fbpx

Kako piti espresso, kot pravi Italijani?

Lifestyle

Kljub temu da je kava priljubljena po vsem svetu, je v Italiji malce drugače in vsi, ki so že obiskali različne države in celine, bi se s tem strinjali. Toliko, kot je na svetu kultur, toliko različnih načinov pitja kave obstaja. In zakaj je pri naših zahodnih sosedih to tako poseben obred?

Italijani svojo kulturo jemljejo zelo resno, sploh ko gre za pitje kave. Po njihovem mnenju obstaja pravilen in napačen način pitja espressa, zato smo poskušali izvedeti malo več o napitku, ki je en izmed najbolj priljubljenih na svetu.

Če je vaš življenjski tempo hiter, se verjetno še nikoli niste vprašali, ali sploh obstaja pravilen način, kako se lotiti te vsakodnevne navade.

Toda naše raziskovanje je pokazalo, da pitje espressa ni tako preprosto, kot se zdi.

Kako piti espresso, kot pravi Italijan?

Najprej morate razumeti, kaj pomeni espresso, poleg tega, pravijo Italijani, da morate biti nekoliko snobovski, ga spiti zelo hitro in predvsem se izogibati espressu, ki nima na vrhu vsaj malo pene.

Pitje kave je pri Italijanih tradicija, ki jo jemljejo zelo resno in zakaj ne bi bila to tudi vaša tradicija, če jo imate zelo radi.

Espresso je treba zaužiti zelo hitro. Pravzaprav bi ga morali spiti, dokler je »pena« še vedno na vrhu. Pena je kremna emulzija kavnega olja in deluje kot nekakšna zaščita za espresso ter ohranja aromo.

Če pene ni, pomeni, da je bil espresso pripravljen že pred časom ali pa da je brez kofeina. To je eden od razlogov, da ga Italijani nikoli ne bodo naročili za mizo v restavraciji, saj pena zelo hitro izgine, in če ga boste naročili kjer koli drugje kot v lokalu, bo velika verjetnost, da ga boste dobili prepozno.

Pitje kave je obred, ki ne bi smel trajati dolgo. Jutranji espresso ni priložnost za dolge pogovore in klepete v kavarni, kljub temu pa to ni razlog, da v njem ne bi uživali doma.

Ob vsem tem hitrem ritmu življenja se nam zdi, da so najlepši trenutki tisti, ki jih imamo samo zase. In če se ob tem razvajamo z odlično skodelico kave, je to še toliko boljše.

Da pa bi v skodelici resnično uživali, imamo za vas nekaj praktičnih nasvetov o pripravi in uživanju v tej opojni tekočini:

  • Ko kavo skuhate, ji dodajte malo cimeta. Tako boste kavi dodali kanček prazničnega občutka.
  • Vsi ljubitelji sladkega, kavi dodajte malo kakava, ki bo ravno prav razvajal vaše brbončice.
  • Popestrite svojo skodelico kave z mini penicami Marshmallow, ki so idealna popestritev za hladne decembrske večere.

Nikakor pa ne morete zgrešiti z novimi Barcaffè Perfetto kavnimi kapsulami, ki za vsak okus ponujajo popolno mešanico. Espresso? Cafe Late? Irish Machiato? Ali bi se raje prepustili eksotičnim okusom kave Single Origin?

Barcaffè Perfetto kavne kapsule lahko pripravite s pomočjo aparatov Nespresso in Dolce Gusto.

Vzemite pitje kave kot način življenja in če to naredite pravilno, se boste tudi naučiti uživati v majhnih stvareh, kar pa konec koncev tudi ni tako težko, kajne?

Foto: promo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam