Limonine sladice so vedno odlična izbira, saj osvežijo s svojo rahlo kislo in hkrati sladko noto. Limonina pita je prava poslastica, ki združuje svežino limoninega soka in kremasto teksturo, osvežena s subtilnim okusom bazilike, kar ustvarja popolno ravnovesje med sladkim in kislim.

Sestavine:
Za testo:
- 1 rumenjak
- 1 žlica smetane
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 1/4 skodelice moke
- 1/3 skodelice sladkorja v prahu
- 1/2 čajne žličke soli
- 8 žlic hladnega nesoljenega masla, narezanega na kocke
Za nadev:
- 5 limon (najbolje nesvoskane), naribane lupine in iztisnjen sok
- 3/4 skodelice fino zmletega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 2 veliki rumenjaka
- 1 skodelica sveže bazilike, grobo narezane
- 12 žlic masla, soljenega ali nesoljenega, zmehčanega in narezanega na majhne koščke
Postopek:
- V majhni skledi stepite rumenjak, smetano in vanilijo.
- Moko, sladkor in sol dajte v kuhinjski robot in na hitro obdelajte, da se povežejo. Dodajte kocke hladnega masla in na kratko zmiksajte, dokler mešanica ne postane groba z drobci masla velikosti graha.
- Ko robot še deluje, dodajte tekočo jajčno mešanico in mešajte, dokler se testo ne začne oblikovati okoli rezila.
- Testo prenesite na plastično folijo in oblikujte v disk premera 6 palcev. Testo zavijte v folijo in ga ohladite najmanj 1 uro ali do 3 dni.
- Ko vzamete testo iz hladilnika, ga pustite 5-10 minut, da se rahlo zmehča. Razvaljajte ga na rahlo pomokani površini, dokler ni nekoliko večje od vašega pekača za pite. Če je preveč lepljivo, poskusite valjati med dvema rahlo pomokanima velikima listoma pergamentnega papirja ali plastične folije.
- Previdno prenesite testo v tart pekač premera 22-23 centimetrov. Testo nežno poravnajte v robove pekača in pritisnite ob steno pekača. Z nožem obrežite rob in odvečno testo, da ustvarite lepo obliko pite.
- Predhodno segrejte pečico na 190 °C. Postavite pekač na pekač in obložite dno in stranice testa s peki papirjem. Napolnite ga z utežmi za pito (riž, fižol, keramične kroglice ali kar koli že uporabljate) in pecite 20-25 minut, dokler se papir ne prilepi več na testo. Odstranite pekač iz pečice, previdno odstranite papir in uteži, z vilicami prebodite dno testa, nato pa pečite še 10-12 minut, dokler ne postane zlato rjavo.
Limonino-bazilikin nadev:
- Natančno naribajte limono lupino v posodo, ki je odporna na toploto. Dodajte sladkor in z rokami podrgnite, da se zmes poveže.
- Jajca in rumenjake dobro stepite in jih dodajte v mešanico limonine lupine in sladkorja.
- Dodajte 1 skodelico svežega limoninega soka* in narezano baziliko ter postavite posodo nad lonec z rahlo vrelo vodo, pri tem pa pazite, da posoda ne pride v stik z vodo.
- Neprestano stepajte na srednje nizki temperaturi, dokler se zmes ne zgosti, približno 20 minut. Zmes mora biti dovolj gosta, da se nalepi na hrbtno stran žlice.
- Zmes precedite skozi sito, da odstranite baziliko ter morebitne grudice ali koščke skuhanega jajca, nato pa v vročo limonino mešanico dodajte mehke koščke masla. Mešajte nežno, dokler se maslo popolnoma ne stopi.
- Nadev vlijte v ohlajeno testo v pekaču, zgladite vrh in hladite vsaj 4 ure, da se strdi.
Namig
Če nesvoskane limone niso na voljo, jih preprosto sperite pod zelo vročo vodo v cedilu, nato pa vosek odstranite pod hladno tekočo vodo. Za še bolj kislo torto uporabite celo skodelico limoninega soka. Za manj kisla različico uporabite 3/4 skodelice ali dodajte več sladkorja, od 2 žlic do četrt skodelice.
