fbpx

Kako sonce vidi tvojo kožo?

Dogodki, Lepota, Novice, PR novica, Prva stran

Fotografiranje z UV kamero

Pri blagovni znamki Eucerin so se odločili, da s posebno UV videografijo pokažejo pomembnost uporabe sredstev za zaščito kože pred soncem. Zato so pripravili projekt, pri katerem bo UV kamera potovala po slovenskih krajih, da se bodo ljudje lahko poslikali in videli, kakšne poškodbe ima njihova koža zaradi sonca in kako pomembna je uporaba sredstev za zaščito pred soncem.

Mojca Dobrovoljc, vodja farmacevtskega programa za Eucerin je zbranim novinarjem povedala:

»Ta vrsta videografije omogoča, da vizualiziramo nevidni UV-del sončne svetlobe. Poleg tega prikazuje interakcijo med UV-svetlobo in kožo. Običajne kamere navadno ne zaznajo tega dela svetlobnega spektra. Tako potrebujemo posebno kamero in celo vrsto filtrov, da lahko prikažemo samo UV-svetlobo. To kamero lahko uporabite zunaj na običajen poletni dan ali v zaprtih prostorih s pomočjo posebne UV-osvetlitve.

Žal je v Sloveniji še vedno veliko ljudi, ki ne zaščitijo svoje kože dovolj, ko jo izpostavijo UV-žarkom. Še vedno velja razmišljanje, da je zaščita potrebna samo na dopustu. Tako z akcijo želimo povečati zavedanje o potrebi po zaščiti pred soncem, da bodo ljudje lahko varno uživali v vsakem trenutku na soncu. Vsem tistim, ki že pravilno uporabljajo izdelke po bi radi povedali in pokazati, da delajo prav.”

UV-videografija poudari kožno pigmentacijo. V primerjavi z normalno osvetlitvijo je svetla koža videti zelo bleda in temna koža še temnejša. Neenakomerna pigmentacija v obliki madežev je znak UV-poškodbe in se pojavi predvsem na predelih, ki so redno izpostavljeni UV-žarkom – na primer na obrazu in rokah.

Večina izdelkov za zaščito pred soncem absorbira UV-svetlobo s pomočjo kemičnih UV-filtrov, zato absorbirajo UV-svetlobo, ki pada na kožo. Tako so UV-filtri na UV-sliki videti temni. Nasprotno pa fizikalni UV-filtri delujejo na drugačen način. Ti filtri odbijajo UV-svetlobo kot ogledalo. Koža, v katero vtremo fizikalni UV-filter, je zato videti svetlejša kot nezaščitena koža. Lahko je videti celo povsem bela.

Ob nanosu izdelkov za zaščito pred soncem je s pomočjo UV kamere vidno, kako je obraz zaščiten. In to je tisto, kar je namen tega projekta.

» Eucerin je zaščita, ki presega UV filtre ter ponuja tri temeljne prednosti: fotostabilni sistem UV-filtrov širokega spektra (UVA- in UVB-zaščita), biološko celično zaščito, ki delujejo kot antioksidant oz. pomaga pri regeneraciji poškodovane DNK v celičnem jedru in učinkovite sestavine za boj proti obstoječim znakom staranja. To ustreza zahtevam, ki ji dermatologi pričakujemo od sodobnih sredstev za zaščito kože. Eucerin je medicinska kozmetika, katere učinkovitost je dokazana s kliničnimi študijami«,

pravi strokovnjakinja dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med.

Metka Adamič in Mojca Dobrovoljc

Z UV kamero se lahko fotografirate:

  • 25. maja v Europarku v Mariboru od 9. do 20. ure
  • 26. maja v City Centru v Celju od 9. do 20. ure
  • 09. in 10. junija v City parku v Ljubljani od 9. do 20. ure
  • 11. junij v Tivoliju, v okviru Čarobnega dne
  • 15.6. do 17.6 v Supernovi na Rudniku, od 9. do 20. ure

Mojca Dobrovoljca dodaja, da sta celična zaščita in novejša DNK-zaščita dve pomembni znanstveni področji, na katerih Eucerin izvaja obsežne raziskave. Inovativna sestavina Licochalcon A pomaga zaščititi kožo pred celičnimi poškodbami, tako da nevtralizira proste radikale, ki nastanejo zaradi UV-sevanja in so glavni vzrok za oksidativni stres, ki povzroča prezgodnje staranje kože in celo kožnega raka.

 

Foto: Vid Ponikvar za Eucerin


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam