Kaj se zgodi, če prepogosto jeste pico?

29. avgust 2023

Kaj se zgodi, če prepogosto jeste pico?

29. avgust 2023
Foto: Pexels

Kaj se zgodi, če prepogosto jeste pico?

29. avgust 2023

Pica je ena izmed najbolj priljubljenih italijanskih jedi. Zaradi hitre pripravljenosti, cenovne ugodnosti in božanskega okusa bi težko našli osebo, ki je ne obožuje. A prepogosto konzumiranje pice ima lahko velik vpliv na naše telo.

Vsi vemo, da pica ne spada med najbolj zdrave jedi, a marsikdo si jo pogosto z veseljem privošči. Picerije nas spremljajo na vsakem koraku, neredko pa si ljudje kupijo kar zamrznjeno različico v trgovini in si v desetih minutah pripravijo večerjo.

Toda redno vključevanje pice v prehrano ima pravzaprav velike posledice.

Foto: Pexels

Povečano tveganje za bolezni srca

En kos pice z navadnim sirom lahko vsebuje tudi 400 kalorij, za kar so v glavnem zaslužne velike količine nasičenih maščob iz sira in predelanega mesa, ki mašijo arterije, kar lahko poveča tveganje za bolezni srca.

Ena rezina pice, kupljene v trgovini, lahko vsebuje približno 20 odstotkov dnevne priporočene količine nasičenih maščob. Če torej redno uživamo več kosov pice, nasičene maščobe močno presežejo priporočeno mejo, kar lahko sčasoma povzroči večje tveganje za bolezni srca.

Foto: Unsplash

Hitra pridobitev teže

S približno 400 kalorijami na kos, z dvema ali tremi kosi pice na koncu dodamo 800 oziroma 1200 kalorij na dan. Glede na to, da povprečna oseba zaužije okoli 2000 kalorij na dan, lahko par kosov pice predstavlja več kot polovico dnevnega vnosa kalorij, kar lahko vodi do povečanja telesne teže.

Foto: Pexels

Primanjkljaj vlaknin

Skorja za pico je običajno narejena iz obogatene pšenične moke in ne vsebuje veliko vlaknin, ki so ključnega pomena za ohranjanje zdravega prebavnega trakta in zniževanje visoke ravni holesterola.

Foto: Pexels

Koristi likopena

Vse posledice rednega uživanja pice pa niso negativne. Likopen je naravna rastlinska spojina, ki je običajno višja v predelanih paradižnikovih izdelkih, kot je paradižnikova omaka.

Redno uživanje pice pomeni, da zaužijete tudi likopen, antioksidant, ki ščiti naša zdrava tkiva. Raziskave kažejo, da likopen pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic