fbpx

Lapo Elkann: od plejboja do modne ikone in super poslovneža

Izpostavljeno, Lifestyle, Moda, Moška moda, Prva stran, trend, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Kontroverzno življenje Fiatovega dediča nas nikoli ne razočara: svet bi bil namreč veliko bolj pust brez tega ‘porednega fanta’

V Italiji obstajata samo dve pomembni stvari: takoj za nogometom, jasno, ki je na prvem mestu brez nadaljnje razprave. Ti dve stvari sta Vatikan, s katerim se ni za hecati, druga pa je družina Agnelli, ki ima v lasti Fiat – in Fiat je tako italijanski, kot špageti Barilla ali v modi Gucci, da se razumemo.

Zgodba o družini Agnelli je tako hollywoodska, da se le malo stvari lahko meri s tem. Jet-set in luksuz, prevare, denar, smrti, maščevanje, tragedije, strast, seks in nedovoljene substance – vsega z veliko žlico. Ni čudno, da je družina Agnelli tako popularen predmet pogovorov številnih Italijanov. Stari Agnelli, Gianni namreč, še vedno slovi v kolektivnem spominu kot heroj italijanske ekonomije, simbol kapitalizma in magnat, ki zaposluje 60.000 ljudi in je znamko Fiat naredil za enega najbolj prepoznavnih izvoznih produktov sosednje države.

Lapo ima občutek za modo in dizajn res v krvi…

To pa ni edino – Agnellijevi imajo v lasti tudi enega najboljših nogometnih klubov, Juventus ali ljubkovalno Juve. Pri 3,1 milijardah evrov premoženja si ta familija kajpak lahko privošči zvezdniški fuzbal klub… A tokrat ne bomo o Gianniju, ki je slovel po brezhibno ukrojenih oblekah in so ga primerjali kar z italijansko verzijo Bonda. Umrl je leta 2003 in poleg tega nam je veliko bolj zanimiv njegov vnuk Lapo, plejboj svetovnega formata, nekdanji zasvojenec s trdimi drogami, neskončnimi zabavami, alkoholom in ženskami, ki se je na srednja leta končno zresnil in postal vreden družinskega imena Agnelli – postal je odličen poslovnež in sprejel nekaj imenitnih odločitev, ki so ga pozicionirale kot resničnega avtomobilističnega in modnega poznavalca. Končno!

Lapo si seveda ni mogel pomagati, da je bil vedno bolj zanimiv za medije kot njegov brat, ki je tedaj uradno vodil multinacionalko. Je pač rojen zvezdnik, to ima v genih. Ne le, da je nadvse čeden in možat, ampak ima tako ekstremen čut in okus za modo, da to meji že na fenomen. Po mnenju podpisane je Lapo Elkann najboljše in najbolj zanimivo oblečen moški na svetu, zelo intriganten pa je tudi značajsko. Lapo je utelešenje bogatega naslednika, kadar odide na pot s svojim gromozanskim kovčkom, v katerem je sto parov po meri narejenih čevljev…

Po nočnih klubih je tako hodil kot kralj, paparaci pa so mu sledili na vsakem koraku. Vedno oblečen impresivno in v močne barve, z najbolj elegantnimi modnimi dodatki, kar jih je namenjenih moškemu svetu, je Lapo Elkann povsod vzbujal pozornost. Za povrh je treba vedeti, da ni nikakršen bebec, ampak je zelo izobražen in da je tudi pred svojim žurerskim obdobjem čisto resno garal in se dokazoval. Svojo poslovno žilico je dokazal recimo že kot mladenič, ko je s kolegom oblikoval jakne, na katere sta šivala Fiatove logotipe iz leta 1920.

Ko je Lapo po napornih letih clubbinga spet prišel k pameti, se je odločil, da mora družinsko podjetje osvežiti svoja kultna izdleka, Fiat Punto in Fiat 500. Fiat je kar nenadoma spet postal kul znamka, tako v Italiji, kot širše. Razlogov, da je v jeseni 2005 tako zabredel, je bilo kar nekaj, med drugim ne prav srečno razmerje z dekletom, ki ga njegova mama ni odobravala. Obstaja pa še en razlog, ki ga Lapo pojasni kar sam:

“Po značaju sem obsesiven. Ko se nečesa lotim, grem do konca in se temu strastno predam. Ne poznam vmesnih odtenkov. Ampak s to ‘obsedenostjo’ oziroma strastjo morate znati upravljati, če želite, da vas pelje v smer, ki je za vas koristna. Če boste zašli s poti, vam bo prav ta obsedenost najbolj škodovala.”

Tako je Lapo pojasnil okoliščine, ki so ga oktobra pred 12 leti pripeljale na urgenco, kjer so ga komaj rešili zaradi predoziranja z nevarno mešanico kokaina in heroina. Škandal je bil gromozanski, in kot je to že v navadi pri rumenem tisku, so se pojavljali neznanci, ki so želeli svojih pet minut slave in trdili, da je Lapo z njimi seksal, se drogiral ali od njih kupoval mamila.

Ampak na srečo škoda in madež na imenu družine Agnelli nista trajala večno. Lapo je odšel v ZDA na odvajanje od mamil in alkohola in ko se je vrnil (povedal je, da je bilo odvajanje zanj najtežje obdobje v njegovem življenju), je bil močnejši, kot kadarkoli prej – odločil se je, da se resno vrne v igro kot poslovnež – in še naprej kot nesporna moška ikona stila.

Ustanovil je podjetje Italia Independent in začel izdelovati svojo linijo očal iz karbonskih vlaken. Kljub posmehljivim napovedim italijanskih medijev se je kolekcija v trenutku razprodala, en par (po zasoljeni ceni tisoč evrov) pa je kupil tudi Karl Lagerfeld. Podjetje je lani imelo več kot 39 milijonov evrov prometa… Naslednja poteza so bili kajpak avtomobili. Avtomobile in hitra vozila, plovila ali letala ima Lapo res v krvi.

Pred dvemi leti je tako predstavil enega najbolj zanimivih projektov v zadnjem času – Garage Italia Customs, ki po meri dodeluje (kustomizira) avtomobile, avione, jahte in motorje. Med drugim prestižni logo in še bolj prestižna notranja ter zunanja ročna dodelava s podpisom Garage Italia Customs krasi tudi novi hibridnopriključni električni BMW i8.

Lapo je vedno posebnež in zato nam je všeč

Lapo pravi, da se ne namerava opravičevati za svoje življenje za nazaj, saj je treba gledati v prihodnost… Od nekdanjega divjega življenja sta danes ostala samo še espresso in pa cigarete Marlboro, tiste močne, v rdeči škatlici.

V sebi Fiatov dedič nosi več strasti do življenja, kot večina ljudi. To potrjuje tudi sam, ko pravi, da je izjemno strastna oseba, ki živi s polnimi pljuči. Le da danes to počne veliko bolj zdravo in s premislekom.

 

Foto: Vanity Fair, Agenpress, Automotive News, Metro, Kataweb, Gala

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam