fbpx

Kratek vodič za strastne zapravljivke

Lifestyle

Ali porabite preveč časa, predvsem pa denarja za nakupe? Morda je čas, da se začnete zavedati in se naučite, kako postati odgovoren potrošnik.

Zakaj in po kakšni ceni kupujete, je poleg nadzora nad financami pomembno tudi zaradi razpolaganja z vašim drugim, dragocenim virom – časom.

Če pri nakupovanju nimate navade načrtovati, kaj in kdaj kupiti, smo za vas pripravili tri preprosta pravila, ki jih lahko uporabite takoj in tako začnete smotrno razpolagati z denarjem in časom.

3 pravila za pametno in organizirano nakupovanje

1. Samodisciplina

Način odločanja o nakupu in s tem porabi denarja vas opredeljuje kot zavestnega in odgovornega potrošnika ali impulzivnega in ne tako zelo discipliniranega. Eden izmed načinov uvajanja in vzdrževanja potrošniške samodiscipline je tako imenovano pravilo »treh vprašanj«.

  • Ali to res potrebujem?
  • Ali si ti lahko privoščim?
  • Ali je prostor za to v mojem stanovanju?

Poudarek je na »resnično«, torej dejanski potrebi in ne trenutnem znižanju, ki nas vabi z napisi in morebitnim tveganjem za »minus na računu«:

2. Nakupovalni seznam

Za to ste verjetno že slišali, da z vnaprej pripravljenim nakupovalnim seznamom, zmanjšate možnosti za brezglavo tekanje med nakupovalnimi policami ter tako zmanjšate možnosti, da kaj pozabite kupiti.

 

Nakupovalni seznam ima še eno veliko organizacijsko vrednost, nadzor nad stroški, kot pomemben dejavnik pametnih nakupov.

3. Terminski načrt nakupov

Kaj morate kupiti, je začetek zavestnega in pametnega nakupovanja, kdaj se odpraviti po nakupih, pa je stvar dobre organizacije. V času, kjer samo hitimo in bijemo bitko s časom, ni smotrno, da nakupom namenite tri ali štiri dni v tednu.

Če boste na tedenski ravni uvedli načrt vseh aktivnosti, kamor spadajo tudi nakupi, bodisi nujnih življenjskih dobrim, kot tudi tistih, s katerimi se pocrkljamo, vam bo ostalo več časa za dejavnosti, ki so zagotovo pomembnejše od nakupovanja. Tako ne bo več izgovorov, da nimate časa za telovadbo, čeprav nakupovanje smatrate kot dober kardio trening.

 

Foto: Giphy


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam