fbpx

Mateja Škraba: “Mlademu oblikovalcu je z družabnimi omrežji lažje!”

Lifestyle, Pogovor s kreativnim in uspešnim, Prva stran

Preberite si intervju z ustanoviteljico znamke Frachella!

Želela si je nahrbtnika s cofki, ki ga ni dobila nikjer, zato si ga je izdelala sama. Enak nahrbtnik je kmalu zatem izdelala prijateljici in na Instagram objavila fotografijo. Frachelline nahrbtnike lahko danes vidimo na ljubljanskih ulicah, njihovim fotografijam v sekundi stisnemo lajk, pomemben prostor pa so zavzeli tudi v naši omari! Videli smo jih celo v britanski različici revije Vogue.

»Nisem še popolnoma dojela tega uspeha,«

pove ustanoviteljica znamke, Mateja Škraba.

Na intervju se je pripeljala s kolesom in moja prva misel je bila »Mateja je definicija pojma kul!« V sebi nosi žensko moč, svoje unikatnosti se zaveda, hkrati pa pokončno stopa po svoji poti.

Njeni odgovori so iskreni, jasni in prijazni. Obdana je z ljudmi, ki njeno znamko podpirajo vsako minuto dneva. Ob koncu pogovora je po ulici s Frachellino bombažno torbo prikorakala še Matejina mama.

»No, o tem vam govorim,«

se nasmehne Mateja.

Vabim vas, da preberete najin intervju!

Kako si doživljala modni svet pri rosnih 13 kot manekenka in kako ga danes kot oblikovalka?

“Iskreno lahko rečem, da sem bila takrat čisto nedorasla situaciji. Bila sem zelo občutljiva, vsaka stvar je name vplivala in me spreminjala, nekako nisem imela hrbtenice. Ves čas sem se primerjala z drugimi, želela sem biti bolj suha, če mi je kdo rekel, da sem se zredila, me je to potrlo. Danes imam hrbtenico, vem kdo sem, kaj hočem in v katero smer grem. Ne dovolim, da karkoli vpliva name in na moje razmišljanje. Svet mode je zelo težak v vseh pogledih. Edina in najpomembnejša razlika je, da danes delam to kot posel, takrat pa je bil to hobi, s katerim se nisem preživljala.”

Ti je izkušnja z manekenstvom pomagala pri podjetniškem poslu?

“Danes spremljam in živim modni svet. Dvomim, da me moda ne bi zanimala, če ne bi izkusila manekenstva. Verjetno me je ta pretekla izkušnja čisto podzavestno pripeljala do oblikovanja danes.”

Sama praviš, da si precej neorganiziran človek, pa vendar je tvoja znamka Frachella zelo uspešna. Kako izgleda tvoj delovni dan?

“Moj delovni dan poteka tako, da tri ure porabim za iskanje stvari, ki niso tam, kjer bi morale biti, zagotovo. (smeh) Glede delovne etike sem zelo vestna. Vsako jutro vstanem ob petih, in če imam voljo, do šestih naredim pol delovnika. Imam prioritete, delo mora biti na prvem mestu, ne bom vandrala po mestu na sončku, če delo ni narejeno. Do sebe sem strog šef in tukaj sem zelo organizirana. Urejenosti mi zmanjka pri iskanju stvari, prepozno plačujem račune in vržem stvar tam, kjer mi pade. Ne bom vnaprej razmišljala. Delovni nered sem vseeno morala rešiti, ker se tako boljše počutim.”

Od kod ime Frachella?

“Moja sestrična je imela mehak, mavričast pulover. V tistem času je bila na televiziji lutkovna predstava Fračji dol in ti cofki, ki so jih imeli liki za lase, so naju spominjali na ta pulover. Takrat se je porodilo ime Frachella.”

Kako odreagiraš, ko vidiš na ulici punce s tvojimi nahrbtniki?

“Samo nasmejim se, ker je lep občutek.”

Kaj razlikuje tvoje nahrbtnike od nahrbtnikov modnih korporacij z nizkimi cenami?

“Izdelek je narejen v Sloveniji, nihče ni bil za delo mojega izdelka izkoriščan, gre za kvalitetno ročno delo.  Seveda je tu še osebni pristop, kar pomeni tudi boljši customer service.”

Se kupci v Sloveniji že zavedajo te mentalitete, da je boljše plačati malce več za kvaliteto in podpreti domačega oblikovalca?

“Malo boljše je. Sama razumem situacijo, da si ljudje ne morejo privoščiti, ker so kosi oblikovalcev dražji. Tudi sama si ne morem vsak mesec kupiti nekaj oblikovalskega, to me ne zmoti. Zmotijo me tisti, ki zapravijo ogromne vsote denarja v H&M-u za majčke po 5 evrov, potem pa rečejo, da si ne morejo privoščiti oblikovalskega kosa. Saj razumem, da želijo več kosov kot enega, vendar nihče ne pomisli kaj podpira z nakupom tako poceni majice. Tudi sama grem kdaj v verižne trgovine, ampak le, ko je res nujno in pred nakupom premislim. Obiske teh trgovin sem drastično zmanjšala.”

Ali mladi oblikovalci »trpite« zaradi te mentalitete in instant modnih korporacij?

“Pri meni gre prodaja zaradi tega sigurno do neke mere slabše, ampak ne do te mere, da jaz ne bi doživela uspeha. Sama sem na srečo prišla do te točke, ko si ljudje želijo moj nahrbtnik, ker je Frachella. Na nekakšen eleganten način lahko rečem, da lahko konkuriram H&M-u in Zari v Sloveniji, da sem prišla do te mere prepoznavnosti.”

Je mladim podjetnikom situacija v naši državi naklonjena?

“Ne, država te prav nič ne podpira v čisto nobenem pogledu, država ti vzame 22 odstotkov zaslužka. Podpora so stranke, država ni.”

Se nameravaš v tebi ljubi Maroko vrniti po navdih?

“Zagotovo. Še vedno sodelujem z fundacijo Surfrider, ki se bori proti plastiki v oceanih in redno organizira čiščenje plaž. Tudi sama sem bila članica te fundacije, ko sem živela v Maroku. Od vsake bombažne vrečke Frachella gre petdeset odstotkov njim. Željo imam zbrati čim več denarja, spet iti v Maroko in organizirati akcijo čiščenja. Tako je Maroko še vedno vpleten v moje življenje, tam imam tudi veliko prijateljev, s katerimi sem še vedno v stiku.”

Uspela si z nekaj evri preko Instagrama. Tri zlata pravila za trženje na Instagramu?

“Ne uporabljati lažnih računov za pridobivanje sledilcev, kvaliteten foto material in avtentičnost stila.” 

Kaj nam ponuja Instagram generacija? Je z družabnimi omrežji mlademu oblikovalcu lažje ali težje?

“Zagotovo lažje, samo pomislimo deset let nazaj, ko si moral za objavo v reviji plačati, danes pa te poiščejo sami, ker potrebujejo material. Imamo še vsa ostala družabna omrežja, kjer lahko svoje izdelke brezplačno promoviraš. Vsaka stvar ima pluse in minuse, je pa težje, ker je veliko konkurence. Sama še vedno lahko plačam objavo v reviji Vogue, vendar tega ne morejo narediti vsi, ki imajo Instagram. Treba se je potruditi, poslušati sebe in iti svojo pot.”

Kakšen je tvoj modni slog?

“Rada imam preprost in udoben stil, prej športen kot eleganten. Joj, petk, bog ne daj! To je celo smešno, glede na to, da sem bila manekenka! (smeh)”

Lahko pričakujemo v liniji Frachella poleg nahrbtnikov in kopalk še kakšne druge modne kose? 

“Trenutno ne. Nočem biti povsod z vsem. Rada bi se posvetila eni stvari, ker celotna rast podjetja prehiteva moje dojemanje. Sicer imam pomoč, ampak veliko urejam sama, tako da si nočem nakopati še dodatnih stvari.  Kopalke pa prihajajo v zelo kratkem času.”

 

Frachello lahko spremljate na njihovem Instagramu, spletni strani z blogom, Facebooku in Tumblrju.

Vir foto: Frachella, Katarina Veselič, osebni arhiv


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam