fbpx

Katere so naše največje napake pri nakupovanju?

Izbor urednice, Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Prva stran

… in zaradi katerih so denarnice vedno prazne.

Nakupovanje je veliko več kot nakup oblačil, ki jih še nimate v svoji garderobi. Nakupovanje pomeni udobje in nagrado, oblačila v omari pa so samo posledica različnih čustvenih sprožilcev. Žal pa imajo ti nakupi, ki niso odraz potrebe po obnovitvi garderobe, negativno posledico in to je obžalovanje, saj nam lahko znatno osuši proračun.

Seveda nihče od nas ni v popolnosti racionalno bitje, ki obišče trgovino le takrat, ko točno ve, kaj potrebuje in tudi ne želimo vam dajati nasvetov, da se občasno ne smete nagraditi. Če pa imate občutek, da vam denar ves čas polzi iz rok in želite nad tem prevzeti nadzor, si preberite naše nasvete in denarnica vam bo hvaležna.

 

Kupujete več, kot si lahko privoščite

Kreditne kartice so odličen praktičen izum, hkrati pa pravo prekletstvo, ki v naših mislih ustvarja občutek, saj nas lahko zavedejo, da zapravimo več, kot imamo. Ko pa dobimo na koncu meseca račun, pa lahko sklepamo, da bomo nekaj časa živeli samo od trdo kuhanih jajc in kruha. Je to res vredno zaradi enih zelo dragih čevljev, ki jih »moramo imeti«? V trenutku, ko odpremo račun, nas ti čevlji ne bodo več tako osrečevali.

 

Impulzivni nakupi niso nikoli pametni, zato pojdite v trgovino rajši z gotovino, saj se boste tako težje ločili od denarja, kot pa, da samo »povlečete« kartico.

Kupovanje na razprodajah, ker je poceni

Vsi imamo radi popuste, vendar pa je tisti rdeči znak, na katerem piše ZNIŽANO in vas vabi v trgovino, lahko zelo poguben za vaš proračun. Zaradi znižanja boste prej pomislili na to, da se vam kos splača kupiti in ne, ali ga resnično potrebujete. Na koncu se zna zgoditi, da boste stali pred blagajno z goro oblačil, ki jih niti ne potrebujete, račun pa bo kljub popustom, visok. Pred odhodom na razprodaje sklenite sami pri sebi, kateri kosi vam v garderobi resnično manjkajo in kaj bi si želeli kupiti, pa se ne morete privoščiti.

Prave nakupovalke vam bodo svetovale tako: če na razprodajah vidite kos, za katerega ne bi plačale niti polne cene, ga ne kupite, tudi če je znižan! Po določenem času boste pozabili na to, da ste za kos odšteli veliko denarja, pomembno bo le to, ali vam je kos všeč ali ne.

Kupujete oblačila, ki vam ne ustrezajo

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste topili v svojo najljubšo trgovino in se v trenutku zaljubili v kos, ki ga nato v garderobi niste mogli do konca zapeti? Seveda kosa v vaši številki na obešalniku ni bilo, vendar ste se kljub temu odločili za nakup, saj boste do ponedeljka na dieti in takrat boste zadrgo lahko potegnili do konca. Čestitati vam moramo, če ste res tako disciplinirani, vendar ima večina od nas v omari nekaj oblačil, ki jih nikoli nismo oblekli. Zakaj? Ker se nikomur ne da žrtvovati zaradi ene same obleke! Na koncu nanjo pozabite, kot tudi na dejstvo, da vam je pogoltnila denar z računa. Prepričani smo, da denar lahko bolje zapravite, kot za oblačila, ki jih nikoli ne boste nosili.

Če imate v omari taka oblačila, jih lahko prodate preko spleta, jih podarite prijateljicam ali pa v dobrodelne namene, v prihodnosti pa se takšnih nakupov ne lotite več. Če vam oblačilo ne ustreza popolnoma, ga preprosto ne kupite in enako naj velja za čevlje, ki vas žulijo že v trgovini. Možnosti, da v njih zdržite nekaj ur, so minimalne, prav tako kot tudi možnosti, da jih ponovno obujete. Če mislite, da se takim nakupom kljub vsemu ne boste mogli izogniti, s seboj vzemite prijateljico, ki vam bo preprečila ponesrečen nakup.

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam