Kako naravno premagovati stres?

22. julij 2024

Kako naravno premagovati stres?

22. julij 2024
Foto: Pexels
Kako naravno premagovati stres?

Kako naravno premagovati stres?

22. julij 2024
Foto: Instagram @jessideoliveira

Kronični stres v današnji družbi ni več neznanka. Preobremenitev in pomanjkanje počitka vodita v tesnobnost in druge zdravstvene težave.

Nagrajena nutricionistka in pisateljica Lauren Manaker je za Well+Good razkrila nekaj priporočil za lažje spopadanje s stresom.

Pred spanjem odstranite vse zaslone

Pogosto vsak večer pred spanjem brskamo po telefonu ali gledamo televizijo. Ta čas, v glavnem porabljen za gledanje nepomembnih vsebin, bi lahko kvalitetnejše porabili za spanje, kar bi zmanjšalo stopnjo stresa.

Z adaptogenimi čaji nadomestite kavo

Namesto kave si skuhajte skodelico čaja, ki vsebuje obilo adaptogenov, kot sta tulsi in ašvaganda. Adaptogeni so spojine, ki telesu pomagajo pri prilagajanju na stres, zaradi njih pa se ne boste počutili utrujene. Nekateri strokovnjaki menijo, da lahko vaše telo razvije toleranco za ašvagando in je zato ne bi smeli jemati vsak dan, zato lahko pijete tudi druge poživljajoče zeliščne čaje.

Foto: Pexels

Pred spanjem vzemite magnezij

Magnezij dobiva veliko pozornosti v svetu prehranskih dopolnil, saj pomaga pri naravnem lajšanju stresa. Glede na raziskavo, objavljeno v Nutrients, so nižje ravni magnezija povezane z večjim stresom. Acetil taurat je vrsta magnezija, ki pomaga telesu spodbuditi občutek umirjenosti in sproščenosti in pozitivno vpliva na možganske poti, povezane z obvladovanjem stresa.

Dajte prednost nealkoholnim pijačam

Poznate tiste trenutke, ko se vam zdi, da potrebujete kozarec vina? Pogosto ne hrepenimo po alkoholu, temveč po sproščujočem ritualu uživanja. Alkohol negativno vpliva na kakovost spanca, zato si raje privoščite naravni sok. Odličen naravni sok je sok granatnega jabolka, ki ima veliko kalija, nekateri podatki pa kažejo, da lahko celo pomaga pri zaščiti kože pred UV žarki.

Foto: Pexels

Uporabljajte aromaterapijo s kamilico 

Uporaba eteričnega olja kamilice v difuzerju ima edinstven vonj, zaradi katerega se lahko počutimo bolj sproščeno. Študija iz leta 2022 je pokazala, da je vdihavanje eteričnega olja kamilice povzročilo zmanjšanje ravni depresije, anksioznosti in stresa pri starejših.

Foto: Pexels

Pokrijte se s kakovostno obteženo odejo

Obtežene odeje izkoriščajo princip stimulacije globokega pritiska, vrste terapije, ki posnema občutek objemanja ali držanja. Ta pritisk poveča proizvodnjo serotonina, nevrotransmiterja, povezanega s sprostitvijo, in zmanjša kortizol, stresni hormon, s čimer spodbuja občutek umirjenosti in izboljša kakovost spanja.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic