Klobuk dol čudoviti razstavi oblikovalke Ane Lazovski

20. maj 2024

Klobuk dol čudoviti razstavi oblikovalke Ane Lazovski

20. maj 2024
Foto: Ana Lazovski

Klobuk dol čudoviti razstavi oblikovalke Ane Lazovski

20. maj 2024
Foto: Matevž Paternoster

Na Ljubljanskem gradu si lahko ogledate razstavo pokrival umetnice Ane Lazovski z naslovom Čarobnost Klobučarstva.

Razstava, ki bo v Peterokotnem stolpu na ogled do 22. septembra, je presek zadnjih let plodnega ustvarjanja oblikovalke Ane Lazovski.

Oblikovanje naglavnega okrasja je bilo nekoč zelo cenjeno rokodelstvo, ki žal počasi izumira, a je Ana ena tistih, ki se že leta vztrajno bori z obuditvijo te cenjene obrti.

Foto: Ana Lazovski
Foto: Ana Lazovski

Na razstavi, ki obsega 66 naglavnih okrasij, se boste lahko prepričali o lepoti in estetiki te kreativne in zahtevne obrti, katere profesionalno priznanje poklica izhaja iz 18. stoletja.

Izpod njenih čarobnih rok se prefinjeni materiali od mehkih volnenih in svilnatih pletenin, organdija in damasta, do transparentnih folij in tkanih mrež preobrazijo v prefinjen modni dodatek.

Foto: Nastja Lavrič

Unikatni izdelki so njena umetniška dela, edinstveni in elegantni.

“Moje umetniške kreacije so namenjene posameznikom, ki si želijo izraziti svoj edinstven slog, in jim omogočajo, da včasih izstopajo, včasih pa se zlijejo z okoljem ali kot sama rada rečem, se zakamuflirajo,”

pravi Ana in dodaja, da čeprav so njena dela pogosto prisotna na javnih dogodkih, je njihova prava moč vidna predvsem v rokah stilistov, ki spretno usmerjajo podobe medijsko izpostavljenih oseb.

Foto: Instagram @analazovski

Ana, ki je svet klobučarstva dodobra spoznala v Londonu, kjer živi in ustvarja, pravi, da “kar njene umetnine resnično ločuje od drugih je njena unikatna kreativnost in sposobnost, da združuje številne klobučarske tehnike na načine, ki presenečajo in navdihujejo.”

Foto: Ana Lazovski
Foto: Ana Lazovski
Foto: Ana Lazovski

Izhodišče njenega navdiha so geometrijske oblike, ki ji omogočajo transformacijo novih form in dimenzij, medtem ko jih s prepoznavnim čutom za estetiko, moč, samozavest in drznost poveže v smiselno celoto.

Foto: Nastja Lavrič

Anine naglavne umetnine bodo z Ljubljanskega gradu po končani razstavi svojo pot nadaljevale dalje po Evropi, trenutno razstavo pa bodo v Ljubljani spremljali še posebni dogodki z delavnicami.

Vstop na razstavo in spremljevalne dogodke je prost, njene izdelke pa lahko kupite na Anini spletni strani.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic