fbpx

Kako naj krema ve, kdaj je dan in kdaj noč?

Lepota, Nega telesa, Novice, Obraz, Prva stran, trend, Zanimivosti

Odgovor naj bi se bojda glasil: krema tega ne ve, koža pa!

Dnevne in nočne kreme naj bi se res razlikovale, saj se tudi funkcija kože v 24 urah spreminja. Odkrijte skupaj s strokovnjaki, zakaj je še posebej pomembna nočna nega.

Čez dan je koža usmerjena na zaščito pred stresom, tako iz okolja (UV žarki, mraz, onesnaženje) kot fiziološkimi dejavniki, medtem ko ponoči pospešeno deluje, da bi se regenerirala oziroma obnavljala.

Raziskave pravijo, da je regeneracija kože ponoči dvakrat večja, kot čez dan, še posebej intenzivna pa je med polnočjo in 4. uro zjutraj. V tem času se najhitrejše popravlja čez dan narejena škoda. Nevtralizirajo se prosti radikali in proizvajajo se kolagen, elastin in keratinociti. Zakaj torej nanašati posebno nočno nego za obraz?

1. Koža ponoči bolje vpije aktivne sestavine

Čez dan, ko je koža izpostavljena UV žarkom, se aktivne sestavine ne vpijejo tako dobro, medtem ko ponoči lahko delujejo samostojno in na koži ni nobenih drugih snovi, ne šminke, ne ličil ne krem z zaščitnimi faktorji.

2. Več melatonina

Funkcija hormona melatonina v koži je ta, da nevtralizira poškodbe, ki so nastale zaradi UV žarkov. V celicah ima melatonin močno antioksidativno delovanje. Vlogo ima tudi v obnovi kože. Pomanjkanje tega hormona se odrazi kot siva koža obraza, temni podočnjaki in vnetni procesi. Nivo melatonina je povezan s staranjem. Zelo očitno ga imamo torej kot mladi več, potem pa vse manj, kar tudi razloži težave s spanjem.

3. Dva rituala pred spanjem

Čiščenje kože obraza je bistveno. Šele v čisto kožo se lahko vpijejo aktivne sestavine iz nočne kreme. Te, če so seveda kakovostne in če niso samo marketinški trik, so bogatejše z aktivnimi sestavinami. Izbirajte preverjene znamke, vedno preberite, kaj piše na embalaži. Nočne kreme imajo ponavadi tudi nekoliko bogatejšo teksturo, imajo več hranilnih in vlažilnih sestavin ter krepijo zaščitni sloj kože.

 

Foto: Voya, YouTube, Pinterest, Yahoo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam