Letos bomo lahko končno silvestrovali kot nekoč

31. december 2022

Letos bomo lahko končno silvestrovali kot nekoč

31. december 2022

Ljudje po vsem svetu nestrpno pričakujejo vstop v leto 2023, še posebej zato, ker se bodo po dveh letih omejitev silvestrovanja po svetu vendarle vrnila v normalo.

V preteklih dveh letih so zaradi strogih ukrepov za zajezitev širjenja pandemije covida-19 marsikje odpovedali množična silvestrovanja na prostem. A letos bo spet vse kot nekoč.

Silvestrovanje v New Yorku, kjer že od leta 1907 spuščajo veliko šesttonsko kristalno kroglo, bo letos potekalo brez kakršnihkoli omejitev za izvedbo dogodkov na prostem. Spuščanje krogle bodo pospremili koncerti in ognjemet, s streh okoliških stavb pa bodo organizatorji spustili skoraj tono pisanih konfetov.

Foto: Pexels

Podobno veselo praznovanje pričakujejo v Londonu, kjer bo ob polnoči zazvonil Big Ben, v Parizu pa se bo po dveh letih premora množica ljudi ponovno lahko zbrala na priljubljenih Elizejskih poljanah. Na silvestrovanje so pripravljeni tudi v nemški prestolnici Berlin, kjer bo glavna zabava potekala ob Brandenburških vratih, poroča STA.

Končno brez omejitev tudi v Beogradu, Zagrebu in Ljubljani

Praznovanje bo brez večjih omejitev potekalo tudi v Beogradu in Zagrebu. V srbski prestolnici, kjer se vsako leto zberejo številni turisti, tudi slovenski, bodo pred poslopjem mestne skupščine potekali koncerti. V Zagrebu pa se bodo ljudje tradicionalno zbrali na Trgu bana Jelačića.

Foto: Pexels

Podobno razposajeno in brez ovir bo silvestrovanje potekalo v središču Ljubljane. Dogajati se bo začelo ob 21. uri, ko se bodo na štirih ljubljanskih trgih začeli nastopi znanih glasbenikov.

Na Kongresnem trgu bodo nastopili Samuel Lucas, Maraaya, Miran Rudan inDesign, na Mestnem trgu Alenka Godec, Helena Blagne in Nuša Derenda, na silvestrovanju na Trgu francoske revolucije pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji alternativne rock glasbe z nastopajočimi Lim Smrad in Žila, Klemen Klemen, Happy Ol’McWeasel in Within Destruction. Program silvestrovanja na Pogačarjevem trgu bo v znamenju pop glasbe s skupino Pop Design.

Foto: Pexels

V novo leto z ekološkim ognjemetom

Ob polnoči bo v primeru jasnega vremena nebo nad Ljubljano razsvetlil pet minut dolg ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu. Rakete iz papirja in razgradljivih materialov so v skladu z evropsko zakonodajo.

V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic