fbpx

Komična opera la Cecchina ali Nikogaršnja hči

Dogodki

Komorna opera bo premierno uprizorjena 9. januarja 2014 ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Slovensko komorno glasbeno gledališče v koprodukciji s Cankarjevim domom, Akademijo za glasbo, SNG Opero in baletom Ljubljana ter v sodelovanju s Piccolo festivalom Furlanije-Julijske krajine pripravlja slovensko praizvedbo komične opere LA CECCHINA ALI NIKOGARŠNJA HČI.

cecchina-plakat-LJ-splet-maliKomorna opera bo premierno uprizorjena 9. januarja 2014 ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani pod dirigentsko taktirko Simona Dvoršaka in v režiji Yulie Roschina.

Glasba: Niccolo Piccinni
Libreto: Carlo Goldoni
Dirigent: Simon Dvoršak
Režija: Yulia Roschina
Dramaturgija: Staša Bračič
Izbor scenografije in kostumografije: Vasilija Fišer
Prevod libreta: Henrik Neubauer
Oblikovanje giba: Uršula Teržan
Lektorica: Vera Vetrih
Korepetitorici: Mojca Lavrenčič, Anita Kiralj
Producentke: Katja Konvalinka/SKGG; Pia Brodnik/AG; Staša Mihelčič/CD
Produkcija: Cankarjev dom, Akademija za glasbo, Slovensko komorno glasbeno gledališče, SNG Opera in balet Ljubljana
Orkester: Komorni orkester Akademije za glasbo

Zasedba vlog:

Cecchina: Mojca Bitenc/Dunja Tinauer
Marchese: Domen Anžlovar/Klemen Torkar
Lucinda: Ana Dežman/ Štefica Stipančević
Armidoro: Zala Hodnik/Katja Konvalinka
Sandrina: Eva Černe/Tina Debevec
Paoluccia: Nuška Drašček Rojko/Inez Osina
Mengotto: Domen Križaj
Tagliaferro: Klemen Adamlje/Darko Vidic

Opera bo peta v italijanščini, s slovenskimi nadnapisi.

Premiera: 9. januarja 2014 ob 20h, Linhartova dvorana, Cankarjev dom
Ponovitvi: 10. januarja 2014 ob 20h, Linhartova dvorana, Cankarjev dom, 12. januarja 2014 ob 17h, Slovensko ljudsko gledališče Celje, 16. januarja 2014, Dom hrvatskih branitelja, Pulj, Hrvaška.

La Cecchina ali Nikogaršnja hči je v 18. stoletju veljala za najbolj priljubljeno komično opero v evropskem prostoru. Ljubezenska tematika s komičnimi zapleti – bogati markiz se zaljubi v revno vrtnarico – je takrat sprožila val navdušenja in v Italiji so po njej poimenovali meščanske vile ter modne trgovine. Skladatelj opere Niccolo Piccinni je prav s to opero postal najpomembnejši skladatelj komične opere in s svojo nežno melodiko pomembno vplival na mladega Mozarta.

Libreto Carla Goldonija je romantična zgodba o bogatem markizu, ki se zaljubi v ljubko služabnico Cecchino in s tem pretrese aristokratski svet, v katerem vladajo stroga pravila, kdo je zanje primeren in kdo ne. Markiz in Cecchina postaneta ujetnika družbenih norm in videti je, da se njuna ljubezen ne bo srečno končala. Morda se tudi markizova sestra ne bo mogla poročiti z vitezom Armidorom, ki je zgrožen nad neprimernim vedenjem bodočega svaka.

V tokratni produkciji se je Slovensko komorno glasbeno gledališče (SKGG), ki uprizarja komorne opere in namensko izbira nikoli uprizorjena operna dela v slovenskem prostoru, povezalo z:

– Akademijo za glasbo v Ljubljani, ki bo sodelovala s svojim orkestrom (dirigent Simon Dvoršak) in z najboljšimi študenti opernega petja, izbranimi z avdicijo (med njimi tudi Nuška Drašček Rojko, Eva Černe, Ana Dežman …);
– Cankarjevim domom – premiera in ponovitev bosta odigrani v Linhartovi dvorani;
– SNG Opero in baletom Ljubljana, ki bo prispeval kostume in scenske elemente – izbor scene in kostumov iz arhiva že obstoječega.

Komorna praizvedba komične opere združuje mlade, talentirane operne pevce in pevke, izbrane z avdicijo na Akademiji za glasbo, ter starosto slovenske opere in baleta, režiserja in koreografa Henrika Neubauerja, ki je za tokratno uprizoritev prevedel libreto. Kostumografija in scenografija predstave bosta izdelani po principu reciklaže: kostumi in scenski elementi ne bodo izdelani na novo, temveč predelani iz obstoječih, izbranih iz arhivov Opere in Baleta SNG Maribor, SNG Drame Ljubljana ter SNG Opere in baleta Ljubljana, pod budnim očesom kostumografke in scenografke Vasilije Fišer.

eva-cerne-1


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam