fbpx

Kakšna je idealna višina visokih pet?

Lifestyle, Lifestyle, Moda, Prva stran, Zanimivosti, Ženska moda

Nošenje previsokih pet je škodljivo za zdravje, a tudi balerinke niso nedolžne.

Ne skrbite, ne bomo vas prepričevali, da odvrzite visoke pete in od zdaj naprej nosite samo še ravne podplate. Toda dejstvo je, da večina žensk po nošenju ali med nošenjem visokih pet čuti bolečine v nogah. Vse se zavedamo, da za nošenje visokih pet plačujemo določeno ceno.

Vemo, da so visoke pete seksi in modne. Veliko žensk jih obožuje in predano zbira, tudi če jih nosijo poredko. A vsi znanstveni dokazi in ugotovitve ortopedov kažejo, da zelo visoke pete zanesljivo povzročajo škodo, bolečine ali celo deformacije stopal, kolkov in hrbtenice.

Bolečina je lahko samo kratkotrajna, toda nošenje visokih pet bo zanesljivo imelo dolgoročen kvaren vpliv na naš skelet. Dr. Emily Splichai pravi, da ne bi smeli hoditi v visokih petah, ki merijo več kot osem centimetrov. Vse pete, ki so višje od 8 centrimetrov, namreč močno spremenijo biomehaniko naše hoje – koraki postanejo kratki, ne da se hoditi hitro, telesna teža se prenaša na sprednji del stopala, kar poruši ravnotežje in povzroči bolečine v kolenih ter v spodnjem delu hrbtenice.

Koristno se je zavedati, da tudi neprestano nošenje nizkih podplatov, recimo balerink, niti slučajno ni zdravo. To je lahko prav tako škodljivo, kot nošenje previsokih pet. Kaj je potem sploh prava mera? Dr. Splichai nam priporoča, da je približno tricentimetrska peta idealna, saj naše stopalo postavi v stabilen položaj.

Zato izbirajte čevlje, ki imajo vsaj malo petke ali platforme v višini nekaj centimetrov, salonarje z visoko peto nad osem centimetov pa pustite samo za zares posebne priložnosti, na primer, ko veste, da se boste do prizorišča pripeljale s taksijem, potem pa večino večera presedele za mizo. Ali pa jih imejte, tisti seksi visok parček namreč, izključno za med rjuhe, če ga želite razveseliti. Navsezadnje je danes njihov praznik – dan mučenikov.

 

Foto: Business Insider, Glamour Heels, NY Post, NBC News


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam