Kako oprati kopalke, da bodo ostale lepe čim dlje?

31. maj 2023

Kako oprati kopalke, da bodo ostale lepe čim dlje?

31. maj 2023

Kopalke so iz popolnoma drugačnega materiala kot naše obleke in spodnje perilo, zato jih mnogi ne znamo oprati. Kako to storiti, da ne bodo zbledele ali se raztegnile?

Vse, kar večina od nas obožuje poleti – svetlo sonce, kopanje v bazenu in dolgi dnevi na plaži -, je škodljivo za naše kopalke. Vročina, klor in sol povzročajo bledenje barv in sčasoma zmanjšujejo odpornost materiala, krema za sončenje in telesna olja pa lahko pustijo trajne madeže.

Na srečo obstaja nekaj preprostih ukrepov, s katerimi lahko ohranite svoje kopalke v odlični formi iz sezone v sezono, je povedala strokovnjakinja za tekstil Preeti Arya, docentka na newyorškem inštitutu za tehnologijo mode. Da bi podaljšali življenjsko dobo svojih kopalk in se izognili zadregi zaradi raztegnjenih oblek, smo zbrali nekaj nasvetov, kako jih najbolje ohraniti.

Foto: Pexels

Izpiranje pred in po plavanju

Takoj po prihodu iz morja ali bazena je izpiranje v sladki vodi nepogrešljivo. Izpiranje pomaga odstraniti nekatere kemikalije, sol in pesek, ki jim je bila vaša obleka izpostavljena, dokler je ne boste lahko ustrezno oprali. Izjemno pomembno pa je, da kopalke splaknemo, tudi preden se odpravimo v vodo.

Arya pravi, da plavalni tekstil vsebuje polimere, ki so zasnovani tako, da so odporni – to pomeni, da se lahko raztegnejo in vrnejo v prvotno obliko. Čeprav so na splošno precej trpežne, dolgotrajna izpostavljenost vodi, ki vsebuje soli, minerale in klor, sčasoma razgradi te polimere, ki dajejo tkanini raztegljivost. “Ko tkanino najprej sperete, se struktura vlaken v materialu napolni s svežo vodo, zato se bo vanjo vpilo manj klorirane ali slane vode,” razlaga.

Foto: Pexels

Po vsakem nošenju takoj operite z blagim detergentom

Mokrih kopalk ne puščajte v plastični vrečki ali na dnu koša za perilo. To ne le obremenjuje tkanino, ampak tudi spodbuja rast plesni in daje več časa za nastanek neprijetnih vonjav. Če želite, da bodo vaše kopalke izgledale in dišale kar se da najbolje, jih po vsaki uporabi čim prej operite v skladu z navodili za nego na etiketi. Arya pojasnjuje: “Če kopalke samo splaknete z vodo in mislite, da bo to dovolj, najbrž ne bo. Po vsakem nošenju jo operite z majhno količino pralnega sredstva, da odstranite vse soli, minerale in kemične usedline v konstrukciji.”

Za oskrbo kopalk uporabite vodo hladne do sobne temperature in blag detergent. Čeprav je ročno pranje najbolj nežna metoda, lahko večino kopalk varno operete v pralnem stroju na ciklu za občutljive obleke.

Foto: Pexels

Sušite na ravni površini na zraku

Prepričajte se, da se kopalke popolnoma posušijo, preden jih pospravite, saj lahko zadržana vlaga povzroči neprijeten vonj in prezgodnje staranje tkanin. Izogibajte se sušilcu, saj te škoduje tkaninam.

Enako velja za polaganje kopalk na sonce: “Vlaga, vročina in sončna svetloba so zelo dober recept za razgradnjo polimernih verig, ki sestavljajo material,” je opozorila Arya.

Namesto tega odvečno vodo raje odstranite tako, da kopalke zavijete v brisačo, nato pa jih položite na dobro prezračevano mesto, stran od neposredne sončne svetlobe.

Foto: Pexels

Odpravljanje madežev (in preverjanje zaščite pred soncem)

“Polimeri v tkaninah kopalk imajo slabo navado, da se na njih zadržujejo madeži na osnovi olja. Če na material razlijete kaj na oljni osnovi, kot je krema za sončenje, se madež prilepi nanj,” je pojasnila Arya. Na srečo lahko večino madežev odpravite z istim nežnim detergentom, ki ga uporabljate za redno pranje kopalk.

Če na obleki opazite mastne madeže, jih predhodno obdelajte s tekočim detergentom in operite z najtoplejšo vodo, ki jo oblačilo prenese – pri kopalkah je to običajno mlačna voda.

Foto: Pexels

Če živite na območju s trdo vodo iz pipe, ste morda opazili tudi skrivnostne rumene ali rjave madeže na kopalkah, ki so se pojavili po pranju. To je zato, ker avobenzon – pogosta sestavina kemičnih krem za sončenje – reagira z železom v trdi vodi in ustvarja rjo. Najboljši trik za preprečitev tega je, da izberete sončno kremo, ki ne vsebuje avobenzona.

Ko gre za neprijetne vonjave, je preventiva najboljše zdravilo

S takojšnjim pranjem kopalk boste preprečili najbolj neprijetne vonjave. Za prikrivanje bolj trdovratnih vonjav, kot je klor, je Arya predlagala uporabo pralnega sredstva z blagim vonjem. Če imate občutljivo kožo ali preprosto ne marate uporabljati izdelkov z dišavami, se ne bojte – Arya zagotavlja, da je “najpomembnejše, da kopalke čim prej operete z detergentom”.

Foto: Pexels

Kaj pa priljubljena domača sredstva, kot je izpiranje z razredčenim kisom ali sodo bikarbono? Arya je dejala, da sta obe varni in dovolj nežni za uporabo, ter dodala, da “vse, kar je kislo ali citrusno, lahko zmanjša neprijeten vonj, kis pa je najmilejša kislina, ki je na voljo v vsakem gospodinjstvu”.

Vendar je poudarila: “Osredotočimo se na preprečevanje. Vonjave lahko večinoma odpravimo že v fazi pranja; če peremo sproti, zakaj bi se še dodatno obremenjevali?”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic