Kulinarična destinacija, ki se nahaja v pritljičju butičnega hotela The Hotel Ljubljana, ponuja preplet slovenske in mediteranske kuhinje.
Nahaja se ob sprehajališču ob Ljubljanici, nekaj korakov stran od, v znani slovenski pesmi opevanega, ljubljanskega mostu – Čevljarskega oz. Šuštarskega.

Ko sva se s Petro po njem sprehodili do restavracije, naju je hitro prevzela minimalistična, a prijetno in sodobna urejena terasa, ki je kljub neznosni vročini, klicala, da se izbereva mizo s pogledom na reko in čudovito zelenje, ki jo obdaja.
Restavracija, ki je bila ustvarjena z mislijo na najvišje kulinarične standarde in estetiko, navdušuje tako z zunanjim kot notranjim intimnim in dovršenim interierjem, kjer odprto ognjišče v osrčju prostora gostom pričara toplino, pristnost in čar priprave jedi v živo.


Letos so prejeli Michelinovo priporočilo, vsaka sestavina, ki jo uporabljajo, pa je sveža, lokalna in skrbno izbrana. Posebna pozornost namenjajo bogati vinski karti, na kateri se prepletajo vrhunska slovenska vina z izborom izbranih tujih etiket.
Kulinarična izkušnja, ki je ne bomo hitro pozabili
Pričakovanja, priznamo, so bila kar visoka, saj smo slišali veliko pohval z vseh strani. Jedilnik je obsežen, a ne toliko, da se ne bi mogli odločiti, kaj izbrati. Midve sva se odločili, da bova preizkusili kar nekaj jedi, da resnično dobiva vpogled v “srce” restavracije.
Za začetek sva izbrali tri različne predjedi. Bučke s humusom, bučnimi semeni in rožnatim poprom (14 €) so bile odličen uvod v prelepo doživetje, saj je bila jed odlična, osvežilna in ravno prav začinjena.
Humus je bil izjemno svež in lahkoten ter izredno gladek, bučke pa so lepo čvrste. Jed, ki ne navduši le z videzom, ampak tudi z okusom.

Poleg sva izbrali rakov carpaccio z olivnim oljem in koščki kivija (19 €) ter goveji carpaccio s tartufi in parmezanom (18 €). Ribja različica carpaccia, ki sva ga poskusili obe (Petra je vegetarijanka, zato sem jaz mesno predjed “pokončala” sama), je bil nežen, maslen in mehek. Morda bi si želeli še za odtenek več kivija, za več svežine, a sva krožnik vseeno skorajda polizali.
Goveji carpaccio je poln intenzivnih okusov, prav tako so dobro uravnotežena razmerja sestavin ter količina, ki je kar pravšnja za predjed. Nasvet za vse, ki bi si morda želeli izbrati več predjedi za sharing koncept – izberite morda še kakšno drugo jed, ki ne vsebuje popra, saj ga zna biti za odtenek preveč.


Estetika, ki zadovolji tudi brbončice
Kar je skupnega vsem jedem z jedilnika restavracije The Restaurant je tudi izredno lepa prezentacija krožnikov, ki kar kliče, da čim prej zakoplješ vanj vilico ali žlico. Tako so tudi glavne jedi navdušile ob pogledu nanje.
Prva izmed glavnih jedi je bila, po priporočilu resnično prijaznega in ustrežljivega natakarja, rižota z rakci in svežimi gobami (22 €). Kremna rižota je bila ravno prav začinjena, gobe čvrste in lepo popečene. Kuharji so riž skuhali do perfekcije, sladkasti gamberi pa so dodali piko na i.

Zraven sva izbrali še eno morsko in eno vegetarijansko jed. Hobotnica na žaru s krompirjem in zelenjavo (28 €) bo zadovoljila vsakega ljubitelja morske hrane.
Hobotnica je bila ravno prav mehka in lepo popečena, mladi krompir pa bi si dobesedno naložili še enkrat. Zunaj lepo hrustljav, znotraj mehek. Poleg pečene zelenjave je jed dopolnjevala še tapenada iz oliv, ki bi bila za tiste, ki niste največji ljubitelji oliv, morda nekoliko odveč.


Cvetačni steak (20 €) že nekaj časa zaseda mesto na menijih številnih restavracij in to ne kar tako. Jed, ki je kompaktna zaradi goste zelenjavne omake z nekoliko grenkim priokusom, je dovolj nasitna in ob njej zagotovo ne boste pogrešali kosa mesa ali ribe.
Cvetača je bila okusna in hrustjava, za hrustljav element pa je poskrbela še popečena čičerika. Medve bi si želeli le še kakšen element za svežino ali pa malce pikantnega kicka. Cena je morda nekoliko previsoka, a je jed nasitna.
Božanski okusi za zaključek
Večina kritikov (in kuharjev) je mnenja, da se restavracije ocenjuje po sladicah, saj lahko pustijo čaroben pečat ali izničijo vso kuharjevo čarovnijo in trud pred njo. Mi smo bolj mnenja, da brez sladice pač ne gre. Nikoli!
Ker sva se resnično “napokali” vseh dobrot, sva izbrali le dve sladici. Restavracija nima posebnega menija sladic, ampak se te dnevno spreminjajo.
Brbončice sva razvajali s krhko, mehko in ravno prav kislo limonino pito z vaniljevo omako, jagodno kremo, hrustkom ter svežimi borovnicami (8,50 €). Sladko kisli aromatični preplet s pravšnjo mero sladkobe. Za konec čudovite kulinarične izkušnje pa sva se navduševali nad slastnim pistacijevim tiramisujem (8,50 €). v lončku. Preprosto, kremno, odlično.


V restavracijo The Restaurant Ljubljana se vsekakor še vrnemo, če ne na slastne mesne jedi, ki nastajajo na odprtem ognju in so njihova posebnost, pa vsekakor na kakšno izmed bogatih predjedi ali dnevno pethodno kosilo po ugodni ceni (25 €). Povsem zmerna cena, ki sovpada s količino hrane ter kakovostjo sestavin ter priprave.
Restavracija je resnično prostor, kjer se združujejo dobri okusi, prelep interier in domačnost z vrhunsko, strokovno postrežbo, ki daje gostu občutek topline in dobrodošlosti, kar je včasih že kar prava redkost. Naše vtise si lahko ogledate tudi v spodnjem videu:
