fbpx

Kako učinkovito nad celulit?

Lepota, Novice, PR novica, Prva stran

Večina žensk ima težave s celulitom, tudi manekenke in športnice ter ni nujno povezan z debelostjo.

Po najnovejših raziskavah je celulit kronična degenerativna bolezen, ki sčasoma napreduje in se rada ponovi. Značilna je za ženske zaradi posebne sestave podkožnega vezivnega tkiva in večje količine podkožnega maščobnega tkiva, zaradi česar ga ni mogoče niti nujno stoodstotno odpraviti. Celulit tvorijo posebne maščobne celice, katerih naloga je skladiščenje energije, če bi prišlo do pomanjkanja hrane.

Zato dieta in stradanje ne pripomoreta k odpravljanju celulita, temveč se stanje celo poslabša. Večina žensk ima težave s celulitom, tudi manekenke in športnice. Celulit ni nujno povezan z debelostjo, saj ga imajo tudi suhe ženske.

Kako nastane celulit?

Medcelični prostor postane tog in izmenjava hranljivih ter škodljivih snovi ni mogoča, zato se pod kožo zbirajo škodljive snovi, ki zastrupljajo organizem. Estrogen, ženski spolni hormon, je v kombinaciji z neustrezno prehrano, slabo prekrvavljenostjo, genetskimi dejavniki, staranjem, nezadostnim vnosom tekočine in preskromno telesno vadbo ključen za razvoj celulita.

Posledično pride do:

 • poškodb vezivnega tkiva, ki podpira maščobne celice in postaja trdo in neprožno,
 • povečanja maščobnih celic, ki se dvigajo proti površini kože, medtem ko jih neprožno vezivno tkivo vleče navzdol, tako da nastajajo v koži vdolbine – t. i. pomarančasta koža,
  stanjšanja kože.

Da bi celulit odpravili, moramo uničiti maščobne celice, odebeliti kožo in ustvariti novo vezivno tkivo, kar je precej težko.

Vrste celulita

Celulit delimo glede na obseg na:

 • generaliziranega: povsod po nogah,
 • lokaliziranega: na bokih, kolenih, sprednjem ali zadnjem delu stegen.

Po intenzivnosti ga delimo glede na prisotnost pomarančaste kože na:

 • celulit brez pomarančaste kože,
 • pomarančasta koža se vidi ob stisku,
 • pomarančasta koža se vidi ob gibanju,
 • pomarančasta koža se vidi ob mirovanju.

Glede na otip ga delimo na:

 • trdega,
 • mehkega,
 • mlahavega.

Odpravljanje celulita

Če želimo celulit uspešno odpraviti, ga moramo obravnavati individualno glede na obliko in stopnjo razvoja.

Liposukcija (odstranjevanje maščobnih celic iz telesa) ni smiselna, saj glavna težava ni v maščobnih celicah, temveč v vezivnem tkivu. Liposukcija poveča tveganje za nastanek kožnih vdolbin. Obstaja stanje, podobno celulitu – t. i. limfedem – kjer je liposukcija dopustna, vendar pogosto ni prepoznano. Priporočata se dnevno zaužitje 3 litrov vode in redna telesna vadba.

Najboljše rezultate daje kombinacija različnih postopkov, razen v primeru laserske lipolize. Če je celulit lokaliziran, se postopek opravi ciljno, in ne po celotni površini nog. Rezultati se ne opazijo takoj, so pa zaznavni že med postopkom in sčasoma vse bolj vidni. Razgrajena maščoba se med postopkom izloči iz telesa z urinom.

Med postopkom se lahko zgodi, da postane celulit še bolj opazen, ker smo odstranili površinski celulit. Ukrepanje ni potrebno, saj gre za prehoden pojav. Pri laserski lipolizi in Thermiu zadostuje en postopek, pri drugih pripomočkih pa števila postopkov in rezultatov ni mogoče natančno predvideti.

Večina žensk s celulitom ima na nogah težave tudi z venami in kapilarami. Proticelulitni postopki so najboljša preventiva proti nastanku novih ven in kapilar na nogah.

Vrste postopkov

MINIMALNO INVAZIVNI: laserska lipoliza in Thermi,
NEINVAZIVNI: različne tehnologije, npr. radiofrekvenca, ultrazvok.

Najučinkovitejši minimalno invazivni postopki so tisti, ki jih je treba opraviti le enkrat, rezultat pa traja do 5 let.

Katere postopke odpravljanja celulita ponujamo v Polidermi?

Laserska lipoliza

To je trenutno najučinkovitejša metoda, s katero na neboleč način trajno odpravimo celulit. Pod kožo uvedemo posebno iglo, t. i. kanilo, na vrhu katere je laserska sonda, ki proizvaja žarek z nizko energijo.

Postopek deluje na glavne vzroke nastanka celulita. Kanila mehansko razgradi odebeljeno vezivno tkivo, ki vleče kožo v globino, in tako odstranjuje pomarančasto kožo. Posebej ga priporočamo pri celulitu z izraženo pomarančasto kožo in odvečnim maščobnim tkivom, npr. pri maščobnih blazinicah na kolenih in bokih.

Laserski žarek s toploto trajno uniči maščobne celice (lipoliza), ki se z urinom izločijo iz telesa, spodbudi nastanek novega vezivnega tkiva in odebeli kožo brez vsakršnega vbrizgavanja. Toplota zategne tudi kolagenska vlakna, primerna temperatura pa se doseže s strogo nadzorovanim segrevanjem.

To je hkrati tudi najučinkovitejši postopek za zatezanje kože in se še posebej priporoča pri t. i. mlahavem celulitu z odvečno kožo. Postopek ne pusti modric, saj laser koagulira krvne žile, lahko pa pride do manjše otekline, ki kmalu izgine.

Zdravimo lahko samo prizadete predele ali pa celotno površino nog.

Učinek traja povprečno do pet let. Prvi rezultati so običajno vidni 30–60 dni po postopku in se v naslednjih 10–12 mesecih še izboljšujejo. Uporabljamo laser Lipo life podjetja Alma lasers z valovno dolžino 1470 nm in Dynamis podjetja Fotona z valovno dolžino 1064 nm. Po postopku se nekaj dni priporoča počivanje in nošenje elastičnega ovoja.

Postopek laserske lipolize si lahko ogledate na posnetku:

Thermi

Je eden najučinkovitejših postopkov, zelo podoben laserski hipolizi. Deluje po istem načelu, le da se namesto laserja uporabljajo radijski valovi. Posebna igla – kanila – se uvede skozi drobno režo v koži in nadzorovano greje podkožno tkivo. Postopek je minimalno invaziven, ne pušča brazgotin in se opravi ambulantno.

Vse drugo je enako kot pri laserski lipolizi. Cilj je segreti podkožno tkivo, s čimer se trajno uničijo maščobne celice in se razgradi odebeljeno maščobno tkivo. Ne uporablja se vbrizgavanje, temveč le učinek toplote. Ta se doseže z nadzorovanim ogrevanjem, ki napne kožo in uniči maščobne celice. Pri tem se ustvarja kolagen in s tem se koža odebeli.

Uporablja se infrardeča kamera in na vrhu kanile je senzor, ki nadzoruje temperaturo, da ne pride do poškodbe kože. Postopek je neboleč in ne pušča modric. Zadostuje le en postopek. Uporablja se predvsem usmerjeno na manjših področjih z manjšo količino maščobnega tkiva. Idealen je za področje kolen in zadnjice.

Postopek odstranjevanja celulita z napravo Thermi si lahko pogledate na dveh posnetkih: Thermi  in Thermi

Venus Legacy

V tem postopku napnemo kožo ob sočasnem odstranjevanju maščobnih oblog. Deluje po načelu radijskih valov. Ti temeljijo na elektromagnetni energiji, s katero pod kožo ustvarjajo toploto, ta pa poškoduje vezivno tkivo, kar je osnova pomlajevanja pri vseh postopkih. Zaradi poškodb organizem ustvarja nov kolagen in učvrsti poškodovano vezivno tkivo. Presnova se pospeši, maščobne celice se zmanjšajo in koža se vidno napne.

Aqualyx

Gre za vrsto injekcijske lipolize, pri kateri se uporabljajo snovi žolčne kisline, ki sicer služijo za razgradnjo maščob v prebavnem sistemu. Žolčna kislina poškoduje celično steno maščobne celice in razgradi maščobo, shranjeno v celici. Maščobna celica ne odmre niti se ne odstrani, temveč se le zmanjša. Razgrajena maščoba se iz telesa izloči z urinom.

Postopek je primeren za ljudi, ki nimajo prevelike telesne teže, imajo pa težave z nezaželenim podkožnim maščevjem na določenih predelih telesa, npr. na podbradku, prsih, nadlakteh, bokih in trebuhu.

Ta postopek je uporaben tudi pri težavah s celulitom. Cilj ni izguba telesne teže, temveč zmanjšanje volumna maščobnih blazinic pri posameznikih, ki so nagnjeni k nabiranju podkožne maščobe npr. na bokih ali podbradku. To so idealni kandidati za postopek, saj je ta na manjših površinah izjemno učinkovit.

Platforma Med Contour Multipower

Med Contour Multipower  je znan kot naprava za neinvazivno liposukcijo; uporablja se za zmanjšanje celulita in oblikovanje telesa. V kombinaciji z ultrazvokom, radiofrekvenco in drenažo globinsko odstranjuje celulit in maščobno tkivo ter obenem napne in zgladi kožo. Uporablja se za zmanjšanje obsega trebuha in stegen s ciljem odpraviti maščobne obloge.

Foto: Pinterest, Poliklinika Poliderma


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam