Kako s preprostimi rastlinami polepšati dom?

13. avgust 2023

Kako s preprostimi rastlinami polepšati dom?

13. avgust 2023
Foto: Unsplash
Kako s preprostimi rastlinami polepšati dom?

Kako s preprostimi rastlinami polepšati dom?

13. avgust 2023
Foto: Unsplash

Pravijo, da za vsakega rož`ca raste, mi pa pravimo, da lahko z rastlinami vsak polepša svoj dom. Poiskali smo ideje, kako si lahko z zelenjem ustvarite svojo urbano džunglo.

Se kdaj sprašujete, ko se ozrete po vašem domu, kaj neki vam manjka? Če še niste ujeli trenda dekoriranja doma z lončnicami in kotičke vašega doma ne polni zelenje najrazličnejših velikosti in oblik, bo to najbrž to. Rastline še vedno ostajajo nepogrešljivi dodatki, ki poživijo prostor, ga povežejo z naravo in vnesejo kanček svežine.

Morda res nimate dovolj prostora za največje lončnice ali pa zanje ne želite zapraviti celega premoženja, a z malo idej, lahko rastline uporabite kot dekoracijo za polepšanje prostora na način, ki je za vaš življenjski slog še trajnosten.

Foto: Pexels

In zakaj so rastline v vašem domu tako pomembne? Številne študije so dokazale, da lahko zmanjšajo psihološki in fiziološki stres, čistijo zrak ter spodbujajo večjo zbranost in produktivnejše delovno vzdušje. To pomeni, da lahko izboljšate svoje počutje in splošno estetiko svojega doma hkrati ter vnesete pridih narave.

Če ste popolni začetniki, verjamemo, da se v vrtnarijah počutite izgubljeni. Prav tako, če imate tu in tam že nekaj rastlin, ki ne uspevajo tako, kot ste si zamislili. Brez skrbi, imamo kar nekaj napotkov, s katerimi vam bo uspelo ustvariti zeleno zatočišče, ki je smiselno za vaš prostor, vaš stil in vaše sposobnosti.

Foto: Unsplash

Stopnja zavezanosti

Za začetek se morate zavedati, koliko pozornosti lahko namenite rastlinam in na podlagi tega izberete tiste rastline, ki so ustrezne vaši stopnji zavezanosti. V kolikor nimate na voljo veliko časa, izberite manj zahtevne rastline, na primer kačjo rastlino, sukulento, čopasta zelenčica in filodendron, ki lahko uspevajo brez veliko neposredne svetlobe ali vode. Če je v vašem stanovanju veliko naravne svetlobe, jo izkoristite in vključite rastline, kot so kaktusi, kanarska datljeva palma ali juka, ki se rade sončijo.

Če pa vas še vedno skrbi, kako ohraniti rastline pri življenju, raziščete svet samooskrbnih zalivalnikov, ki jih namestite v obstoječe lonce in rastlinam brez težav zagotavljajo stalno vodo. In če se vam vse to še vedno zdi prenaporno, se lahko še vedno odločite za umetne ločnice ali pa suho cvetje in veje.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Strokovno svetovanje brez ekrana

Pozabite na ‘strica Googla’ in se posvetujte s strokovnjaki v lokalni drevesnici ali vrtnariji, ki vam lahko pomagajo najti popoln par rastlin. Veliko lažje boste skrbeli za rastline, če vam bodo strokovnjaki natančno razložili, kako vzgojiti sorte posamezne rastline in tudi katere izbrati glede na količino svetlobe in vlage v vašem domu. Dali vam bodo nasvete o zalivanju, sončni svetlobi, presajanju, preprečevanju škodljivcev, da bodo vaše rastline dobro uspevale.

Foto: Unsplash

Izbirajte z mislijo na svoje okolje

Vaš prostor je popolnoma edinstven, vse od velikosti do arhitekturnih elementov in obstoječega pohištva, zato nikar ne izbirajte rastlin, ki jih opazite med listanjem po profilih vplivnežev ali zvezdnikov. Upoštevati morate dejavnike, kot sta razpoložljivost svetlobe in temperatura, da ustvarite popolne pogoje za vsako rastlino. Ne glede na to, ali je vaš stil opremljanja tradicionalen, minimalističen ali eklektičen, boste z izbiro rastlin dodelali estetiko vašega doma in izboljšali vaše splošno dobro počutje.

V stil stanovanja s pridihom petdesetih prejšnjega stoletja bodo odlično sovpadali figovec, monstera ali kavčukovec, ki so bili priljubljeni v tem obdobju. Če vam je ljubša podeželska estetika, izberite bolj nežne rastline, kot so praproti in filodendroni, v eklektičnih domovih pa lahko rastejo rastline z zanimivimi teksturami ali oblikami, kot je viseča sukulenta Sting of Pearls ali flamingovec.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Premišljeno umeščanje in urejanje dodatkov

Svoj prostor z rastlinami napolnite tako, da bodo rastline opazne, a obenem v vašem domu ustvarile harmonijo z ostalimi dodatki in pohištvom. Bodite pozorni na razmerje velikosti. Če vaša rastlina stoji na polici ali kavni mizici, poleg položite okraske, knjige ali umetnine, ki se dobro ujemajo z velikostjo rastline, to pomeni, da niso prevelike oz. premajhne. Nekaterim večjim prosto stoječim rastlinam koristi, če zmanjšate število dodatkov okrog njih, da bodo imele prostor za dihanje in bolj dramatičen učinek v prostoru.

Izkoristite vse kotičke, vključno s stropom

Harmonijo najbolj ustvari nivojsko umeščanje rastlin. Zeleni kotiček iz več rastlin naj sestavljajo lonci različnih velikosti, da dobite višinske nivoje. Pomislite tudi na strop, kamor lahko dodate nekaj zelenja, saj viseče rastline ustvarijo videz notranje džungle, hkrati pa prihranite prostor. Za bolj kreativen in unikaten stil izberite stenske posode in tako ustvarite zeleno steno.

Foto: Unsplash

Bodite izbirčni pri dizajnu

Piko na i dodajo lonci in posode, v katere posadite rastline in če ste veliko namenili izbiri prave rastline, ne pozabite na pravi lonec. Kakovostnejši in dizajnersko lepši lonci imajo nekoliko višje cene in če bi želeli prihraniti, izberite manj vizualno dodelan lonec in ga kombinirajte z zanimivejšim stojalom za lončnice.

Eden izmed trendov, ki je že nekaj časa popularen, so lonci iz slame, ki pa so denarnici veliko bolj prijaznejši od betonskih ali terakota loncev. Uporabite domišljijo in poiščite lonce z zanimivimi detajli, ne pozabite pa tudi, da bo urbana džungla veliko lepša, če boste kombinirali različne stile ter materiale. Zelenje lahko posadite tudi v neobičajne predmete, kot so stari potovalni kovčki ali odsluženi cekri. Igrajte se s postavljanjem in prestavljanjem rastlin na različne kotičke doma toliko časa, da boste dosegli želen in koherenten videz.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic