fbpx

Kako zdravo in hitro do energije, lepote ter vitalnosti?

Fit, Izbor urednice, Lepota, Lifestyle, Novice, PR novica, Prva stran

Smoothie kot ‘injekcija’ instantnega zdravja.

Aktivne in zaposlene ženske vedo, da je jutranji obrok pomemben vir energije, ki obljublja dober začetek dneva, zato zajtrka ne preskočijo ali si vsaj privoščijo okusen in zdrav sadni napitek. Tudi ko nimajo veliko časa za celovit obrok, lahko s pitjem smoothieja naredijo veliko zase.

Smoothie pravimo napitku, ki ga pripravimo v mešalniku iz sadja ali zelenjave, lahko pa tudi iz obojega skupaj. Nekateri mu primešajo še kokosovo vodo ali mleko, sojin, rižev ali konopljin napitek, jogurt ali naravna okrepčila in vitaminske dodatke.

Zdrava alternativa, ko ni časa

V času, ko je življenjski ritem hitrejši in napornejši, so smoothiji zdrava alternativa in nepogrešljiv del vitalnega življenjskega sloga, saj jih hitro pripravimo in obenem uživamo v prednosti obilja vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, ki jih kuhana ali osiromašena procesirana prehrana nima. Sodobni človek jih potrebuje za zdravje, energijo in vitalnost. Vse sestavine so tudi lahko prebavljive in tako hitro vstopijo v kri ter nas poživijo. Smoothieji krepčilno delujejo na organizem, okrepijo imunski sistem in pospešijo prebavo, pomagajo proti slabokrvnosti in glavobolu.

Odgovor, kako postati fit

Smoothiejem podobni napitki niso taka novost, kot včasih mislimo. Prvič so se, kot pišejo zgodovinski viri, pojavili v 30. letih prejšnjega stoletja na zahodni obali ZDA, izdelovali pa so jih iz drobno zmletega svežega sadja, sadnega soka in ledu ali mleka. V tistih časih so bili še redkost, vse pa se je spremenilo s povečano osveščenostjo že proti koncu 70. in nato v 80. letih, ko je del zdravega življenjskega sloga postala aerobika, obenem pa je vse več ljudi želelo postati zdravih in fit. Zdrava prehrana je (najprej v ZDA) postala velik hit, pojavili so se zagovorniki presne hrane, torej take, ki ni toplotno obdelana (kuhana oziroma pečena).

Z množenjem zagovornikov zdrave prehrane so postali široko priljubljeni tudi smoothieji, ki jih lahko sveže pripravljene tudi kupimo in nam jih ni treba pripravljati doma. Dobijo se na policah trgovin, tako običajnih, kot tistih specializiranih z zdravo prehrano, strežejo jih že v mnogih gostinskih lokalih, smoothie barih, v kavarnah ali slaščičarnah. Še posebej privlačni so za goste smoothie bari (tudi pri nas jih je vse več), kjer napitke iz svežih in polnovrednih sestavin pripravljajo kar pred očmi gostov. Že opazovanje priprave take vitaminske bombe po našem izboru, kaj šele kasnejše zaužitje vseh teh blagodejnih sestavin, je pravi užitek.

Do mladostnega videza s kolagenom

Smoothie bari niso vedno pri roki oziroma na naši poti, trgovine pa so. V njih lahko dobimo tudi odlične in slastne Fructalove smoothieje, ki sodobnim aktivnim in zaposlenim ženskam pomagajo ohranjati zdravje, vitalnost, energijo in notranje ravnovesje, obenem pa njihove skrbno izbrane in zdrave sestavine pomagajo do močnejših in bolj zdravih las, lepše kože in k čvrstejšim, manj lomljivim nohtom. Za tiste, ki želijo z uživanjem smoothiejev doseči vse našteto naenkrat, bo najprimernejši Fructalov Smoothie Beauty s kolagenom. In le katera med nami ne bi rada bila mladostna, polna energije, zdrava ter imela lepo kožo, lase in nohte?

 

Smoothie kot ‘injekcija’ instantnega zdravja

Ker smo že omenili, da so lahko prebavljivi: to, da organizmu ni treba vložiti pretiranih naporov za prebavljanje zaužite hrane, se pokaže tudi tako, da imamo več energije. Znano je namreč, da prav prebava, sploh če je počasna, predstavlja največjo obremenitev za organizem. Enostavne sladkorje iz sadja pa je telo sposobno uporabiti kot hiter vir energije in pri tem mu v prebavo ni treba vložiti toliko truda.

 

Tudi Fructalovi smoothieji imajo to odliko, saj je gre za zmiksan napitek, narejen z mešanjem petih vrst sadja in je polnega, gladkega, slastnega sadnega okusa, kot tudi pričakujemo od najboljših smoothiejev. Ker je ustekleničen sadni obrok, obenem tudi uspešno nadomesti vse naše dnevne potrebe po sadju. Ob tem pa Fructalovi smoothiji vsebujejo samo naravno prisotne sladkorje iz sadja.

Pestra izbira, ki nasiti

Tudi Fructal je pri pripravi smoothiejev mislil na različne okuse in zato lahko izbiramo med Fructal Smoothie jagodo, ki poleg zelo koristnih rdečih sadežev (jagode, rdeče grozdje in borovnice) vsebuje še slastno banano in jabolko. Fructal Smoothie ananas je zmešan iz ananasa, banan, hrušk in belega grozdja, dodano mu je kokosovo mleko v prahu. Fructal Smoothie breskev z dodanimi vlakninami je narejen iz breskev, jabolk, belega grozdja, banan in marelice ter je izvrsten vir prehranskih vlaknin.

 

Lani pa se je družini Fructal Smoothie pridružil še povsem nov okus Fructal Smoothie Beauty s kolagenom, ki je izdelan iz pomaranč, jabolk, belega grozdja, manga ter banane. Dodali so mu še zelo pomembno sestavino, to je kolagen, ki ga sicer v več kot 80 odstotkih najdemo v koži in je eden najpomembnejših gradnikov v našem organizmu; ne skrbi samo za napeto, čvrsto in zdravo kožo, ampak tudi za nemoteno delovanje notranjih organov, zdrave sklepe, mišice, dober vid in trdne kosti.

Smoothie Beauty je obenem zaradi svežega sadja tudi vir vitamina C, ta pa je nepogrešljiv, če želi telo v celoti absorbirati kolagen v obliki prehranskega dodatka ter ima obenem vlogo pri nastajanju novega kolagena v telesu. Posledice uživanja takega napitka bodo hitro vidne: boljše počutje, več energije in vitalnosti, spet bleščeči lasje, krepki in zdravi nohti ter prožna, napeta in bolj mladostna koža.

Začnite preprosto in z dobrim mešalnikom

Če si smoothie pripravljamo sami, potrebujemo samo kakovosten mešalnik (pri nakupu ne varčujmo, ker gre za dolgoročno naložbo v zdravje, samo dober mešalnik naredi tudi dober smoothie in obenem v soku ohrani vse, kar je v sadju ali zelenjavi koristnega) in kajpak sestavine po naših željah oziroma okusu. Če mešalnika (še) nimamo, si pomagajmo z električnim paličnim mešalnikom.

Začetniki v pripravi smoothiejev naj se odločijo za sadne različice, denimo iz banan, temnega jagodičevja, hrušk, pomaranč, manga ali papaje in pri tem pa uporabijo bodisi sveže bodisi globoko zamrznjene sestavine. Da smoothie ne bo pregost, dodajte filtrirano vodo, še več koristnega za zdravje pa naredite z dodajanjem kokosove vode ali mleka na rastlinski osnovi, kot je mandljevo mleko, kokosovo, ovseno, sojino ali riževo. Poleg sadja lahko v smoothie vmešate tudi zelenjavo, toda naj bo sadja vsaj 60 odstotkov.

 

 

 

Priročen za na pot in ko se mudi

Fructalov smoothie, pakiran v 250-ml embalažo nam pomaga privarčevati čas, ki bi ga porabili za pripravo napitka vsak dan, obenem pa je odličen sopotnik v sodobni naglici, ko je časa za uživanje svežega sadja in klasičnih obrokov premalo. Popijmo ga v službi ali na poti na delo, oziroma, ko smo v avtu, pa se nimamo časa ustaviti v restavraciji, a vseeno želimo zaužiti nekaj zdravega in lahko prebavljivega, kar nas bo nasitilo. Smoothieji so primerni tudi za otroke in šolarje, z njimi bomo poskrbeli, da bodo vzljubili sadje, saj so nadvse okusni.

 

Foto: Fructal, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam