno živo monarhinjo kraljico Elizabeto II. Kako drugačna situacija, kot ta z Meghan Markle, kajne? A takrat ločenk na britanskem dvoru še niso sprejemali.

Ta prizor je iz filma W.E. iz leta 2011

Zaradi svojega burnega življenja je bila ta ženska s pristnim in izvirnim modnim slogom oblačenja predmet številnih govoric in člankov, tako da ni čudno, da se je nad njo navdušila celo Madonna, ki je o njej posnela zgodovinsko dramo z naslovom W.E.. Zgodovinarji so si složni, da je bila Wallis ena od prvih sodobnih žensk, ki so modo izrabljale kot orožje v svojem življenju. Okus je bil njena prednost.

Modni oblikovalec Roland Mouret je istega leta, ko je na platna prišel Madonnin film W. E. oblikoval zlato obleko, ki jo je navdihnila ta nevsakdanja dama s svojim izrazitim modnim slogom. Ob predstavitvi je dejal:

“V modnem svetu preprosto ne morete delati, če vas ni navdihnil stil Wallis Simpson!”

Ko se je Wallis poročila z Edwardom, je bila njena obleka zelo pomembna – tako zanjo, kot za množice, ki so z zanimanjem pričakovale dogodek. Wallis je bila mnenja, da ‘lepo oblačenje’ dolguje svojemu možu, saj se je ta ravno zaradi ‘ameriške razpuščenke’, kot so ji dejali na dvoru, odrekel kroni.

Svetlo mdoro obleko, ki se je barvno popolnoma podala k Wallisinim očem, je ukrojil tedaj sloviti oblikovalec Mainbocher, okras na mladenkini glavi s tančico pa je spominjal na svetniški sij. Nekateri so bili mnenja, da je Wallis s tem detajlom želela nekaj sporočiti. V tistem trenutku njen položaj ni bil lahek in oprijela se je vsake bilke, ki se je je lahko.

Do konca Edwarodvega življenja je skrbela za brezhibno okusno oblačenje, tudi na njegovem pogrebu leta 1972 se je zavedala, da bodo oči javnosti uprte vanjo, zato je najela modnega oblikovalca Huberta de Givenchja, da ji je sešil popoln črn plašč ter črno žalno tančico.

Menda je na eni od zabav, na katero jo je povabila prinčeva družina, Wallis prišla v seksi črni obleki, ki je zadaj razgaljala njen hrbet z drznim izrezom in se tako postavila naproti klasičnim cvetličnim vzorcem, nogavicam in klobukom, ki so bili obvezno za dame modre krvi. Tudi s to potezo je izzvala tako zavist in jezo kot škodoželjne govorice.

Wallis je že kmalu po poroki začela sodelovati z velikimi modnimi hišami in sedela v prvih vrstah modnih revij oblikovalcev, kot so bili Dior, Elsa Schiaparelli in Mainbocher. Vedno je vse osupnila z izjemnim modnim slogom in opravami, ki so se odlično podale na njeno vitko postavo. Cvetličnega potiska ni nikoli nosila, saj je želela z enobarvnimi kreacijami maksimalno poudariti dragoceni nakit in lepe čevlje, ki jih je nosila.

Njena manekenska postava ni bila naključje, zanjo je ‘garala’ v imenu mode in tudi pri pripravi jedi zahtevala, da so bile brez maščob. Če je ocenila, da se redi, si je naslednji dan za kosilo privoščila samo kuhano jajce.

Wallisinega sloga ni obeležilo samo sodelovanje z velikimi modnimi hišami; vztrajanje na brezhibnem oblačenju, ljubezen do kril, oblek, okrašenih z biseri in brezhibno žensstvene garderobe je vse do njenega lastnega konca odločilno usmerjala tudi ljubezen do moža Edwarda.

 

D. S.

Foto: Instagram, Pinterest, Wikipedia, Business of Fashion, From the bygone


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam