fbpx

Kako nositi visoke petke, ne da bi uničevali stopala?

Moda, Novice

Veliko dam obožuje vrtoglave petke na svojih nogah, vendar pa se le redka vpraša, kakšen davek zaradi te kaprice plačujejo naša stopala?

Delo v modnem svetu in nošenje visokih petk je v bistvu sinonim poroke:  v dobrem in v slabem. Kadar pogledamo dame v modnih uredništvih ali na tednih mode, se jih vsaj polovica dobesedno ubija v  visokih petkah. Je boleče, vendar so v njih videti izjemno privlačne. Veliko dam je nagnjenih k pretiranemu zapravljanju za čevlje z vrtoglavo petko, vendar pa se le redka vpraša, kakšen davek pravzaprav zaradi te kaprice plačujejo naša stopala?

Poleg neštetih obližev za žulje in otiščance lahko nošenje visokih petk na dolgi rok povzroča resno škodo. Ste že kdaj videli od blizu stopalo, deformirano zaradi visokih petk? Pogled ni lep.

Da bi dobili realno oceno, ali so naši najljubši čevlji vredni bolečine, je pred kratkim spregovorila svetovno znana strokovnjakinja za stopala dr. Jackie Sutera, ki je razložila, kakšna je prihodnost naših stopal in ali bomo prisiljeni, da končno izberemo udobje nad slogom.

Na najbolj pogosto vprašanje, ali visoke petke povzročajo škodo stopalom, je prikimala.

»Žal je to resnica. Dolgotrajna uporaba visokih petk lahko poškoduje noge, kolke, kolena in hrbet. To se zgodi, ker se v visokih petkah naša teža premakne naprej do prstov na nogi.«

Za tekače, plesalce in vse, ki imajo večjo redno obremenitev nog, je izbira prave obutve izjemno pomembna.

»Visoke petke lahko povzročijo deformacijo nožnega palca in hematome, oziroma še slabše, povzročijo lahko stisnjenost živcev, poškodbe nohtov, zlomov in raznih vnetij, zaradi katerih ljudje trpijo ostre bolečine v petah, ter vnetje tkiva, ki povezuje mišice in kosti.«

Sliši se zastrašujoče, vendar moramo priznati, da vse visoke petke niso enako oblikovane, prav tako pa niso vse zelo visoke, kot na primer trenutno popularne kitten heels ali modeli z debelejšo peto. Strokovnjaki kljub temu opozarjajo in svetujejo nošenje petk v višini 2 centimetrov in še to za kratek čas, kadar hodimo ali stojimo.

Kaj pa priljubljeni špičaki in ozki modeli, ki jih vidimo povsod?

»Čevlji, ki so ošiljeni in ozki, so lahko zelo nevarni, saj stisnejo prste, kar posledično povzroča vraščene nohte, stisnjene živce, kostni izrastek na palcu in še kaj.«

Zdi se, da kljub vsemu po ulicah še vedno hodi ogromno dam v slogu Carrie Bradshaw, zato se sprašujemo, kako zdržijo brez bolečin, ali pa so preprosto blagoslovljene z boljšimi nogami.

»Za težavo, kot je deformacija nožnega palca obstaja genska komponenta. Če imate to v družini, je nujno, da obiščete specialista, še preden se pojavijo bolečine. Obstaja namreč veliko izdelkov brez recepta, ki  pomagajo, kot so razni vložki in blazinice, pomaga tudi dnevno razgibavanje nožnih prstov, led in masaža stopal ob prihodu domov. Kakšen odličen razlog za spodbujanje vašega partnerja, da vas masira vsak dan!«

Najbolj očitna rešitev, kot kaže, je, da popolnoma opustite nošenje visokih petk in ko se prenehate smejati temu predlogu, se lahko potolažite, da je dr. Sutera privrženka starih navad:

»Nošenje nizkih čevljev je odlična navada za dolgoročno zdravje stopal.«

Se boste tega držali?

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam