Kako zaščititi zobe pred velikonočnimi sladkarijami?

15. april 2022

Kako zaščititi zobe pred velikonočnimi sladkarijami?

15. april 2022
Foto: Unsplash

V času velike noči se veliko je, med dobrotami pa je tudi veliko čokolade. Ali veste, kako poskrbeti za svoje zobe?

Nasveti v nadaljevanju so priporočljivi za vse, še posebno pozornost pa je treba nameniti tudi otrokom, ki se jim oči kar zasvetijo ob čokoladi, na zobno ščetko pa včasih pozabijo. 

1. Posladek naj bo po večerji

Namesto neprestanega odvijanja čokoladnih jajčk, piškotov ali drugih sladkarij, naj po posladek le takoj po večerji. Med obrokom se namreč poveča količina sline v naših ustih, kar pomaga očistiti koščke sladkarij z naših zob in tako zmanjša možnost nastanka luknjic v naših zobeh. 

2. Izogibajte trdim in lepljivim sladkarijam

Ne bodite pozorni le na to, kdaj in kako pogosto jeste sladkarije, temveč tudi na to, kakšne sladkarije jeste. Na zdravje zob namreč vpliva tudi to, koliko časa imate sladkor v ustih. Zato se izogibajte trdim in lepljivim bonbonom ali dobrotam, ki se prilepijo na zobe, saj jim bodo te naredile največ škode. 

Foto: Unsplash

3. Usta splaknite z vodo

Ko končate s posladkom, poskrbite, da spijete veliko vode in s tem že takoj splaknite sladkor z vaših zob. Voda bo ublažila kislino, ki se na zobeh pojavi po tem, ko pojemo nekaj sladkega.

Pomembno je tudi, da se izogibamo mehurčkastim pijačam, pa tudi sadnim pijačam in smutijem. Čeprav so ti sicer zdravi, pa kljub temu vsebujejo veliko sladkorja, ki je škodljiv za zobe. 

4. Jejte hrano, ki vam bo naravno umila zobe in usta 

Hrustljavo sadje in zelenjava – na primer korenje, jabolka in zelena – v naših ustih povečajo količino sline, kar pomaga očistiti naša usta.

Če niste ljubitelji zelenjave in sadja, lahko po čokoladi pojeste majhen košček sira – ta namreč povzroči, da se količina sline v naših ustih uravna in tako zmanjša možnost gnitja zob zaradi sladkorja. 

Foto: Pexels

5. Ne pozabite na rutino 

Ker ste v tem času izpostavljeni sladkorju in kislini, ki posledično nastane, je pomembno, da vzdržujete osnovno zobno higieno. Zobe umijte vsaj dvakrat dnevno, dve minuti jih ščetkajte s fluoridno zobno pasto. Pomembno je tudi, da čez dan pijete veliko vode. 

Po zaužitju čokolade počakajte trideset minut. Hrana z veliko kisline namreč omehča našo sklenino, ki jo lahko s takojšnjim ščetkanjem poškodujete. 

Foto: Unsplash

6. Naročite se k zobozdravniku

Velikonočni čas je idealen za redni pregled pri zobozdravniku, če tega še niste storili. Preventiva je ključna, saj se tako učinkovito izognete težavam z zobmi.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic