Kako se lahko v samo dveh tednih počutiti bolj mladostno

30. maj 2023

Kako se lahko v samo dveh tednih počutiti bolj mladostno

30. maj 2023
Foto: Pexels

Nutricionistka Gabriela Peacock, ki ji zaupa tudi britanska kraljeva družina, je izdelala metodo, s katero se boste v samo dveh tednih počutili mlajši.

Gabriela Peacock naj bi bila skrivno orožje mlade kraljeve družine, saj je princu Harryju ter princesama Beatrice in Eugenie pomagala priti v formo. Njena nova knjiga z naslovom 2 tedna do mlajšega počutja je že postala uspešnica, v njej pa razkriva, kako lahko vroča in hladna terapija ter spanje korenito vplivajo na proces staranja.

Čudežne koristi vroče in hladne terapije

Čas je, da aktivirate beljakovine, ki jih proizvajajo celice kot odziv na izpostavljenost stresnim razmeram, zaščitne rjave maščobe in gene dolgoživosti! Ne skrbite, ni govora samo o ekstremnih različicah kot je na primer metoda Wima Hofa.

V mislih imamo dvominutno stanje pod mrzlim tušem ali na primer uporabo parne savne. Ti tretmaji so namenjeni temu, da vaše telo spravijo v začasno stanje stresa, kar lahko traja toliko časa, kot vi želite, pri čemer se je treba zavedati, da se vaše telo in um lahko prilagodita in se sčasoma tudi bosta prilagodila.

Terapija s toplotnim ali hladnim šokom je lahko izjemna izkušnja in ob izvajanju katere koli od teh terapij se pojavi pravi občutek dosežka, poleg tega pa povečana energija, sijoča koža, izboljšana prekrvavitev, poživljen um. Vse to pa je vredno petminutnega skoka v mrzlo morje, kajne?

Tako kot pri vseh priporočilih ne pretiravajte in vedno uporabljajte zdravo pamet. Če imate kakršnakoli vprašanja ali pomisleke, je dobro, da se o njih najprej posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

Foto: Profimedia

Ne bojte se mraza

Vse od vadbe na prostem pozimi do spanja v prostoru z nižjo temperaturo pomaga krepiti odpornost. Začnite z majhnimi koraki, tako da spremenite temperaturo prhe. Poskusite z 1- do 2-minutami hladne vode, nato pa za enak čas preklopite na toplo vodo. To počnite nekajkrat, da povečate pretok krvi in spodbudite limfni sistem.

Telo in duha lahko poživite tudi s krioterapijo, pri kateri je telo v zaprti komori za nekaj minut izpostavljeno izjemno hladnemu zraku, vse do -160 stopinj Celzija. Krioterapija ima neverjetne koristi, povezane z dolgo življenjsko dobo, med drugim zmanjšuje vnetja in stres, izboljša imunski sistem, pomaga ublažiti mišične krče in zmanjšati videz gub ter pomarančne kože.

Infrardeča savna je odličen način za aktiviranje beljakovin s toplotnim šokom. Ker je vročina precej nižja, lahko v njej ostanete dlje časa. Če želite kar najbolje izkoristiti kombinacijo savne in hladne prhe, svetujemo savnanje največ trikrat ali štirikrat na teden. Elektrolite nadomestite z razredčeno kokosovo vodo ali kančkom svežega soka z nekaj kristalčki himalajske soli v steklenici za vodo. Učinek lahko izboljšate še s suhim ščetkanjem telesa, ki poskrbi za bolj sijoč videz vaše kože.

Foto: Pexels

Čas je za spanje

Moč dobrega nočnega spanca je pravzaprav bistvenega pomena za naše splošno zdravje. Spanje vpliva na vsa področja fiziološkega delovanja telesa, od obnove celic v možganih, mišicah in organih do vzdrževanja zdrave telesne teže, uravnavanja hormonov in uravnavanja presnove. Nenehno slabo spanje lahko močno vpliva ne le na splošno zdravje, temveč tudi na staranje telesa. Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko slab spanec dejansko skrajša pričakovano življenjsko dobo.

Foto: Pexels

Eden najpomembnejših načinov za ohranjanje ravni energije v možganih in telesu z leti je ohranjanje zdravih in iskrivih mitohondrijev. Neredko se zgodi, da mitohondriji začnejo pešati, to upadanje pa je običajno povezano s staranjem celic, vnetji in presnovnimi težavami. To neizogibno močno vpliva na raven energije čez dan, kar vpliva na produktivnost, navdušenje nad nalogami, osredotočenost, delo, srečo, duševno zdravje itd.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic