fbpx

Kupi, fotografiraj in vrni: Novi trend, ki je zavladal zahvaljujoč Instagramu

Lifestyle, Novice

Trend, ki je na družbenih omrežjih bolj zanimiv za moške …

Podjetje Barclaycard je pred kratkim objavilo rezultate raziskave, na podlagi katere so ugotovili, da je ključnik #ootd (outfit of the day) izpolnil svoj dobesedni pomen.

Anketa, ki so jo izvedli med več kot dva tisoč Britanci, je pokazala, da vsak deseti anketiranec kupuje oblačila samo za fotografije, ki jih objavi na Instagramu, nato pa jih naslednji dan vrne v trgovino.

V starostni skupini 35 – 44 let je vloga družbenih omrežij še večja, redno to počne skoraj vsak peti – več kot katera koli druga starostna skupina.

 

Presenetljivo je, da ima ta ključnik večji vpliv na modno osveščene moške, saj kar 12 % anketiranih moških objavlja fotografije oblačil, ki jih naslednji dan vrne v trgovino, medtem ko je ta odstotek pri ženskah 7 %.

Pri vsej tej zgodbi pa ne gre samo za nekakšno virtualno odvisnost, saj je vsak deseti moški razkril, da bi mu bilo neprijetno, da bi ga dvakrat videli v isti obleki, medtem ko je to priznalo zgolj 7 odstotkov žensk.

Da imajo moški zelo zanimive nakupovalne navade, je razkrilo tudi dejstvo, da jih 15 % na obleki pušča etikete za primer, če se odločijo za vračilo, kar počne tudi 11 % žensk.

V zadnjem času so moški postali zelo modno osveščeni, saj napovedi Euromonitorja kažejo, da bo do leta 2022 zaslužek na moškem modnem trgu občutno prehitel ostale zaslužke.

Trg, ki se osredotoča predvsem na streetwear, prestižne puloverje ter športne copate, raste bistveno hitreje kot na ženskem segmentu, poleg tega pa ni zanemarljiv podatek, da modni giganti kot sta LVHM in Kering na mesta glavnih oblikovalcev moških linij postavljajo zvezde, kot sta Virgil Abloh in Kim Jones.

Po podatkih Euromonitorja in Barclaycarda moški za oblačila zapravijo več denarja kot ženske, razlika letno znaša minimalno 300 angleških funtov.

Nenavadno pri celi zgodbi je, da lahko fenomen #ootd na družbenih omrežjih (ima več kot 200 milijonov fotografij), tako močno vpliva na tržne razmere in spremembe kupnih navad. Direktor Barclaycarda George Allardice trdi, da se na ta račun skupni znesek prodanih oblačil, ki jih kasneje kupci vrnejo, giblje okoli 7 milijard angleških funtov letno.

Težko je, da bodo prodajalci ta trend ustavili, saj je po podatkih današnja generacija ena izmed najbolj zapravljivih v zgodovini, zunanji videz pa je na samem vrhu seznama prioritet večine ljudi.

Trgovine, ki imajo možnost nakupovanja preko spleta, pa bi morale razmisliti, kako s pomočjo napredne tehnologije kupce prepričati, da oblačil ne vračajo, ampak jim ponudijo nekaj različnih modnih kombinacij z istim kosom ali video vsebinami.

 

Foto: Pinterest, Instagram

Povzeto po www.buro247.hr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam