fbpx

Kako se znebiti aken?

Nega telesa, Obraz

Kakšna je pravzaprav razlika med aknami in mozolji, kako se jih znebimo?

Začeli bomo kar z odgovorom na vprašanje uporabnice foruma Dermatologija, ki jo je zanimalo kakšna je pravzaprav razlika med aknami in mozolji. Odgovor je, da razlike pravzaprav ni. Tako je odgovoril tudi moderator omenjenega foruma, prim. Boris Kralj, dr. med, specialist dermatovenerolog, flebolog, ki je zapisal: “Mozoljčki so pač del problema, ki se mu reče akne“.

Za vas smo zbrali nekaj prispevkov s forumov na temo aken:

Akne, mozolji, pore

Ciscenje-obrazaV: Stara sem 15 let in imam velike težave z aknami. Čeprav je to povezano z puberteto in hormoni, a bi si jih vseeno rada znebila, vsaj nekaj. Vsak dan si zjutraj in zvečer umijem obraz z mlekom za čiščenje in nato s tonikom, zvečer ponavadi še s pilingom. Prosila bi vas za nasvet saj imam mozolje oz. akne po hrbtu, dekolteju in po obrazu tudi večje vidne pore.

O:Treba bo kar do zdravnika, deloma bo pomagal z geli in kremami, deloma pa si boš pomagala sama z nego , s čiščenjem in čistilnimi geli. To obdobje pa je pač treba preživeti , po možnosti s čim manj posladicami.

Več >>

Akne v nosečnosti

nosecnica-nega-kozeV:Sem v 20T nosečnosti in moj problem je, da se mi je na obrazu naredilo zelo veliko mozoljev in zdi se mi, da jih je vsak dan vedno več. Zakaj je sploh prišlo do tega, glede na to, da je ponavadi v nosečnosti koža lepa? Ti mozolji me resnično motijo, pa me zanima, ali lahko uporabljam kakšno kremo proti mozoljem?

Več >>

V: Kako se spopadate z mozolji, aknami in srbenjem? Srbi me vsa koža, če se namažem z adermo ali eucerinom, je bolje, ampak potem imam goro mozljev, vsepovsod, da dekolteja, brade, čela in nosu ne imenjam posebej. S čim ste se lotevale te, baje pogoste, nadloge?

Več >>

V: Kaj lahko naredim proti aknasti koži med nosečnostjo? Ker sem tudi sama zdravnica, bi si lahko napisala kakšno zdravilo na recept? V prejšnjem tednu sem bila 2x v solariju: sončenje samo obraza (7 minut), kar mi je vsaj začasno rahlo pomagalo. Ali solarij obraza npr. 1xtedensko minimalno časa škodi plodu? In kaj menite, kako vplivajo 1x tedenski obiski solarija na aknasto kozo?

O: Akne+nosečnost vsekakor ne gre skupaj s katerimkoli sistemskim zdravilom. Na žalost bo potrebna le dobra nega, čiščenje, čistilni geli… Če me sprašujete o solariju, vam kot dermatolog vsekakor odsvetujem sončenje, ker veste stališče, da se pač doze sevanja seštevajo. V tolažbo pa tole: običajno se med in po nosečnosti aken dokaj umirijo.

Več >>

V: Sem v 13. tednu nosečnosti in v zadnjih dneh je moja koža “podivjala”, prej nikoli nisem imela težav. Sama sem mislila, da dobiš akne na začetku nosečnosti, v prvih tednih, in če jih ni, da jih potem tudi ne dobiš. Verjetno sem se motila, me pa vseeno zanima.

O: Hormonsko ni nič narobe, se pa koža kot kaže pri vas patološko odziva na spolne hormone, ki vas preplavljajo v nosečnosti. Lahko se to razvije tudi kasneje, ko se količina hormonov zviša, kar se dogaja nekje do 20. tedna nosečnosti. Po 20. tednu se raven hormonov umiri in ostane približno enaka do poroda. Priporočam nefarmakološke ukrepe, ki so pri aknah običajni kot je nega in čiščenje kože s čistilnimi toniki, morda kvečjemu lokalno uporaba antibiotika klindamicina, ki se ga da dobiti na recept.

Več >>

Mozolji in glikolna kislina

V:Stara sem 41 let in imam še zmeraj mozolje, včasih več ali manj. Zelo mi pomaga glikolna kislina (od Rougj) za katero pa sem slišala , da ni dobro da jo ves čas uporabljam. Vem ,da ne smem na sonce. Torej uporaba samo zvečer. Če poznate zadevo ali mi lahko svetujete v kakih presledkih jo lahko uporabljam. Torej ali lahko uporabljam non stop vsak drugi dan ali po tednih ali mesecih. Potnica, ki mi je dalatesterje je rekal da naj uporabljam dva meseca non stop pa mesec dni pavze. Samo v tem 1 mesecu bom spet cela v mozoljih…

O: Poskusite še z negami v salonu, ki so zelo napredovale, kajti počasi bo treba najti še kakšen način za negovanje vaše kože.Pri dolgotrajni uporabi kisline, se vam bo koza stanjšala in postala občutljiva.Če sva opazili da vam samo začasno pomaga, to ni rešitev, pa še čez poletje je ne smeva uporabljati! Na spomlad se oglasite ,da vam svetujemo kako bi lahko še uravnale vaše izločanje loja.

Več >>

Naravne maske za obraz

glava-masazaV: Poznate kakšne recepte za maske za obraz, ki si jih lahko sam pripraviš (kuhinja…)? Za mastno, suho, občutljivo, nečisto kožo… (najbolj me zanima kakšna čistilna maska- proti mozoljem)?

O: Zelo dobro se obnesejo maske iz gline ali iz pivskega kvasa: pomešajte z vodo, nanesite na obraz, pustite da se strdi. Ko že začne pokati jo z umivalno rokavičko ali veliko vatico ali gazico sperete z obraza. Zelo dobre za mastne kože so že pripravljene kozmetične maske na bazi gline/kaolina, ki zelo dobro ščistijo kožo, splača se investirati.

Več odgovorov >>

Ogrci

V: Prosim, če mi svetujete kako se znebiti ogrcev na nosu in čelu? Ker me motijo si jih tudi iztisnem, mesto pa tudi razkužim. Na nosu imam kožo že tanko, vendar ne morem pustiti, da se mi to nabira. Mi lahko svetujete kakšno primerno kremo ali kaj podobnega? Stara sem 22 let, ali se mi bodo še naprej delali?

O:Ogrci v vaši starosti niso nič nenavadnega in žal vam ne morem obljubiti, da se vam ne bodo še pojavljali. Povsem možno pa je, da bodo enkrat preprosto nahali nastajati. Glede zdravljenja obstajajo številni recepti. Vsekakor je treba na prvem mestu poudariti skrb za redno (in ne pretirano!) nego kože obraza, zlasti s toplo oz. mlačno (in ne vročo!) vodo. V poštev pridejo razni peelingi preverjenih proizvajalcev, pri čemer upoštevajte navodila za uporabo. Iztiskanja ogrcev vam ne priporočam, če niste prepričani, da postopek res obvladate, saj lahko nestrokovno iztiskanje zapusti brazgotine. Potrebno je zagotoviti sterilne pogoje, saj si lahko sicer zanesete okužbo. Prav tako iztiskanja ne ponavljajte prepogosto na istem mestu. Morda bi postopek raje zaupali dobremu kozmetičnemu salonu. Seveda pa vse navedeno velja le za ogrce!!! Takoj ko se pojavi sprememba v smislu aken (“mozolj” – bunčica ali vnetje v predelu ogrca), je iztiskanje prepovedano!

Več >>

Upamo, da smo vam vsaj malce približali tematiko in načine spopadanja z aknami. Vabljeni na forume mape Dermatologija, kjer se lahko pridružite z vprašanji, mnenji ali le preberete izkušnje drugih “forumovcev” ter strokovne nasvete moderatorjev forumov.
Vabljeni tudi na naš nov forum – Kožna znamenja, luskavica in druge težave s kožo.

Z nasveti vam bodo na pomoč priskočile tudi moderatorke forumov mape Styling.

Vabljeni tudi v našo spletno trgovino, kjer je na voljo pester izbor izdelkov za nego telesa:

Foto: sxc.hu, dreamstime.com

Po izboru uredništva Styling.Over.Net


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam