Kako živeti s človekom z mejno osebnostno motnjo?

15. februar 2022

Kako živeti s človekom z mejno osebnostno motnjo?

15. februar 2022

Življenje s človekom, ki ima osebnostno motnjo, je lahko težavno. Predvsem se morate pripraviti na te stvari …

Ko človeka spoznavamo, si morda ne predstavljamo, da ima lahko kakršnokoli osebnostno motnjo ali druge težave. Vendar, če nam razkrije svoje težave, je včasih koristno, da se o teh pozanimamo.

V podobni situaciji se je znašel uporabnik Starševskega Čveka, ko mu je nova partnerica priznala, da ima mejno osebnostno motnjo. “Ona pravi, da sicer ne verjame, da jo ima. Izvedel sem po čistem naključju pri njej doma. Kaj je borderline prej nisem imel pojma. Potem sem šel prebirat o tem, pa mi dejansko še vedno ni nič jasno. Je ta stvar ozdravljiva, ali ni? Problem je, ker sem se v to žensko zatreskal. Privlači me tako fizično, kot tudi umsko. Pravi, da sem njen idealen moški. Tudi podobne hobije imava, skratka zelo sva si podobna,” je zapisal.

A kmalu je opazil, da ima partnerica nekaj nenavadnih lastnosti, ki se običajno pripisujejo mejni osebnostni motnji. “Po eni strani mi je idealna ženska, po drugi pa se je mal bojim, čisto po pravici povedano. Ima kdo tukaj izkušnje z borderline, pa mi lahko svetuje, se da pozdravit, kaj lahko naredim?”

Kaj je mejna osebnostna motnja?

Mejna osebnostna motnja oz. borderline ni bolezen, ampak stanje, ki močno vpliva na življenje posameznika. Ti ljudje težko ohranjajo normalne odnose z ljudmi okoli sebe, saj težko nadzorujejo svoje čustvene izbruhe.

Borderline velja kot globoko odvisna osebnostna motnja, psihologinja in psihoterapevtka Andreja Pšeničny pa je za Vizito povedala, da se ločijo tri skupine mejnih osebnostnih motenj: “Bordeline osebnostnih motenj naj bi bilo v populaciji od 4 do 6 odstotkov, narcističnih celo do 10 odstotkov, glede shizoidnih pa so mnenja različna. Dolgo je veljalo, da je ta motnja relativno redka, novejša spoznanja pa pravijo, da naj bi bila skoraj polovica osebnostnih motenj shizoidnega izvora.”

Foto: Unsplash

Pri borderline motnji je značilna intenzivna čustvena nestabilnost, ki izhaja iz neprestanega strahu pred izgubo naklonjenosti bližnjih.

“Ne-varna izkušnja odnosa s skrbnikom iz zgodnjega otroštva jih pušča v negotovosti, kjer se ni varno navezati, obenem pa je to v njih pustilo neizmerno hrepenenje po nezadovoljeni ljubezni in pozornosti. Tako kot si po eni strani želijo ljubečega in tesnega odnosa, jih po drugi strani taki odnosi utesnjujejo in strašijo. Živijo v nenehnem strahu pred zapuščanjem, hkrati pa odnos pogosto ogrozijo z impulzivnostjo in izbruhi jeze,” za Mojpsihoterapevt razlaga specializantka psihologije Mateja Švetak.

Ob bližnjih odnosih jih pogosto zagrabi panika, ker se bojijo, da jih bo ta oseba “požrla”, istočasno pa se bojijo samskosti in zapuščenosti. Običajno imajo nizko samopodobo in lastno identiteto, pogosto pa njihovo vedenje spremljajo različne odvisnosti ali samo poškodovanje.

Kakšno razmerje lahko pričakujete?

Ljudje z borderline motnjo imajo pogosto težavne in turbulentne odnose, zato pričakujte veliko nepredvidljivosti. Psiholog dr. Timothy J. Legg, razlaga, da so razmerja s temi ljudmi pogosto “nevihtna”. “Vendar so pa lahko ljudje z borderline motnjo globoko skrbni, ljubeznivi in sočutni. Nekaterim ljudem je pravzaprav ta mera predanosti prijetna, saj so ljudje z borderline motnjo pripravljeni preživeti s svojim partnerjem veliko časa,” je povedal za Healthline.

Foto: Profimedia

Vendar pa, ko ti ljudje v svojem partnerju začutijo kakršnokoli spremembo v počutju ali obnašanju, se lahko zelo hitro umaknejo. Ljudje z borderline motnjo so zelo občutljivi na občutke zavrnitve ali zapustitve, zato so hitro začnejo osredotočati na partnerjeva negativna čustva, ki so usmerjena proti njim. “Zelo hitro lahko postanejo jezni in užaljeni ter reagirajo na stvari, na katere običajen človek v zvezi ne bi. Postanejo lahko celo obsesivni,” opozarja dr. Legg.

Kaj lahko storite vi?

Pri zvezi s takim partnerjem je pomembno, da njegovo stanje razumete. Prvi korak je, da se glede borderline osebnostne motnje izobrazite in razumete, iz kje vaš partner izhaja. “Če to stanje razumete, razumete tudi nivo čustev, ki jih vaš partner doživlja. Tako pa se lahko izogneta kaosu s primernimi odzivi na njihova čustva,” svetuje dr. Legg.

Dr. Legg tudi priporoča, da si oba s partnerjem poiščeta profesionalno pomoč. “Tako se bosta oba naučila predelovati in razumeti svoja čustva, vajine reakcije nanje pa bodo tako tudi boljše in bolj primerne.”

Svojemu partnerju ponudite čim več čustvene podpore. Ljudje z borderline motnjo se zaradi svoje preteklosti pogosto počutijo sami in izolirani. Če mu ponudite svoje razumevanje in potrpežljivost, se bodo počutili veliko bolj varni. “Tudi zanje je možno, da se naučijo razumeti in regulirati svoja čustva.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic