Kako masturbacija vpliva na možgane?

24. april 2022
Kako masturbacija vpliva na možgane?

Kako masturbacija vpliva na možgane?

24. april 2022

Še vedno krožijo številni miti in napačna prepričanja, da je samozadovoljevanje škodljivo za zdravje. Pa vendar ima masturbiranje lahko več koristi za zdravje.

Odločitev o masturbiranju je osebna izbira. Toda razmislite, masturbiranje ima lahko več pozitivnih učinkov, med drugim spodbuja hormone in kemične reakcije, ki spodbujajo pozitivna čustva in občutke.

Večina negativnih učinkov, povezanih z masturbacijo, se osredotoča na občutke ob samem dejanju in ne na fizične posledice za telo.

V nadaljevanju si preberite, kako masturbacija vpliva na možgane, kaj je odvisnost od masturbacije, kakšne so metode zdravljenja in preprečevanja ter kdaj obiskati zdravnika.

Pozitivni učinki na možgane

Sproščanje hormonov

Raziskave kažejo, da masturbacija in tudi druge spolne dejavnosti, ki vodijo do spolnega užitka ali orgazma, sprožijo sproščanje hormonov in kemikalij, vključenih v možganski center za užitek in nagrado. Ti hormoni vključujejo:

Dopamin: Dopamin, znan kot hormon sreče, je pomemben nevrotransmitor, ki sodeluje pri motivaciji, gibanju in iskanju nagrad.

Oksitocin: Oksitocin, hormon ljubezni, ima številne vedenjske in fiziološke učinke, na primer spodbuja spolno, socialno in materinsko vedenje, povezano s srečo. Hormon pomaga tudi pri dobrem počutju, pozitivnih socialnih interakcijah, rasti in zdravljenju.

Serotonin: Serotonin je nevrotransmitor, ki pomaga pri posredovanju sreče, optimizma in zadovoljstva. Obstaja tudi povezava med višjo ravnijo serotonina in izboljšanjem razpoloženja.

Endorfini: Endorfini so znani kot hormoni za dobro počutje, ki zmanjšujejo bolečino bolje kot morfij.

Prolaktin: Prolaktin je hormon, ki spodbuja fiziološke odzive na razmnoževanje, obvladovanje stresa in uravnavanje čustev.

Endokanabinoidi: Ti nevrotransmitorji so bistvenega pomena za vedenje, ki prinaša zadovoljstvo, kot so vadba, socialna interakcija in prehranjevanje. Pomagajo tudi pri uravnavanju bolečine, vnetij, presnove, delovanju srca in ožilja, učenju in spominu, tesnobi, depresiji in odvisnosti.

Norepinefrin/noradrenalin: To je stimulativni nevrotransmitor, ki povečuje in uravnava prenos dopamina, snovi, povezane s stopnjo sreče.

Adrenalin: Adrenalin zmanjšuje stres, saj pomaga uravnavati srčni utrip, premer krvnih žil in dihalnih poti ter presnovo.

Sproščanje teh različnih hormonov ima posledično lahko naslednje koristi za zdravje:

Zmanjšanje stresa in anksioznosti

Sproščanje oksitocina pri spolnih dejavnostih znižuje raven stresnih hormonov, kot je kortizol, in hkrati spodbuja sproščenost. Tudi prolaktin pomaga uravnavati odzive na stres.

Izboljšanje spanja

Pri masturbaciji se sproščajo hormoni in nevrotransmitorji, ki pomagajo zmanjševati stres in krvni tlak, hkrati pa spodbujajo sprostitev, zaradi česar lahko lažje zaspimo.

Študija iz leta 2019, v kateri je sodelovalo 778 odraslih, je pokazala, da je z orgazmom povezano jasno zaznavanje ugodnih rezultatov spanja. Številni anketiranci so menili, da masturbacija pripomore, da hitreje zaspijo in izboljša kakovost spanja.

Zmanjšanje bolečine

Endorfini so naravna zdravila proti bolečinam v telesu. Znano je tudi, da endokanabinoidi pomagajo uravnavati procese bolečine in vnetja. Ta naravna protibolečinska sredstva lahko pomagajo tudi pri lajšanju menstrualnih bolečin.

Študija iz leta 2013 je pokazala, da spolna aktivnost vodi do delnega ali popolnega lajšanja migren in drugih glavobolov.

Izboljšano delovanje imunskega sistema

Masturbacija poveča raven prolaktina in endokanabinoidov, ki pomagajo uravnavati imunski sistem. Prav tako povečuje količino hormonov in nevrotransmitorjev, ki zmanjšujejo stres.

Izboljšanje razpoloženje

Masturbacija lahko poveča raven hormonov, kot so dopamin, oksitocin in endorfini, ki so povezani s pozitivnim razpoloženjem.

Izboljšana osredotočenost in koncentracija

S povečanjem ravni hormonov in nevrotransmitorjev, ki sodelujejo pri učenju, spominu in motivaciji, lahko masturbacija izboljša osredotočenost in koncentracijo.

Izboljšanje samospoštovanja

Masturbacija lahko poveča raven adrenalina. Raziskovalci povezujejo višje ravni adrenalina v slini in urinu z višjimi stopnjami osebne rasti ali občutkom življenjskega cilja. Učenje, kako se zadovoljiti, lahko tudi krepi in izboljša telesno podobo.

Izboljšana spolne funkcije

Številni hormoni in nevrotransmitorji, vključeni v cikel človekovega spolnega odziva, sami pomagajo uravnavati ta cikel, saj spodbujajo sproščanje stimulativnih spojin na višjih ravneh.

Izboljšana kognitivnih funkcij

Prolaktin ima nevroprotektivni učinek, saj zmanjšuje poškodbe živčevja kot odziv na stres. Zdi se, da tudi dopamin prispeva k zdravi kogniciji. Medical News Today navaja študijo iz leta 2016, ki je pokazala, da je spolna aktivnost izboljšala spominjanje in zaporedje številk pri starejših moških ter spominjanje pri starejših ženskah, starih od 50 do 89 let.

Znižanje krvnega tlaka

Oksitocin in endokanabinoidi lahko prispevajo tudi k znižanju krvnega tlaka.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic