Kdaj seks s partnerjem za ženske postane dolgočasen?

06. februar 2022

Kdaj seks s partnerjem za ženske postane dolgočasen?

06. februar 2022

Britanska raziskava kaže, da ženske zanimanje za seks v zvezi zgubijo že po letu dni. Oba spola doživita upad libida, a ženske veliko prej kot moški.

Če ste z nekom že dolgo časa v zvezi, ste morda ugotovili, da morate biti bolj kreativni, ko gre za to, kdaj in kako pogosto imeti spolne odnose. Občutek, da so stvari v spalnici postale malce dolgočasne, je popolnoma običajen. A nova študija trdi, da se ta občutek lahko pri ženskah pojavi veliko prej, kot pri moških, poroča Insider. 

V okviru študije, ki so jo izvedli britanski raziskovalci, so 4839 moških in 6669 žensk spraševali o njihovem odnosu do seksa. Med anketiranimi je 15 odstotkov ljudi, ki se identificira kot moški in 34 odstotkov ljudi, ki se identificirajo kot ženske, izjavilo, da jih po letu razmerja seks ne zanima.

Čeprav so ljudje obeh spolov poročali, da se manj zanimajo za seks, zlasti s starostjo, so ženske v razmerjih poročale, da se jim je to zgodilo veliko hitreje. Pravzaprav so v raziskavi ženske poročale o pomanjkanju zanimanja za seks v času, ko so bile v razmerju več kot eno leto.  

To gre z roko v roki z drugim delom študije, ki trdi, da so ženske s tremi ali več partnerji v zadnjem letu manj poročale o nizkem spolnem nagonu kot tiste, ki so imele spolne odnose samo z enim partnerjem. Ženske so imele tudi dvakrat pogosteje nizek libido kot moški. 

Foto: Unsplash

Odprta komunikacija

Čeprav so se stopnje pomanjkanja zanimanja za seks razlikovale, se je zdelo, da so razmišljanja tako moških kot žensk podobna. Oba spola sta navedla fizično in duševno zdravje, slabo komunikacijo in pomanjkanje čustvene povezanosti, kot razlog, da se ne zanimajo več za seks s partnerjem.

Pozitivna novica pa je, da lahko odprta komunikacija med partnerjema pomaga rešiti ta problem v odnosih, poroča Insider. Pari, ki so imeli dobro komunikacijo, so bili na splošno veliko bolj zadovoljni s svojim spolnim življenjem.

Avtorji študije so opozorili, da so njihove ugotovitve dober opomnik, da bi morali s svojim partnerjem odprto komunicirati o svojem spolnem življenju, saj lahko to pomaga povečati libido. Kot pri večini težav v odnosih je tudi razliko v spolnih željah namreč mogoče rešiti z odprto komunikacijo.

Obstaja veliko stvari, ki povzročajo nizek libido, a prvi korak pri reševanju težav je odkrit pogovor o vašem spolnem življenju, kakršnih koli težavah ali pomislekih, ki jih imate vi ali vaš partner. Če boste imeli ta pogovor na nežen način, boste dosegli veliko več uspeha. 

Ne obstaja neka normalna količina seksa, ki bi jo par moral imeti na katerikoli točki razmerja; to kar ustreza vama, je prava količina. Toda kot je pokazala študija, se ta količina pogosto ne ujema. Zato so odprta komunikacija, zaupanje in pogovor edina prava rešitev za obojestransko spolno zadovoljstvo. 

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic