Kakšne nasvete dajejo zdravniki svojim prijateljem?

19. februar 2023

Kakšne nasvete dajejo zdravniki svojim prijateljem?

19. februar 2023

Zdravniki morajo simptome svojih pacientov vedno jemati resno, a če bi svetovali svojim prijateljem, na simptome gledajo malce drugače.

Zdravniki se morajo držati protokola in bolnika po potrebi napotiti na preiskave, da bi bili prepričani o diagnozi, saj je veliko simptomov enakih za različne bolezni. A ko se zdravniki pogovarjajo s svojimi družinskimi člani in prijatelji, uberejo bolj sproščen pristop, zlasti ko gre za nekatere običajne vsakdanje tegobe.

Plini in napenjanje

“Ko mi kateri od prijateljev potoži, da ima pogosto pline in da ga muči napihnjenost, ga najprej vprašam, koliko kave spije na dan? Kava poživi črevesje, dodajanje umetnih sladil pa stanje še poslabša. Nadomestki za sladkor absorbirajo vodo v prebavilih, zaradi česar sta napihnjenost in plini pogostejša. Lahko povzročijo tudi drisko. Moj nasvet je, da nadzorujete vnos kave, torej sladila, ki jih uporabljate ob kavi,” pojasnjuje dr. Sophie Balzora, specialistka gastroenterologinja.

ženski trebuh
Foto: Unsplash

Stres in gastrointestinalni trakt

“Prijateljem vedno govorim, da obstaja povezava med črevesjem in možgani. V prebavnem traktu je veliko živcev, ki so povezani z možgani, in zato včasih, ko ste pod stresom, čutite metuljčke v trebuhu.”

“Toda stres je lahko tudi sprožilec resničnih telesnih simptomov. Na primer, pogosto dobimo bolnike s simptomi gastritisa, ko pa opravimo teste, so negativni. Najboljše zdravilo v teh primerih je uporaba ene od sprostitvenih metod, kot je globoka dihanje ali hipnoza. Če to ne pomaga, lahko živčnost v želodcu pomirite s kakšnimi pomirjevali. Če imate katerega od simptomov gastritisa, se posvetujte z zdravnikom, saj šele ko je vzrok znan, je lahko predpisano ustrezno zdravilo,” pravi dr. John Pandolfino, gastroenterolog in hepatolog.

Vneto grlo ni vedno to, kar mislite

“Moja teta se pogosto zbudi s kašljem, suhim grlom in hripavim glasom. Preden je govorila z mano, je bila pri otorinolaringologu in izkazalo se je, da se ji želodčna kislina vrača nazaj v njeno grlo, medtem ko spi. To se lahko zgodi tudi podnevi, simptom je žgečkanje v grlu po jedi – še posebej, ko leži. Dala sem ji zdravila in ji priporočila, naj zvečer uživa lahke obroke in naj ima zadnji dnevni obrok štiri ure pred spanjem ter naj uporablja dodatno blazino. Pomagalo je,” pojasnjuje dr. Aline Charabaty, gastroenterologinja.

Foto: Unsplash

Za “glasno” črevesje ni zdravila

“Prejšnji teden sem bil pri zobozdravniku in sem slišal njegovo črevesje. Opravičil se mi je, jaz pa sem se nasmejal in mu rekel, da se to zgodi vsakomur. Tako kot srce tudi črevesje nenehno krči in je del prebave. Občasno ti popadki postanejo glasni. Lahko so tudi simptom lakote, včasih pa se ‘klokotanje’ zgodi brez razloga in večinoma takrat, ko je to najmanj zaželeno med sestanki in podobnimi situacijami.”

Na žalost se ne da veliko narediti glede tega, vendar hitro izgine, pravi dr. William Sandborn, direktor Centra za vnetne črevesne bolezni na Univerzi Kalifornije v San Diegu.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic