Kako vzgajati otroke, da vam bodo zaupali, ko postanejo najstniki

13. december 2021
Kako vzgajati otroke, da vam bodo zaupali, ko postanejo najstniki

Kako vzgajati otroke, da vam bodo zaupali, ko postanejo najstniki

13. december 2021

Ko otroku pokažete, da je tisto, kar on govori, pomembno, bo dobil občutek, koliko vam pomeni.

Ko otroku pokažete, da je tisto, kar on govori, pomembno, bo dobil občutek, koliko vam pomeni.

Z najstniki se je težko vedno strinjati, in tudi prav je tako. Dokler jih njihova dejanja ne ogrožajo, jih pustite. Sprejemanje odločitev morajo okusiti na svoji koži. Pravijo, da se človek največ nauči iz svojih napak.

Naučite se poslušati

Ko so majhni, otroci nenehno postavljajo ista vprašanja, o risanki, videu, ki so ga videli na YouTube kanalu ali pri prijatelju. Ker starši nimate vedno časa ali potrpljenja poslušati ene in iste zgodbe, se umaknete, ali pa otroka spodbujate, da čim prej pove. Zelo pomembno pa je, da si vzamete čas in otroka vedno poslušate.

Ko otroku pokažete, da je tisto, kar on govori zelo pomembno, bo imel občutek, da je za vas pomemben on in vse, kar se mu dogaja. Tako se bo na vas obrnil tudi takrat, ko bo imel težave z vrstniki, druge težave ter bo potreboval vaše mnenje o drugih pomembnih temah.

Hkrati to pomeni, da boste slišali tudi kaj, česar raje ne bi in vam ne bo všeč. Zavedajte se, da bo prišlo do trenutkov, ko boste morali brzdati svoj jezik in se vzdržati komentarjev. Vse to so dobre osnove za iskren, zaupen odnos z otrokom.

Ne obremenjujte se z malenkostmi in ne pretiravajte s kaznimi

Nekateri starši kaznujejo otroke za vsako najmanjšo napako in jih neprestano nadzorujejo. To vodi k temu, da se otrok boji, da bi kar koli naredil, ali pa dela, kar ga je volja, saj ve, da bo v vsakem primeru kaznovan.

Če otrok ve, da ga boste za vsako stvar okarali ali kaznovali, bo v najstniških letih začel pred vami skrivati stvari, lagati, tudi najmanjše reči. Zato razmislite, če je vredno, da vašega 9-letnika kaznujete, ker se je na poti iz šole še malce zadržal s sošolci. Ste morali otroka petkrat opomniti, da mora pospraviti sobo? Verjetno se zdite sami sebi že dolgočasni, ker ves čas ponavljate isto, vseeno pa premislite, preden ga kaznujete. Predstavljajte si, da je otrok naredil vozniški izpit in opraskal vaš avto. Si želite, da vam pove resnico, laže iz strahu ali pa celo za vašim hrbtom išče načine, kako avto popraviti?

Obstajajo načini, da otroka naučite spoštovanja in odgovornosti na pozitiven način, brez slabe volje za malenkosti in kazni.

Nagradite poštenost

Če je vaš otrok naredil kaj narobe, ali je imel nesrečo ali pa ga nekaj muči, mora vedeti, da lahko vedno pride do vas in vam pove vse, ne glede na to, kaj se je zgodilo. Nobenemu staršu ni lahko, ko otrok naredi nekaj narobe in mu mora to povedati. Boter Mesec je v zvezdici Zaspanki dejal, da mora biti kazen vzgojna. Res je, toda včasih je že samo priznanje napake in spoznanje dovolj velika kazen. Seveda je odvisno od situacije in otroka/najstnika, zato o tem presodi vsak starš po svoje.

Najstniki in samozavest

Pomembno je, da imate v družini iskren odnos, saj bo otrok tako vedel, da je lahko vedno iskren. Verjetno si vsi želimo najstnika, ki nam bo zaupal svoje težave.

Bodite dober vzor

Ko je govora o osebnih lastnostih in značaju, lahko otroka naučite vsega, kar se vam zdi prav, a če boste s svojimi dejanji porušili besede, vaše lekcije ne bodo učinkovite.

Otroci se učijo z zgledom, in če želite, da bodo potrpežljivi, nežni in ljubeči, morate biti takšni tudi sami.

Bodite pošteni z njimi

Če naredite napako, se opravičite. Velikokrat se zaustavi pri denarju, in če otrok nečesa ne more dobiti, ker vam družinski proračun tega ne dopušča, mu to iskreno povejte. O vseh neprijetnih situacijah, ki se zgodijo, se z otrokom pogovorite in mu obrazložite, kaj je prav in kaj ne.

Do otroka bodite iskreni, bodite to, kar ste, ne igrajte vlog. Bodite pošteni pri družinskih vprašanjih, odnosih in denarju, saj boste le tako ustvarili vez, da bo tudi otrok do vas pošten. Odprta in iskrena komunikacija je ključ do dobrih, iskrenih in odprtih odnosov.

Postavljajte vprašanja

Otrok bo vedel, da ga poslušate, glede na vprašanja, ki jih postavljate. Bodite odkrito radovedni in postavljate vprašanja o šoli, učiteljih, prijateljih itd. Najboljši pogovori se razvijejo iz kopice vprašanj.

In prej ko začnete, boljše bo. Tako bodo vedeli, da ne postavljate vprašanj samo zato, da bi jih nadzorovali, temveč zato, ker vas iskreno zanima.

Otroci naj sprejemajo svoje odločitve

Čeprav boste morda težko sprejeli, pustite, da se otrok sam odloča o dolžini in tudi barvi las. Kot starš ga seznanite z možnimi »posledicami«, mu zaupajte, toda končne odločitve naj bodo njegove. Tako nepomembni odločitvi, kot je pričeska, kaj bodo jedli, so dobra priprava na kasnejše, bolj pomembne odločitve.

Vedno se ne boste strinjali, in dokler ne gre za nevarno početje, naj se otrok uči iz preizkušanja. Odločanje je kot mišica, ki jo je treba razviti in okrepiti. Tega ne morete narediti namesto njih.

Obdobje adolescence je precej velik izziv, a če boste upoštevali vsaj nekaj zgornjih nasvetov, bo tudi ta leta lepa in nasmejana.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Style. Več novic