Kam gre ta svet: mlada dekleta želijo biti gospodinje brez službe

03. april 2023
Kam gre ta svet: mlada dekleta želijo biti gospodinje brez službe

Kam gre ta svet: mlada dekleta želijo biti gospodinje brez službe

03. april 2023
Foto: Instagram @keziacook

Ali se res vračamo v petdeseta leta in kdo zares verjame, da je takšno življenje zadovoljujoče?

Verjetno veste, da nekatere ženske svoje življenje posvetijo svoji družini – odpovejo se karieri ter ostanejo doma, skrbijo za otroke in gospodinjstvo. Na TikToku pa se je pojavil nov trend – punce, ki ostanejo doma oziroma stay-at-home girlfriends

Številna dekleta, ki imajo dovolj premožne fante, da ne potrebujejo svoje službe, tako ostanejo doma in skrbijo za gospodinjstvo, hodijo po svojih opravkih ter to delijo v svojih videih, njihovi fantje pa jih finančno podpirajo. 

Foto: Instagram @amandampn

Običajen dan takšnih punc gre nekako takole: zbudijo se, si naredijo kavo, popijejo nekakšen zelen smuti, se lotijo vseh dvanajstih korakov jutranje rutine za nego kože, posteljejo posteljo in pospravijo spalnico, pišejo dnevnik, operejo oblačila, telovadijo in tako naprej. Zdi se, da je njihov glavni cilj dneva, da poskrbijo za svoj izgled, medtem ko opravijo minimalno količino hišnih opravil in grejo po opravkih za svoje partnerje. 

Videi so sprožili močan odziv med gledalci – nekateri menijo, da je to idealno življenje. Samo predstavljajte si, nobenega stresa glede službe, dnevi so povsem sproščujoči in namenjeni lastnim hobijem ter skrbi za gospodinjstvo ter partnerja. Tisti, ki se trenutno spopadajo z odraščajočimi malčki in službami, bi verjetno z veseljem postali stay-at-home girlfriend, ampak bodimo realni … ali si tega res želimo?

Foto: Instagram @alisontoby

Drugi v teh videih takoj vidijo ogromno problematičnih stvari, med drugim tudi to, da so ženske povsem odvisne od moških. Nekateri celo verjamejo, da so videi v današnjih časih zagotovo šala. Videi prikazujejo mlade bele ženske v dvajsetih letih, brez otrok, njihovo življenje pa se na videz zdi estetsko, toda ko dobro pogledamo, je prazno in dolgočasno. Čeprav je takšno življenje lahko posledica lastne izbire, pa za številne ženske ni.

“Nič ni narobe s tem, da ostanemo doma, toda ko iz tega naredimo ‘trend’, se ne osredotočamo na izbire ali ovire, s katerimi se ženske lahko soočajo na delovnih mestih, ali pa celo na socialne, kulturne in politične vidike tega, da ostanejo doma. V bistvu gre le za to, da se bele ženske srednjega razreda pretvarjajo, da je gospodinjsko delo kot sprehod po parku, in še bolj zmanjšujejo pomen nevidnega dela pri vzdrževanju gospodinjstva.”

Vedenjska znanstvenica in profesorica Pragya Agarwal

Videi prikazujejo zelo zavajajoč pogled na neplačano delo, pod katero sodijo hišna opravila in skrb za gospodinjstvo. Iz teh videov namreč razberemo, da je tega dela zelo malo in je zelo lahko, ostane nam ogromno časa za druge stvari, toda ali to drži in ali so ženske, ki opravljajo takšno delo res srečne in ali jih to izpopolnjuje?

@kendelkay

cooking and cleaning are my favorite acts of service 👩🏼‍🍳🫶🏼

♬ original sound – kendel kay

Ena izmed TikTokerk, ki je delila svoje življenje kot punca, ki skrbi za dom, je v enem od posnetkom pokazala tudi, da vsak dan piše dnevnik. Številni so oči uprli v njen dnevnik in razbrali, da je vanj zelo iskreno zapisala, da se bori s slabo samopodobo, pomanjkanjem ciljev, karierno stagnacijo ter pomanjkanjem socialnega življenja.

Vse to kaže, da je trend v resnici povsem zgrešen – na eni strani se prikazuje estetika in romantizacija takšnega življenja, medtem ko se ustvarjalke same zavedajo svojega nezadovoljstva v dani situaciji. 

Zdi se, da se na eni strani romantizira življenje žensk v petdesetih letih, ko so bile prisiljene opravljati neplačano gospodinjsko delo in vzdrževati podobo predanih žena in gospodinj, obenem pa so v tej vlogi zelo trpele. 

Številni opozarjajo tudi na to, da pri teh trendih ne gre za žene, ki s poroko dobijo vsaj malo pravne varnosti, temveč za punce, ki nimajo nobenih pravic do partnerjeve lastnine ter varnosti, ki jo ta dostop omogoča, kar se lahko za dekle zelo neugodno konča. Ob tem je potrebno poudariti, da številna dekleta, ki takšne TikToke objavljajo, niso zares stay-at-home girlfriends, temveč vplivnice, ki bodo v primeru razhoda preživele, saj imajo milijon sledilcev, video pa je bil po vseh verjetnosti reklama. Toda običajna dekleta, ki bodo sledila takšnim idealom, ne bodo imela takšne sreče. 

Style. Več novic