fbpx

Kako se je razvil modni slog hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović?

Moda, Znani

Hrvaška predsednica je poskrbela še za dodatno promocijo svoje države na nedavnem SP v nogometu v Rusiji, družbena omrežja pa so zaradi njenega dresa dobesedno ponorela!

Izjemen finale svetovnega prvenstva v nogometu, ki smo ga spremljali zadnja dva meseca je poskrbel za številna presenečenja in zmago Francije, ki je na stadionu Lužniki v Moskvi premgala Hrvaško s 4:2, toda prav vsi so se še preden je glavni sodnik tekme odpiskal konec, zavedali, da je Hrvaška v resnici največja (vsaj moralna) zmagovalka tega SP, srebro, ki ga je hrvaška nogometna reprezentanca dosegla, pa je sploh najboljši dosežek naše sosednje države v zgodovini svetovnih prvenstev.

Sprašujemo se, le kdo je poskrbel za večji spektakel? Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v nalivu edini stal pod dežnikom, francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je zmago Francije pospremil z otroškim navdušenjem ali hrvaška predsednica, ki je žarela od ponosa in sreče in prišla na finale oblečena v hrvaški reprezentančni dres?

Vladimir dokaj neprizadeto opazuje celoten prizor, le zakaj?

Odziv družbenih medijev, še posebej Twitterja, daje jasen odgovor na to vprašanje: zmagovalka je Kolinda Grabar-Kitarović, za katero so mnogi tviteraši dejali, da bi si tudi sami želeli tako predsednico države! Le kako jim ne bi prirasla k srcu, ko pa je po končani tekmi objela vsakega od nogometašev ponosne hrvaške reprezentance, ki se je okitila s srebrom?

Njen dres pa nam je dal zamisel, da si nekoliko pobliže ogledamo siceršnji modni slog hrvaške predsednice, ki ta položaj zaseda že več kot tri leta.

Pod lupo opazovalcev seveda ni le njen način, kako vleče politične poteze, ampak tudi stil oblačenja. Kolinda Grabar-Kitarović je zvesta elegantnim krojem in predvsem kostimom, tako v kombinaciji s hlačami, kot krilom.

Velikokrat izbere za zgornji del rdečo barvo, torej rdeč suknjič, ki še poudarja njeno državniško moč in žensko samozavest. Rada ga izbere za razna protokolarna ter meddržavniška srečanja na visoki ravni. Nekateri Kolindi očitajo, da je ‘hrvaška Angela Merkel‘, kar se tiče modnega sloga in da je za njena leta ter siceršnjo zelo lepo postavo kar malo preveč starinski ter da bi si morala Kolinda privoščiti bolj drzne modne izbore.

Denimo take, kot jih nosi Melania Trump, prva dama ZDA. Navsezadnje obe dami ločita samo dve leti starostne razlike, Melania jih ima 48, Kolinda jih je aprila dopolnila 50. In še ena zanimivost! Med njima je tudi le tri dni razlike, ko praznujeta rojstni dan, Melania ga praznuje 26. aprila, Kolinda pa 29. aprila!

Nekoliko preveč resno in korporativno podobo Kolinda k sreči večkrat zamenja za romantično čipkasto obleko ali bluzo s čipkami. Najpogosteje si izbere oblačila, ki jih ustvarja modna oblikovalka Aleksandra Dojčinović, ter tista, ki jih ustvarja dvojec kreatorjev, znan pod znamko ELFS. Tudi na ta način Kolinda promovira hrvaške modne oblikovalce.

Modni kritiki se večkrat obregnejo tudi ob neustrezen kroj za predsedničino postavo (asimetrija ne odgovarja njeni postavi, saj ima precej velike prsi), včasih pa ji očitajo tudi neprimerne tkanine, iz katerih so izdelana oblačila, ki jih nosi. Priznavajo pa, da je na srečo po začetnem posnemanju nemške kanclerke le postala malo bolj modno sproščena in da se odloča prav, ko stroge suknjiče kombinira s hlačami, ker ji te lepše pristojijo.

Kakorkoli, modni stil Kolinde Grabar-Kitarović se izboljšuje (kar lahko opazimo na zgornjih fotografijah) in zato si zasluži vse pohvale, še večje pa seveda za svoje izkazovanje domoljubja v ruski prestolnici na nedavnem SP v nogometu. Za konec omenimo še eno zanimivost: Kolinda Grabar-Kitarović ni samo prva ženska predsednica Republike Hrvaške, ampak je tudi najmlajša, ki je kdaj zasedla ta prestižen politični položaj.

Na začetku mandata…

…in zdaj, ko je že bistveno bolj sproščena ter modno osveščena

Predsednica je postala pri 46-ih letih, kar tudi njenim moškim predhodnikom ni uspelo, vsi so postali predsedniki pri poznejši starosti. Njen dosežek pa kajpada ni naključje, Kolinda je del hrvaške politične scene že dolgo in se je izkazala z izjemno pronicljivostjo, odločnostjo in delovno etiko!

 

D. S.

Foto: Twitter, Wikiwand, Jutarnji, MORH, Slobodna Dalmacija, WikiMedia, Direktno.hr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam