Kako se spopadati z vročino?

28. junij 2022

Kako se spopadati z vročino?

28. junij 2022

Za nami in pred nami so eni izmed najbolj vročih dni v letu. Za mnoge pa je vročina skoraj neznosna, zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako si vroče dni olajšati.

Veseli smo poletnih dni, a ob trenutnem vročinskem valu, kot ga imamo trenutno, lahko ti predstavljajo veliko nevarnost. Predvsem za otroke, starostnika in kronične bolnike, ki težje prenašajo vročino, kot ostali.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi velikih toplotnih obremenitev izdala oranžno opozorilo za velik del Slovenije, povečane toplotne obremenitve pa napoveduje tudi za prihodnje dni. Vročina bo vztrajala še cel teden, ohladitev pa zaenkrat ni na vidiku, poroča STA.

Planirajte vnaprej

V vročih dneh je koristno, da se že vnaprej pripravite in veste, kaj storiti, ko udari vročina. Visoka temperatura lahko vpliva na vsakogar, privede pa lahko do dehidracije, vročinskih krčev, izčrpanosti in celo vročinske kapi.

V največji nevarnosti so starejši od 65 let, otroci, bolniki z diabetesom ali boleznijo ledvic, nosečnice, ljudje s prekomerno telesno težo in ljudje, ki delajo zunaj.

Foto: Unsplash

Zadržujte se v hladnih prostorih

Poskrbite, da so prostori, v katerih se zadržujete, primerno hladni. Nakup klime je odlična ideja, a če te nimate, je priporočljivo, da zvečer in čez noč odprete okna.

Čez dan jih zaprite in spustite rolete, če je le mogoče. Kadar začutite, da vam postaja zelo vroče, se ohladite pod hladno prho; če nimate te možnosti, zmočite vsaj obraz in dlani.

Foto: Unsplash

Izogibajte se fizični aktivnosti

Inštitut za varovanje zdravja svetuje, da svojo fizično aktivnost omejite na jutranje in večerne ure – predvsem na prostem. Poskrbite, da spijete veliko vode že med vadbo in po njej, posežete pa lahko tudi po izotoničnih pijačah, ki nadomeščajo soli in minerale, ki jih izgubljate s povečanim potenjem.

Foto: Unsplash

Nosite lahka oblačila

Pri obvladovanju vročine vam lahko pomaga tudi prava izbira oblačil. Nosite ohlapna oblačila, ki so tkana bolj rahlo. Najbolj zračna so bombažna in lanena oblačila.

Kadar pa veste, da boste na soncu dlje časa, si nadenite tudi pokrivalo in sončna očala, obleke pa naj imajo dolge rokave in hlačnice. Izpostavljene dele namažite s sončno kremo.

Foto: Unsplash

Pazite na hrano

Hrana se v tej vročini veliko hitreje pokvari, predvsem mesni in mlečni izdelki, kar pa poveča tveganje za zastrupitev. Ko hrano kupite, jo čim prej pospravite na primerno hladno mesto.

Prav tako pa za dodatno hidracijo poskrbite z uživanjem sadja, ki ima veliko vode, kot so denimo lubenica, melona, agrumi, …

Foto: Unsplash

Ostanite na tekočem

Da se lahko pripravite na vročino, je pomembno, da spremljate novice in vremenske napovedi, da veste kaj vas čaka.

Visoke temperature so lahko izjemno nevarne, vročinska kap pa lahko povzroči tudi odpoved delovanja organov. Bodite pozorni na svoje počutje in počutje tistih okoli vas – če opazite motnje zavesti, slabost, omotičnost, bruhanje in glavobol, pri priči poiščite zdravniško pomoč.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic