Kako umiriti napad panike? To svetujejo strokovnjaki

03. julij 2024

Kako umiriti napad panike? To svetujejo strokovnjaki

03. julij 2024

Tesnoba je postala del našega vsakdana. Zaradi intenzivnega življenjskega stila smo namreč vse pogosteje v stresnih situacijah. Občutke nemoči, tesnobe in strahu pa lahko v skrajnejših primerih zamenja napad panike.

Nenaden in intenziven občutek panike nastopi v trenutku, ko nas prevzamejo občutki strahu in tesnobe, ki se ne kažejo samo v psihični, temveč tudi v fizični obliki. Takrat lahko občutimo hitrejši srčni utrip, tresenje, vrtoglavice in bolečine v prsih.

Ti simptomi se pojavijo v zelo kratkem času in trajajo nekaj minut, edina želja posameznika pa je pobeg iz trenutne situacije. Če se ti napadi dogajajo zelo pogosto in jih sprožajo vsakodnevne življenjske situacije, je povsem v redu, da se brez sramu obrnemo na strokovnjaka.

Foto: Pexels

Pogovor s strokovnjaki bo pomagal pri spoznavanju sebe in nas naučil, kako se spoprijeti z napadom panike.

Paul Salkovskis, klinični psiholog in profesor, je po besedah Bonjour.ba dejal, da nas ne sme nadzorovati strah pred napadom panike. “Napadi panike vedno minejo in simptomi, ki se pojavijo, niso znak, da se bo zgodilo nekaj, kar vam bo škodovalo. Povejte si, da so simptomi, ki jih doživljate, samo posledica tesnobe.”

Foto: Pexels

Poudarja tudi, da poskusimo, če se le da, nadaljevati dejanje, v katerem se je napad panike zgodil, in tako počakati na konec napada. Če bomo bežali iz situacije, možgani ne bodo razumeli, da se na koncu ne bo zgodilo nič slabega.

Po priporočilu strokovnjakov obstaja več trikov za pomiritev napada panike.

Dihalne vaje

Globoko dihanje bo pomagalo umiriti simptome, ki jih je povzročila panika. Dihajte počasi, globoko in lahkotno. Vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Pri tem lahko zapremo oči in se tako osredotočimo samo na dihanje.

Tehnika “prizemljitve”

Napad panike lahko umirimo tako, da svojo pozornost zavestno usmerimo na okolico in ozavestimo vse, kar nas obdaja. To bo ustvarilo občutek stabilnosti in povezanosti z resničnostjo.

Foto: Pexels

Osredotočimo se na vse naše čute. Dotaknemo se lahko različnih predmetov in tekstur, ki nas obdajajo, in si razložimo okolje do najmanjših podrobnosti, kot so barve, materiali in oblike.

Čuječnost

Gre za mentalno veščino, ki predstavlja znanstveno utemeljeno metodo meditacije. Strokovnjaki za mentalno zdravje menijo, da lahko vadba te metode meditacije razvije zavedanje, ki je učinkovito orodje za pomirjanje paničnih napadov, saj vrača pozornost v sedanji trenutek.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic