fbpx

Kolumna Ajde Gregorc: Kam je šla estetika?

Blog, Izbor urednice, Moda, Novice, slider, Zanimivosti

Kako nam lahko prodajo “grdi čevelj”?

Znano je da se trendi vedno znova vračajo, a vendar se včasih Sveti modni povratek zdi malce nenavaden. Kot da je zgrešil, »sfalil« pot, po domače povedano. Med pregledovanjem družinskih fotografij se vedno obregnemo ob mamine »grozne modne ideje«. Najbolj zasmehovana žrtev je še vedno uboga trajna. Kot nekdaj slavno zvezdo jo danes vsi zasmehujejo….a sledil je preobrat! Trajna je spet modna, poroča Harper’s Baazar. In bolj šik kot kadarkoli, dodajajo!

144c8dcf9bd2eed541752c86624fdad9

80s-culture-perms

Tudi mamine hlače iz osemdesetih, ki so veliko prepustile domišljiji, natančneje vse tja do popka, so nazaj! Nad njimi so bile navdušene samo, in poudarjam, samo, gospodinje iz osemdesetih. Predstavljajte si najstnico, ki bi ji takrat ponudili mamine hlače in danes. Scena izpred tridesetih let bi bila precej drugačna kot je danes. Mama najverjetneje več kot samo zgražanja in kakšnega loputanja z vrati ne bi dobila, današnja najstnica pa bi bi stil pofotkala, obvezno z Adidaskami, in sekundo kasneje sliko objavila na Instagramu.

Še en tip trenda »kako za božjo voljo sem to nosila?«, so danes zelo popularni chokerji. To so tako rekoč ovratnice iz obdobja devetdesetih, drugače znanega kot »heroin chic«. Poleg tega obdobja so chokerji lahko pobegnili samo še iz predalčkov spalnic razgretih fetišerjev. Danes so velik hit, medtem ko so tri leta nazaj zasedale lestvice najslabših trendov vseh časov. Trend se je začel kakopak, na Instagramu. Zdi se, da oblikovalcem kdaj zmanjka idej in preuredijo pretekli trend, nato pa svojo delo najprej izvrstno opravijo PR-ovci modnih hiš, poslednjo čarobno palico pa zavrtijo modne blogerke manekenskih postav in trend se ujame.

IMG_0039

choker-trend-2014

Kot dežne kapljice sredi nevihte se ti kosi prikradejo v skladišča, trgovine, in nato na ulice. Tam vztrajajo nekaj časa, odvisno od okoliščin, družbenega sestava in ekonomskih razmer. Blogerke dobijo posel plačan, fotografije in suhe postave pa naredijo lepo še smetiščno vrečko. Kaj se zgodi ko pride trend med resnične ženske? Številke 36 in 38 se razprodata brzinsko hitro, na zadnjih obešalnikih razprodaj pa obvisijo večje konfekcijske številke.

Nekako mi ob tem premisleku iz glave ne uide fraza, »umetno predelan trend«. Plačilo za to, da se trend vrne in proda. Glas kupcev ostane v ozdaju, nekako so nam trendi celo vsiljeni. V modni industriji v mnogih primerih ne poznajo resničnih ženskih mer. Niti ženskih okusov, starih nad določeno mejo, ki ni več »mladost«. Njihov okus v večini primerov ni pomemben. Naraven potek vračanja trendov izginja. Ne trdim da tega včasih ni bilo, je pa hitrejši zaradi prisotnosti spleta in posledično manj dinamičen. Ali pač so oblikovalci zaradi tega izvirni? To idejo nam želijo prodati. V vsem iskanju po nočem »novem« se največkrat izgubi estetika. Kolikokrat ste se ob kreacijah oblikovalcev vprašali, kdo bo pa to nosil? Zdi se, da prodajajo stare trende kot nove ali pa se izgubita nosljivost in estetika za ceno »izvirnosti«.

IMG_0037

IMG_0036

Odrinjene etnične ali družbene skupine so bile pogosto zasmehovane zaradi svojega značilnega oblačenja. Nato je to postal trend in »modne horde,« zaslug seveda niso pripisale odrinjenim manjšinam, ki v modni svet pač ne spadajo. Ne, to na šik način pripišejo dizajnerjem in svoji izvirnosti.

Za primer lahko vzamemo natikače, ki so veljale za obuvalo kmečkega stila na kmetijah za lažje delo. Seveda niso bile original. Danes so natikač poletja, ala Birkenstock. Ne pozabimo na odprte čevlje in bele nogavice. Industrija jih že nekaj let poskuša spremeniti v modni hit. Tu lahko omenimo še trend spalnih srajc in trenerk.

IMG_0042

Man wearing sandals

IMG_0041

36743dc16b49f1494a502686a558b3c7
Če zaključim, prva, ki je prodala »grdi čevelj« je bila Miuccia Prada in to ji je uspelo brez Instagrama. Raznovrstnih trendov in ljudi je neskončno in to je stvar popolnoma osebnega okusa. Če so vam všeč chokerji ali plastični natikači in se v njih počutite kot da izražate sebe, jih ponosno obujte, zato ker jih čutite! V primeru da ste oblikovalec in radi šokirate, to počnite. Vendar dokler ste to vi.

1458561634-elle-flatforms-getty

Pri nakupovanju in oblikovanju osebnostnega stila ohranite svojo glavo. Če je nekaj modno in hip, ni nujno da ga imate samo zaradi tega razloga. Zavedajte se, da v modni industriji še vedno vlada denar, ter da ni potrebno, da ste suženj trendov. In to velja tako za 15-letnice kot za 60-letnice. Ob tem pa si želim, da bi se industrija ob oblikovanju trendov spomnila na ženske, ki niso stare dvajset let in imajo telesa raznolikih postav. Sedaj pa si grem obuti svoje stare plišaste Shrek copate, verjetno bodo pravi hip spet čez pet let.

Foto: Pinterest, Harper’s Baazar


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam