fbpx

Katere francoske igralke so krojile standarde lepote in mode?

Lepota, Lifestyle, Moda, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Močne in krhke obenem so bile zaslužne za to, da so filmske junakinje zaživele pred našimi očmi.

Od prvih filmov bratov Lumière do danes je Francija obdržala pomembno mesto v svetovni kinematografiji in poskrbela za vrsto legendarnih trenutkov ter imen igralk, ki so imele tisti prepoznavni je ne sais quoi in z njim osvajale filmsko publiko.

Od Brigitte Bardot do Audrey Tautou – vse so se lahko pohvalile ne samo z igralskim talentom, ampak tudi karizmo ter lepoto, ki so jo prenesle na veliko platno. Močne in krhke obenem so bile zaslužne za to, da so filmske junakinje zaživele pred našimi očmi. Katere so tiste dame francoske kinematografije, ki so poskrbele za prepoznaven pečat v zgodovini filma?

Marion Cotillard

Brigitte Bardot

Seksapil, blond lasje in čutnost ter mačji pogled, izrisan s tušem za veke – se je tudi vi spomnite  po tej podobi? V času 50., 60. in 70. let je bila eden najbolj prepoznavnih obrazov francoske igralske scene.

Njen filmski stil je bil v znamenju preprostih, a ženstvenih silhuet: črtasta majica, črn trak v laseh, rdeča obleka ali bela bluza in črni lakasti čevlji – še vedno vse našteto velja za utelešenje francoskega šika.

Catherine Deneuve

Od prve vloge v filmu Les collégiennes iz leta 1957 pa vse do danes je Catherine Deneuve obdržala vodilno vlogo v francoski in tudi svetovni kinematografiji. Ustvarila je več kot sto vlog in še vedno je pri 73 letih aktivna igralka.

Kar se tiče filmske garderobe, se je spomnimo po živahnih in vpadljivih barvah, pa tudi po monokromnem videzu in črno-belih kreacijah, kot denimo v filmu Lepotica dneva (Belle de jour), ki je bil eden od njenih vrhuncev kariere.

Audrey Tautou

Audrey Tautou je francoska igralka mlajše generacije, ki je svet osvojila kot igriva in naivna Amélie. Tudi po tej romantični komediji je nadaljevala z zanimivimi vlogami. Zaradi karizmatičnega in obenem krhkega videza je Audrey postala tudi ena od ambasadork modne hiše Chanel.

Pa ne le to, v filmu je tudi upodobila slavno Gabrielle Chanel (Coco avant Chanel), film govori o začetkih ene najbolj slavnih modnih oblikovalk 20. stoletja. V ustvarjanju likov smo si jo zapomnili po kostimih, tudi moških oblekah in androgini podobi.

Marion Cotillard

Njen pogled združuje skrivnostnost in sofisticiranost. Marion Cotillard je vtis naredila z vlogo Edith Piaf (v filmu La vie en rose), ki ji je prinesla nagrade oskar, bafta in césare. Srca ljubiteljev mode je osvojila tudi v romantični komediji Polnoč v Parizu (Midnight in Paris) režiserja Woodyja Allena in v filmu Allied, kjer je zaigrala z Bradom Pittom.

Večino njenih vlog so zaznamovale obleke in kostimi prejšnjih, že minulih časov. Elegantne obleke in kodri v laseh so le še poudarili njeno naravno lepoto. Celo klobuk slednjo zgolj poudari.

 

Foto: Vogue, Pinterest, Star Tribune, IMDB, The Cut


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam