Pravo druženje z bližnjimi mora vedno vsebovati vsaj eno sladico na mizi. Za vas smo poiskali preprost recept za kolač, za katerega potrebujete le nekaj sestavin.
Njegova posebnost je uporaba pinjenca (ali buttermilk – pogosteje ga poznamo pod tem tujim imenom), mleka, ki ostane po pinjenju ali izdelavi masla in je po okusu najbolj podobno jogurtu, a manj gosto. V receptih za naše tradicionalne torte se ne uporablja pogosto, v sodobnih receptih pa je zelo priljubljen.
Ta nebeški kolač je zelo hitro pripravljen. Pri pripravi sta vključena le mešalna posoda in ročni mešalnik – zaužijete pa ga lahko takoj. Z njim boste zagotovo navdušili vsakega gosta.
Sestavine:
- 280 gramov sladkorja,
- 3 jajca,
- 500 gramov pinjenca,
- 1 zavitek pecilnega praška,
- 560 gramov moke.
Za preliv:
- 250 gramov mandljevih lističev,
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja,
- 80 gramov sladkorja,
- 200 ml sladke smetane.
Priprava:
- Zmešajte jajca, sladkor in pinjenec. Nato segrejte pečico na 190 stopinj Celzija.
- V maso postopoma vmešajte moko in pecilni prašek ter mešajte testo dokler ne dobite lepe, homogene zmesi.
- Testo razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in ga zgladite.
- V drugi posodi zmešajte mandlje, vanilijev sladkor in običajen sladkor in posujte po testu
- Torto pecite na srednji rešetki približno 25 minut (preizkusite z zobotrebcem!). Čas peke se od pečice do pečice razlikuje, zato je bolje torto preveriti, preden jo vzamete iz pečice.
- Če testo po vrhu potemni, še preden je pečeno, ga enostavno pokrijte z aluminijasto folijo. Po peki, ko je kolač še vroč, ga prelijte še sladko smetano.
- Počakajte, da se ohladi in postrezite. Dober tek!