Kako prepoznamo pravo ljubezen?

27. junij 2022

Kako prepoznamo pravo ljubezen?

27. junij 2022

Telesna govorica para nam lahko razkrije, če sta zares zaljubljena.

Ste že slišali stavek: “Res izgledata zaljubljena”?

Avtor mnogih knjig o telesni govorici in profesor organizacijske psihologije dr. Ronald E. Riggio razlaga, da za to trditvijo stoji telesna govorica, ki nakazuje na zaljubljenost med parom.

Vloga neverbalne komunikacije

Ljubimci in zaljubljeni posamezniki so do svojega partnerja veliko bolj pozorni kot do prijateljev, družine ali znancev. “Posledično lahko na podlagi tega, kako blizu so si, identificiramo tiste, ki so zaljubljeni. Ljudje, ki so zaljubljeni, drug drugemu dovolijo, da vstopijo v njihov ‘mehurček’,” razlaga profesor Riggio.

Fizična bližina pa vodi do večje intimnosti med partnerjema. “Ker sta si z obrazom partnerja bližje in sta bolj usmerjena drug k drugemu, lahko bolje razbereta neverbalne znake,” razlaga Riggio. To pa privede do tega, da sta bolj pozorna, opazita manjše spremembe v obnašanju in se posledično bolj razumeta in sta bolj v skladu med seboj. Prav tako to privede do večje čustvene povezanosti.

Foto: Pexels

Zato pa jih iz zunanje perspektive ni težko identificirati: običajno se pogosteje gledata v oči. “Pravzaprav lahko ocenimo nivo intime v razmerju na podlagi tega, kako pogosto se partnerja gledata v oči,” razlaga profesor. Strokovnjak John Gottman in ostali eksperti na področju ljubezni in telesne govorice pravijo, da te čustvene, neverbalne povezave med parom omogočajo, da si izmenjujeta čustvena sporočila in tako povečata intimno v odnosu.

Nebesedne “ponudbe”

Gottman razlaga, da si pari med seboj tudi izmenjujejo tako imenovane “ponudbe”. Ponudba je lahko pogled, dotik, kratka gesta – kateri koli znak telesne govorice, ki drugi osebi sporoča “mar mi je zate in želim biti povezan s teboj”.

Pravzaprav Gottman in drugi menijo, da je to, ko se en partner dosledno ne odzove na ponudbo drugega, lahko znak, da se ljubezenska povezava med njima zmanjšuje. Pravzaprav strokovnjaki menijo, da imajo partnerji, ki so pozorni drug na drugega in se dosledno odzivajo na “ponudbe” drugega, običajno bolj stabilna, ljubeča razmerja. Vendar se pari, ki so na poti k ločitvi, več kot polovico časa ne odzovejo na ponudbe drugega.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic