Kam v Ljubljani se lahko odpravite na slasten veganski brunch

20. maj 2023

Kam v Ljubljani se lahko odpravite na slasten veganski brunch

20. maj 2023

Brunch je ležeren pobeg iz hitrega vsakdana, pomlad v mestu pa je še posebej primerna, da ga spremenimo v resnično posebno doživetje.

Ljubljana nam je v tej sezoni izjemno všeč. Po njenih ulicah se širijo vonjave sveže pečenega kruha, sladkega čaja in sproščenosti. Mesto pa pripoveduje svojo srednjeveško zgodbo in ponosno razkazuje svojo kulturno dediščino.

Sobota je, ura je dvanajst, mi opazujemo ljudi, ki sedijo za številnimi mizami, raztresenimi vzdolž Starega trga, ki se blaženo predajajo užitkom dobre hrane. Po napornem tednu so se vsi upočasnili, kot bi se jim ustavila ura.

Mesto je znano po živahni kulinarični sceni, ampak kaj pa veganski obroki? Odločili smo se preveriti.
In ker pri pravem veganskem brunchu ne bi smelo biti pomanjkanja, ampak obilica okusov, barv in hranil, smo šli na lov za izvrstnim veganskim brunchem.

Priznati moramo, da ni bilo lahko. Večina restavracij na svojem jedilniku ponuja le eno vegansko opcijo, kar pa nas ne ustavi pri iskanju bogatega poznega zajtrka ali zgodnjega kosila. Kot pravijo: “Kdor išče, najde”.

Gostilna Vida (Foto: Matic Bajželj)
Foto: Matic Bajželj

Gostilna Vida

Nahajamo se v samem srcu stare Ljubljane. Naš prvi postanek je Gostilna Vida, znana po svojih slikovitih krožnikih.

Všeč nam je njihov slogan: kuhamo preprosto, iskreno, sveže, sezonsko, zeleno, premišljeno in okusno.
Vendar Vida ni veganska restavracija, pa vseeno odlično razumejo potrebe nove generacije in zadovoljujejo povečano povpraševanje po tovrstnih jedeh.

Gostilno Vida je Style že preizkusil. Kako se nam je zdela njihova fuzija evropske in azijske kuhinje, preverite TUKAJ.

Njena notranjost je zavita v mešanico boemskega razkošja in preprostosti. Ali ste vedeli, da ima Vida poleg miz pred restavracijo tudi čudovit notranji vrt? Mirno dvorišče, kot nalašč za sestanke, skrito pred pogledi mimoidočih, ki zagotavlja mir in zasebnost.

Kamnite stene tega skritega kotička krasijo boho elementi, industrijski kosi pohištva pa ga naredijo še bolj fotogeničnega. Tu se usedemo tudi mi.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Med brskanjem po meniju nam v oči padeta Zeleni burrito in sendvič Mavrica. Kmalu po prihodu hrane naša miza postane tako lepa, da skoraj oklevamo, če bi posegali v njeno popolnost. “Edini način, da se znebimo skušnjave, je, da se ji prepustimo.”

Ta krilatica Oscarja Wilda je danes naš moto, zato se hitro spametujemo in v zeleni burrito zabodemo vilico. Humus, motovilec in čudovite česnove gobe, zaviti v zeliščno tortiljo in okrašeni s popečenim češnjevim paradižnikom in karamelizirano čebulo. Čudovita, bogata mešanica sestavin in tekstur, ki se dopolnjujejo – začinjene, sladke, kremne, hrustljave.

Sendvič Mavrica (Foto: Matic Bajželj)

Po burritu je na vrsti mavrični sendvič, ki je prava umetnina. Ajdov hruh iz droži z orehi bogato obložen s humusom, avokadom, čebulno marmelado in namazom Moho iz popečene rdeče paprike, dimljene paprike, česna in mandljev. Avokado je ravno dovolj zrel, da so ga lahko kuharjeve spretne roke spremenile v slikovito vrtnico, Moho namaz pa nas je presenetil z bogatim okusom in barvo.

Zeleni burrito (Foto: Matic Bajželj)

Če bi morali naš brunch pri Vidi povzeti v enem stavku, bi rekli: čarobni okusi, ki lahko še najbolj dolgočasen dan spremenijo v praznik. Besede so odveč, dodali bomo le, da se bomo še vrnili.

Brunch pri Vidi si lahko privoščite samo za konec tedna. Kako radi smo ob pravem času na pravem mestu!

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Najdete jih na naslovu: Gornji trg 15, 1000 Ljubljana

Tink superfood

Vonj sveže skuhane kave, zvok živahnega pogovora med prijatelji ob prijetni glasbi v ozadju. Tako nas pričakajo v Tinku. Zveni (in diši) obetavno.

Zamenjava zajtrka za lahkotno zgodnje kosilo s srkanjem dobro ohlajenega napitka matcha latte je vedno sijajna zamisel. A naj vas ne zavede misel, da je pri Tinku ta kulinarična poslastica rezervirana le za konec tedna, saj je z malo organizacije in eno prosto uro vsak dan lahko “dan za brunch” (brunch day).

Foto: Matic Bajželj

Stavijo na kakovostno, zdravo in lepo hrano, bistro pa se zelo naravno vključuje v živahno mestno okolje, ki ga obdaja. Notranjost je vabljiva, preprosta in sodobna – lifestyle oaza, odeta v barve, ki napolnijo in pomirijo naše čute.

Odločimo se, da se bomo namestili zunaj, navsezadnje je pomlad. In kljub živahnosti ulice se počutimo prijetno in sproščeno.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Kuhinja lokala je usmerjena k ljubiteljem zavestnega in zdravega prehranjevanja. Naročimo Avokado toast in Acai bowl, za dodatno poživitev pa izberemo Tink macha s kokosovim mlekom in Tink ledena kava kar predstavlja močno mešanico dvojnega espresa in ovseno mleko – skušnjava, primerna za vsakega poznavalca poživilnih napitkov.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Avokadov toast, sestavljen iz okusnega kruha z drožmi, kremastega avokada in hrustljavih praženih mandljev, je bil vsekakor pravi zadetek. Acai bowl pa je barvita kombinacija acaija, borovnic, malin, banane in cimeta blendirani v lepo hladno mešanico. Po vrhu pa so obilno potreseni granole, arašidovo maslo, sadje in goji jagode.

Izbira sestavin je natančna in po tem obroku je vsaka celica dobro nahranjena, saj je acai znan po svojih antioksidativnih lastnostih, ki lahko pomagajo krepiti zdravje srca, izboljšujejo spomin in ščitijo pred rakom.

Nahajajo se na naslovu: Tavčarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana

Pojemo, se poslovimo in se odpravimo na naslednjo lokacijo. Odpeti moramo zgornji gumb na kavbojkah, vendar ne obupamo, še vedno smo na misiji, da najdemo najboljše veganske brunche v Ljubljani.

Tink superfood (Foto: Matic Bajželj)

Barbarella

Barbarelle ni mogoče spregledati. Vsak samospoštovani ljubitelj zdrave hrane se je tam ustavil vsaj enkrat. In če boste vstopili, boste težko odšli praznih rok ali z praznim želodcem.

V Barbarelli se držijo načela, da mora biti njihova hrana čim manj toplotno obdelana in iz sestavin rastlinskega izvora, ki se v našem telesu zlahka presnavljajo. Prepričani so, da je takšna prehrana neškodljiva za okolje in naravo.

Foto: Matic Bajželj

Vstopimo v to malo očarljivo oazo na Slovenski cesti in se soočimo z velikim izborom različnih veganskih dobrot in najrazličnejših slastnih priboljškov – chia pudingi, kremšnite, jabolčne pite v lončku, bogate solate in sendviči. Kot da je vsak od njih ustvarjen za to, da zadovolji in razveseli.

Barbarellin stil je izčiščen in minimalističen, verjetno zato, da se pozornost lahko usmeri na vabljive in raznolike dobrote, ki jih ponuja bistro. Lokal je samopostrežen in si prizadeva za bolj sproščeno vzdušje. Čeprav imajo mize tudi pred restavracijo, nam je bila takoj všeč majhna notranja miza ob oknu. Želeli smo začutiti utrip Barbarelle in opazovati njeno živahno vzdušje od znotraj.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Našo pozornost pritegne kiš (slana pita) z vegansko mocarelo, zelenjavo in mediteranskimi začimbami. Dobimo tudi skledo ovsene kaše, bogato okrašeno z svežim sezonskim sadjem, domačim kremnim arašidovim maslom, domačo jagodno marmelado in domačo granolo. Kombinacije sestavin so ustvarjalne in navdihujoče, poudarek pa je na čistih rastlinskih proizvodih in superživilih.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Sladek zaključek je čokoladni cheesecake z jagodno glazuro. Marsikdo bo rekel: “Kako to, da je cheesecake brez (kremnega) sira?”. No, enostavno si ne morete predstavljati, kakšna čarovnija se zgodi, ko namočite indijske oreščke in jih združite s kokosovim mlekom, kokosovim oljem, surovim kakavom v prahu, limoninim sokom in čistim javorjevim sirupom.

Naslov: Slovenska cesta 38, 1000 Ljubljana

Čas za odhod domov. Smo siti in zelo zadovoljni. Kljub količini zaužite hrane se počutimo nekako lahkotno, brez neprijetnega občutka krivde po obilnem obroku.

Avtor
Piše

mariabenda

Style. Več novic